Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί την Καθαρά Δευτέρα πετάμε χαρταετό;
Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές γιορτές. Σηματοδοτεί το τέλος της καρναβαλιστικής περιόδου και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, δηλαδή, την περίοδο νηστείας που λήγει την Ορθόδοξη Κυριακή του Πάσχα.
Ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί «καθαρίζονται» σωματικά και πνευματικά, μέσα από μια μακρά περίοδο νηστείας και επαναπροσδιορίζονται σε έναν πιο δίκαιο τρόπο διαβίωσης
Υπάρχουν διάφορα έθιμα για την Καθαρά Δευτέρα, το πέταγμα του Χαρταετού, οι χοροί και τα τραγούδια, συνήθως στην εξοχή , τα γνωστά σε όλους μας κούλουμα. Η κατανάλωση λαγάνας – άζυμο ψωμί- τα παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβάς, φασολάδα, ταραμάς, σαλάτες και άλλα. Κατά τόπους οι παραδόσεις διαφέρουν και ποικίλουν εμπλουτίζοντας το τραπέζι και με άλλες γεύσεις
Το πέταγμα του χαρταετού είναι μια αρχαία παράδοση που πιστεύεται ότι προήλθε από την αρχαία Κίνα. Μέσα στους αιώνες υιοθετήθηκε και από άλλους πολιτισμούς.
Για τους Έλληνες χριστιανούς συμβολίζει τη μετάβαση της ανθρώπινης ψυχής στον παράδεισο και τον Θεό. Σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο ψηλότερα φτάσει ο χαρταετός τους τόσο πιο πιθανό ήταν να ακουστούν οι προσευχές τους από τον Θεό.