Μία σημαντική διάκριση στα βραβεία του οργανισμού Κέντρο Πούλιτζερ (Δημοσιογραφική Κάλυψη της Κρίσης) κατάφερε το εκτενέστατο και λεπτομερέστατο ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ για το ναρκόπλοιο Noor1 στο περιοδικό «The New Republic», καθώς ήρθε δεύτερο, πίσω από το άρθρο της Κολομβιανής Μαριάννα Παλάου, για ρεπορτάζ της στον Guardian σχετικά με τις εκτελέσεις αθώων από τον Εθνικό Στρατό της Κολομβίας, υπό τις εντολές του Στρατηγού Μοντόγια κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των ανταρτών του Far.
Η Κολομβιανή δημοσιογράφος Μαριάννα Παλάου, λέει ότι έδωσε φωνή στα θύματα των στρατιωτικών δολοφονιών της Κολομβίας.
«Εντυπωσιαστήκαμε με την αδιάκοπη αναζήτηση της αλήθειας από τη Μαριάνα για τα “ψευδώς θετικά” και τον τρόπο με τον οποίο οι αναφορές της αναζωπύρωσαν τον δημόσιο διάλογο για παρατεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εποχή των συγκρούσεων που πολλοί δράστες ήλπιζαν να αποφύγουν», λέει ο Steve Sapienza από τα κεντρικά γραφεία της διοργάνωσης Πούλιτζερ.
Η δεύτερη διάκριση για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Αλεξάντερ Κλαπ, είναι για άρθρο υπό τον τίτλο «The Vampire Ship» (Το πλοίο βαμπίρ) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The New Republic» τον περασμένο Σεπτέμβριο, και παραθέτει γεγονότα που οδήγησαν τις ελληνικές αρχές στη σύλληψη του πλοίου Noor 1 και του πληρώματος, με φορτίο τουλάχιστον δύο τόνων ηρωίνης. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομερώς τα γεγονότα, τις εξαφανίσεις και τους θανάτους μαρτύρων της υπόθεσης.
Επίσης, περιλαμβάνει πλήθος λεπτομερών αναφορών στη διασύνδεση των κυκλωμάτων που εμπλέκονται στη διακίνηση του ναρκοφορτίου στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Ελλάδα.
«Ο επιλαχών του 2021 Breakthrough Award είναι ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, για ένα άρθρο για το The New Republic με τίτλο «Το πλοίο Βαμπίρ». Αυτό το μακροσκελές άρθρο εντυπωσίασε τους κριτές με την αφήγηση του ως θρίλερ, που ξεδιπλώνει έναν περίπλοκο ιστό διαφθοράς και εγκλήματος στην Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή. Το ρεπορτάζ του Κλαπ χρειάστηκε έναν χρόνο, με πολλά ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 100 μάρτυρες και εξέτασε νομικά έγγραφα, συμβόλαια αποστολής, μαρτυρίες στην αστυνομία και πολλά άλλα, για να παράσχει τον πληρέστερο απολογισμό μιας μεγάλης υπόθεση ναρκωτικών. Ήταν η κύρια ιστορία στο τεύχος Οκτωβρίου 2020 του The New Republic» αναφέρει το συνοδευτικό κείμενο.