Eurokinissi

Tο μεγάλο ερώτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή, είναι τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τα σχολεία, με τους λοιμωξιολόγους να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα.

Το σχέδιο αποσυμπίεσης, που προγραμματίζει η κυβέρνηση, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς και στενούς του συνεργάτες.

Επιδίωξη είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, περιορίζοντας κατ’ αυτόν των τρόπο τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Το πνεύμα αυτής της στρατηγικής περιέγραψε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς, όπως είπε, «Δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι όλα επανέρχονται στην κανονικότητα τους, αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο τώρα που βελτιώνεται ο καιρός να είμαστε διάχυτα σε μεγάλη κλίμακα στην ύπαιθρο αντί να βρισκόμαστε σε οικιακές συναθροίσεις».

Στη σύσκεψη, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη χαλάρωση του lockdown, με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η κυβέρνηση, θα γίνουν αποδεκτά και από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει το πρωί της Τετάρτης.

Αρχικά, δεδομένο θεωρείται ότι από το ερχόμενο Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Στοίχημα αποτελεί και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Αν και η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, με χρονικό περιορισμό βέβαια, φαίνεται ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Έτσι, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away (παραλαβή έξω από το κατάστημα) τουλάχιστον για μια εβδομάδα.

Παράλληλα, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να ανοίξουν στις 5 Απριλίου τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Για μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου φαίνεται πως μετατίθεται το άνοιγμα των σχολείων και κυρίως των Λυκείων και πιθανόν και των Γυμνασίων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθεί η επαναλειτουργία των Δημοτικών. Σημειώνεται ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.

«Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε αυξομειώσεις, έχουμε υπερμεταδόσεις, το είδαμε σε χωριά, σε κωμοπόλεις, η επιδημία καλά κρατεί… Η κοινωνία από την άλλη μεριά πιέζει για να ανοίξει οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα ”όπλα” που έχουμε είναι οι εμβολιασμοί και η μεγαλύτερη χρήση των τεστ για να εντοπίζονται γρήγορα τα κρούσματα και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης».

Αυτό υποστήριξε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, περιγράφοντας στο Mega την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες.

Ερωτηθείς για το αν ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο θα αλλάξει τις αποφάσεις των επιστημόνων, ο κ. Βατόπουλος απάντησε πως τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα.

«Η απάντηση είναι ότι θέλουμε να ανοίξει η κοινωνία υπό την προϋπόθεση ότι με το σενάριο που θα φτιαχτεί θα μπορέσει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι υπαρκτός».

Η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα κρίνει το μέγεθος της χαλάρωσης του lockdown.