Ένα ευρωπαϊκό ρομπότ που απολυμαίνει με υπεριώδη ακτινοβολία έφτασε, την περασμένη Τρίτη, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και «ανέλαβε καθήκοντα» στους εσωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για το ρομπότ που φέρει το όνομα Τάλως (το όνομα του μυθικού χάλκινου γίγαντα, που προστάτευε τη μινωική Κρήτη και θεωρείται το πρώτο ρομπότ στην ιστορία) και μπορεί να απολυμάνει τους απλούς θαλάμους ασθενών σε μόλις 10 λεπτά, ενώ με μία φόρτιση 8 ωρών μπορεί να «δουλέψει» 2,5 ώρες και να απολυμάνει περισσότερους από 18 θαλάμους.

Ο Τάλως είναι το δεύτερο από τα δύο ρομπότ που διέθεσε στην Ελλάδα και ένα από τα 200 που προμηθεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ευρωπαϊκά νοσοκομεία, προκειμένου να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, μέσω της πρωτοβουλίας του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI).

Το ρομπότ, που είναι δανέζικης κατασκευής και αξίας 60.000 ευρώ, παραδόθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στις 6 Απριλίου. Ο Τάλως, μόλις έφτασε στο Παπαγεωργίου, με τη βοήθεια τεχνικών ειδικών στη ρομποτική, χαρτογράφησε χώρους τους οποίους θα απολυμαίνει, όπως τα χειρουργεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Πλέον, αναγνωρίζοντας το περιβάλλον, μόλις δεχτεί την εντολή του χειριστή μέσω ενός tablet μεταβαίνει στον χώρο. Αφού βεβαιωθεί ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας, μένει μόνος του στον χώρο και με προσεκτικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, εξαφανίζει βλαβερούς μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε λίγα λεπτά. Όταν ολοκληρώσει το έργο του, ρωτά τον χειριστή αν επιθυμεί να συνεχίσει την απολύμανση σε άλλο χώρο ή να επιστρέψει στο σημείο φόρτισης.

Όπως εξήγησαν εξειδικευμένοι τεχνικοί στο προσωπικό του Νοσοκομείου που θα εποπτεύει το ρομπότ, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι απολυμαίνει με φυσική διαδικασία και όχι με χρήση χημικού απολυμαντικού. Επιπλέον, δεν απαιτείται ανθρώπινη αλληλεπίδραση και το προσωπικό δεν χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες, επομένως αποφεύγεται η έκθεσή του σε κίνδυνο.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχε παραδοθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο η Βιολέτα, το πρώτο από τα δύο ρομπότ απολύμανσης που διέθεσε στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .