Κουτσούμπας από Εύβοια: "Προδιαγεγραμμένο έγκλημα"

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η αναχαίτισή της. Αντίθετα έχουμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς και φαινόμενα ασφυξίας στα νοσοκομεία. Εσείς ποια πρόταση έχετε για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

Οι ώρες, οι μέρες, είναι κρίσιμες και άρα όσο κρίσιμο είναι να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αυτή τη στιγμή επείγει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Με δεδομένη την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων ιδιαίτερα στην Αττική, επείγει η επίταξη χωρίς αποζημίωση, των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων για να βρεθούν κλίνες, κλίνες ΜΕΘ για όλα τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία και εντατική θεραπεία. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την επίταξη μη τυχόν και ζημιωθούν οι μεγαλοκλινικάρχες, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες της και είναι εγκληματικές. Ούτε οι δικές της ευθύνες μπορούν να παραγραφούν ούτε οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο σημερινό χάλι του δημόσιου συστήματος υγείας. Όλοι τους με ευαγγέλιο την εμπορευματοποίηση της υγείας, θυμιάτιζαν τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας για να θησαυρίζουν τελικά οι όμιλοι της ιδιωτικής υγείας.

Οι λαϊκές οικογένειες στη Ρόδο, όπως και σ΄ όλα τα νησιά ζουν από πρώτο χέρι τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας, όχι μόνο τώρα στην πανδημία. Γνωρίζουμε ότι η αγωνία για τον ασθενή και την οικογένειά του κορυφώνεται κάθε φορά που ένα περιστατικό χρήζει νοσηλείας η οποία δεν μπορεί να παρασχεθεί, γιατί δεν υπάρχουν γιατροί ή ο κατάλληλος εξοπλισμός στα νησιά. Πολλές φορές κινδυνεύουν ζωές γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο εναέριο ή θαλάσσιο μέσο για μεταφορά του ασθενούς στην κατάλληλη μονάδα υγείας. Αυτά τα ζητήματα βέβαια, όπως συνολικά το θέμα της υγείας του λαού, μπορούν να βρουν λύση μόνο μέσα από ένα θωρακισμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

 

            Στη Ρόδο η αγορά είναι άμεσα εξαρτώμενη από τον τουρισμό και οι συνέπειες στην εστίαση, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες είναι μεγάλες λόγω του κλεισίματος αυτών των καταστημάτων. Ποια είναι η δική σας θέση στο πρόβλημα αυτό;

Αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ, των νοσοκομειακών γιατρών, των εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων όχι μόνο δεν θα έμεναν κλειστά τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, αλλά θα είχαν ήδη ανοίξει αρκετές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, όπως το εμπόριο, η εστίαση και άλλοι κλάδοι. Η «αποθέωση» των μέτρων περιορισμού στο λιανικό εμπόριο, στην εστίαση κλπ, τα επαναλαμβανόμενα lockdown, η χρήση της καταστολής από τα πρόστιμα μέχρι την απρόκλητη αστυνομική βία, είναι επιλογές της κυβέρνησης που έφτασαν τον κόμπο στο χτένι.

Εργαζόμενοι ζουν στα όρια της επιβίωσης, μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα της καταστροφής. Πόσο μάλλον σε μια περιοχή όπως η Ρόδος, που πλήττεται σφοδρότερα λόγω της τεράστιας εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι αποδεδειγμένα ανεπαρκή. Δεν αντιμετωπίζουν υποχρεώσεις και τρέχουσες ανάγκες. Κυρίως μετατοπίζουν τα αδιέξοδα των επαγγελματιών την επόμενη μέρα. Μια επόμενη μέρα που στις σημερινές συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης της οικονομίας στη χώρα και διεθνώς θα εξελιχθεί κυριολεκτικά σε Γολγοθά. Αυτό το γνωρίζουν οι επαγγελματίες και γι’ αυτό και η ανησυχία είναι μεγάλη. Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για γενναία διαγραφή χρεών των επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας τους και επιστροφή σε αφορολόγητο, επιδότηση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, αποζημίωση 1.000 ευρώ για κάθε μήνα περιοριστικών μέτρων, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ εισόδημα, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κοκ. Πρόκειται για μέτρα που μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση και γι’ αυτό και οι επαγγελματίες με τον αγώνα τους χρειάζεται να πιέσουν για την υλοποίησή τους.

 

            Καλείτε το λαό σε «οργανωμένη απειθαρχία». Τι σημαίνει αυτή η στάση σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε και τι απαντάτε στη κυβέρνηση, η οποία κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις;

“Οργανωμένη απειθαρχία” σημαίνει προστατευόμαστε και προστατεύουμε από τον κορωνοϊό, αλλά δεν πειθαρχούμε στην άδικη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που υπηρετεί τους λίγους σε βάρος των πολλών. Σημαίνει πως δεν αποδεχόμαστε στο όνομα της πανδημίας να επιβάλλεται σιγή νεκροταφείου απέναντι στους εργαζόμενους, την νεολαία και τους δίκαιους αγώνες τους. Τι πρέπει να κάνουν οι χιλιάδες άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι που ζουν ακόμα και χωρίς εισόδημα; Τι πρέπει να κάνουν οι μικροί επαγγελματίες που βλέπουν τα μεγάλα πακέτα στήριξης να πηγαίνουν στους “μεγάλους” και αυτοί να ζουν με την αβεβαιότητα και τα χρέη που πρέπει να εξοφληθούν; Να σιωπήσουν ή να διεκδικήσουν; Η κυβέρνηση ξέρει ότι απέναντί της έχει τον λαό, τους φορείς και τις διεκδικήσεις του. Επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εύκολο αντίπαλο παρότι και οι πέτρες ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει εδώ και έναν χρόνο μορατόριουμ στην κυβέρνηση και την επικίνδυνη πολιτική της. Δεν είναι να απορεί κανείς για αυτήν την επιλογή της ΝΔ. Και οι δύο βολεύονται για να παίζεται το δικομματικό παιχνίδι.

 

            Τι έχετε να πείτε για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας για τα οποία κατηγορείται;

Η αστυνομική βία και ο κρατικός αυταρχισμός εντείνονται, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακόμα και σε αυτές που κυβερνούν -κατ’ όνομα- προοδευτικές δυνάμεις (πχ Ισπανία). Άρα δεν μιλάμε απλά για μία εμμονή της ΝΔ, όπως της καταλογίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Κοινός στόχος ΕΕ – κυβερνήσεων είναι να επιβληθεί “πάση θυσία” η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η πολιτική που φορτώνει τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης ξανά στους πολλούς. Η καταστολή, όμως, είναι κάτι περισσότερο από τα γκλομπ. Είναι και η τρομοκρατία της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς. Είναι επίσης το νομοθετικό, επιχειρησιακό και θεσμικό οπλοστάσιο, που ήταν ήδη αυταρχικό και επιθετικό απέναντι στον λαό και τώρα η ΝΔ το πάει ένα βήμα παραπέρα. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα κλιμάκωνε την κρατική καταστολή και δεν θα κουνιέται φύλλο. Υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε για να ακυρωθούν οι απαράδεκτες απαγορεύσεις, όπως στο Πολυτεχνείο, και για να ακυρώνεται πρακτικά ο άθλιος νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Δεν μπορεί να εφησυχάζει κανείς βέβαια. Ο λαός στον συνολικό του αγώνα ενάντια στην άδικη, αντιλαϊκή πολιτική εκφράζει και το αίτημα να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που αντιμετωπίζουν τον λαό ως “εχθρό”.

 

            Στα νησιά δεν σταμάτησαν οι κάτοικοι να βιώνουν από κοντά την τουρκική προκλητικότητα, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η οποία κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα σε βάρος μας. Ποια είναι η άποψή σας σ’ αυτό το ζήτημα.

Η ανησυχία για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας χρειάζεται να γίνει προβληματισμός, αλλά και δράση ενάντια στους παράγοντες που τροφοδοτούν την επικίνδυνη κατάσταση. Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται γιατί έχει γερές πλάτες, που της παρέχουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Δείτε: Για άλλη μια φορά η Σύνοδος της ΕΕ παραπέμπει τις όποιες κυρώσεις για την Τουρκία στο απώτερο μέλλον, γιατί δυνάμεις της -όπως η Γερμανία- έχουν ισχυρές οικονομικές σχέσεις μαζί της. Τι λένε με μια φωνή Μπαϊντεν, ΝΑΤΟ, ΕΕ; Να διατηρηθεί με κάθε κόστος η “πολύτιμη σύμμαχος” Τουρκία στη “Δύση”, κόβοντας τις παρτίδες που έχει ανοίξει με τη Ρωσία. Οι ίδιοι δηλαδή που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. ως προστάτες του ελληνικού λαού, αυτοί στρώνουν και το τραπέζι του “διαλόγου”, της συνεκμετάλλευσης, του “συμβιβασμού”.

Όμως το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα νησιών, μεταξύ αυτών και της Ρόδου, είναι εδώ. Οι προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης είναι εδώ, όπως και η εργαλειοποίηση του προσφυγικού, ως μέρος του παζαριού ΕΕ-Τουρκίας.

Μεθοδεύεται συνολική διευθέτηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που θα βγάλει ωφελημένους τους μεγάλους κολοσσούς των εξορύξεων και χαμένους τον ελληνικό και τους άλλους λαούς. Μέρος της διευθέτησης είναι και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την αιγυπτιακή για τον καθορισμό ΑΟΖ, που αφήνει απ’ έξω την μισή Ρόδο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Στοιχείο που, όπως είχε εκτιμήσει το ΚΚΕ, ήδη αξιοποιείται για να ξεκλειδώσει εξελίξεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο, αφού το πεδίο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θεωρείται από την κυβέρνηση Ερντογάν μέρος της “γαλάζιας πατρίδας”. Προετοιμάζεται η “συνεκμετάλλευση” ανάμεσα σε κυβερνήσεις και εξορυκτικούς κολοσσούς, που τρώγονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα πάρει στα χέρια του τον πλούτο και τα κέρδη. Τέτοιου είδους “λύσεις” όμως, όχι μόνο δεν ακυρώνουν το ενδεχόμενο της σύγκρουσης, αλλά αντίθετα προετοιμάζουν πιο σφοδρή σύγκρουση. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μία περιοχή που διασταυρώνονται μεγάλα συμφέροντα αντιτιθέμενων δυνάμεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ αλλά και της Κίνας, της Ρωσίας. Η οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας, αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των δύο γειτονικών λαών προϋποθέτει την αποδέσμευση της χώρας από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ότι η συνεργασία των λαών θα γίνεται με κριτήριο της εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα μιας «χούφτας» εκμεταλλευτών.

            Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε για τις προτάσεις του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στο τουρισμό, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής μας, που βρίσκονται το διάστημα αυτό σε δεινή θέση;

Όλα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις πρόβαλαν τον τουρισμό ως τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ως το στήριγμα της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Τα ρεκόρ, όμως, των επισκεπτών ποτέ δεν συμβάδιζαν με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: Τα τεράστια κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων στον κλάδο πάτησαν πάνω στη άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό.

Από τον περασμένο Μάρτη, ο τουρισμός μετατράπηκε σε έναν βαριά ασθενή που φρενάρει την ίδια την οικονομία. Τα μέτρα της κυβέρνησης συνέχισαν να στηρίζουν αντί για τους εργαζόμενους τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, οι ανατροπές στον ημερήσιο χρόνο και βέβαια στο εισόδημα.

Το ΚΚΕ όλο αυτό το χρόνο στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό, αλλά και τις μεταφορές με 10 ερωτήσεις, 5 επίκαιρες, καθώς και τροπολογίες, απαιτώντας στήριξη των εποχικά εργαζομένων, την πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη, ουσιαστική προστασία της υγείας, τη χορήγηση επιδόματος τοκετού και λοχείας των γυναικών, που λόγω της πανδημίας αδυνατούσαν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνταν.

Αμέριστη ήταν και η στήριξη του ΚΚΕ στις δεκάδες κινητοποιήσεις των σωματείων του κλάδου σε όλη τη χώρα, από τον Απρίλη του 2020. Αυτοί οι αγώνες ανάγκασαν την κυβέρνηση να εντάξει στο μηχανισμό στήριξης εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς του κλάδου, να διασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όσων παρέμειναν άνεργοι, να έχουν ένσημα όσοι έκαναν μονομερή δήλωση αναστολής των συμβάσεών τους.

Αυτούς τους αγώνες θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, όπως στις 31 Μάρτη για τους διανομείς στον επισιτισμό και στις 9 Απρίλη για όλο τον κλάδο του τουρισμού, ως αναγκαία προϋπόθεση για να αναδειχτούν τα τεράστια προβλήματα των εργατικών οικογενειών και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Το σύνθημα των σωματείων “ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”, χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, με ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας όχι μόνο μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για στηρίξουμε τις προσπάθειες τους και τους αγώνες τους.