Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουλίου και διόρισε τον Στέφαν Γιάνεφ, στενό σύμβουλό του για θέματα ασφάλειας και άμυνας, υπηρεσιακό πρωθυπουργό έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύει και πάλι προς εκλογές τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Απριλίου, οι οποίες κατέληξαν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο που δεν κατάφερε να οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Γιάνεφ, 61 ετών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας στην πρώτη υπηρεσιακή κυβέρνηση που είχε διορίσει ο Ράντεφ το 2017, θα έχει ως αποστολή να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, αναφέρει δήλωση της προεδρίας.

Ο πρόεδρος Ράντεφ είναι σφοδρός επικριτής του Μπόικο Μπορίσοφ, που παρέμεινε για πολλά χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο.

Η κυβέρνηση του Γιάνεφ θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα υποβάλει ή όχι ένα εθνικό σχέδιο στις Βρυξέλλες για το πώς η Σόφια σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Υπεύθυνος για τα οικονομικά της χώρας θα είναι ο Άσεν Βασίλεφ, 43 ετών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας το 2013. Ο Βασίλεφ ήταν μέλος της ομάδας που ετοίμασε τις προτάσεις του Ράντεφ για τα σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του απερχόμενου Μπορίσοφ αναδείχθηκε και πάλι πρώτο κόμμα στις εκλογές του Απριλίου, αλλά με απώλειες εδρών λόγω της λαϊκής οργής για την εδραιωμένη διαφθορά και άλλα κόμματα απέφυγαν να συνασπιστούν μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά την κατάθεση της εντολής από τον Μπορίσοφ, το ίδιο έκαναν και ένα νέο αντισυστημικό κόμμα υπό την ηγεσία του τηλεπαρουσιαστή Σλάβι Τρίφονοφ και οι Σοσιαλιστές, που κατέλαβαν την τρίτη θέση στις εκλογές του Απριλίου.

Αναλυτές λένε πως οι νέες εκλογές τον Ιούλιο είναι πολύ πιθανό να έχουν και πάλι αποτέλεσμα ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, γεγονός που θα περιέπλεκε τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το GERB του Μπορίσοφ και το ITN (Υπάρχει τέτοιος λαός) του Τρίφονοφ προπορεύονται στήθος με στήθος.