Η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να επιτύχει την λεγόμενη ανοσία της αγέλης έναντι του κορωνοϊού μέχρι τη Δευτέρα, εκτιμούν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με το μοντέλο του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου, το 73,4% του πληθυσμού θα έχει προστασία έναντι της νόσου Covid 19 έως τις 12 Απριλίου.
Σύμφωνα με την Telegraph, η έρευνα του πανεπιστημίου εκτιμά ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν ανοσία από τον ιό είτε μέσω του εμβολιασμού είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης έως τις 12 Απριλίου.
Οι Επιστημονικές Συμβουλευτικές Ομάδες Έκτακτης Ανάγκης (Sage) έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού στη χώρα.
Από τότε, άλλα 7,1 εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναφέρει περισσότερες από 100.000 νέες μολύνσεις.
Ο καθηγητής Καρλ Φρίστον του UCL δήλωσε στην The Telegraph: «Οι εκτιμήσεις για την ανοσία της αγέλης με εξέπληξαν. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτες εάν θεωρήσει κάποιος ότι πάνω από το 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, περίπου το 42% των ανθρώπων έχουν πλέον εκτεθεί στον ιό και περίπου το 10% έχουν προϋπάρχουσα ανοσία».
«Όταν συνυπολογίζουμε την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την αποστείρωση της ανοσίας, αυτό – σύμφωνα με το μοντέλο – σημαίνει ότι περίπου το 70% του πληθυσμού έχει ανοσία».
Σύμφωνα με τον Φρίστον, αυτό σήμαινε ότι η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σχεδόν στο όριο στο να επιτύχει την ανοσία της αγέλης με βάση τα ποσοστά επαφής στην αρχή της πανδημίας.
Ανοσία της αγέλης συμβαίνει όταν μια μολυσματική ασθένεια σταματά να εξαπλώνεται φυσικά σε έναν πληθυσμό επειδή αρκετά άτομα προστατεύονται από την ασθένεια.
Περισσότεροι από 31,7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων 5,7 εκατομμυρίων που είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένοι.
Οι επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου δήλωσαν σήμερα ότι το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας αρχίζει να «σπάει τη σχέση» μεταξύ κρουσμάτων Covid και θανάτων, με τις λοιμώξεις να πέφτουν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επέμεινε σήμερα ότι η Βρετανία πρέπει να εμμείνει στον χάρτη πορείας του πρωθυπουργού για έξοδο από το lockdown.
«Πληροφορήθηκα από ορισμένους επιστήμονες ότι θα έχουμε ανοσία της αγέλης τον Μάιο, και τον Ιούνιο και αργότερα. Αυτό που προτιμώ να κάνω είναι να παρακολουθώ τα δεδομένα. Έχουμε καταρτίσει τον χάρτη πορείας. Ο χάρτης πορείας είναι πραγματικά σαφής – είναι η διαδρομή μας πίσω στο φυσιολογικό. Είμαστε σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούμε στον χάρτη πορείας και αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε στο BBC.