Με150 ψήφους υπέρ και 20 κατά πέρασε το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.
Το νομοσχέδιο δίχασε όχι μόνο τα κόμματα αλλά και την κοινωνία
Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε η ΝΔ, καταψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Επι των άρθρων 7 και 13 για τα οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα έχει ως εξής:
– 156 ΥΠΕΡ για το άρθρο 7 που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο και 20 ΚΑΤΑ
– 156 ΥΠΕΡ για το άρθρο 13 που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και 20 ΚΑΤΑ
Από το «στρατόπεδο» της ΝΔ καταψήφισαν οι Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη. Να σημειωθεί ότι το κόμμα δεν είχε θέσει ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας» καθως το νομοσχέδιο αφορά κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα.
Η συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και ισχυρό προβληματισμό ακόμα και από στελέχη της ΝΔ σε βαθμό αντίστοιχο με τα «πάθη» που συνοδεύουν πολλές φορές τη διάλυση γάμων.
Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιμένει να μιλά για σημαντική μεταρρύθμιση που θα δικαιωθεί στην πράξη καθώς διατηρεί τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου και παράλληλα διασφαλίζει την από «κοινού και εξίσου» συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, χωρίς αποκλεισμούς. Από την άλλη πλευρά η διατήρηση της πρόβλεψης για απο κοινού και – κυρίως – «εξίσου» γονική μέριμνα καθώς και η πρόνοια για τον χρόνο που θα περνά το παιδί με τους δύο γονείς, επιβεβαίωσε και στην κάλπη την ισχυρή διαφωνία για τις επίμαχες ρυθμίσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και Ολγας Κεφαλογιάννη. Να σημειωθεί ότι προβληματισμό, με ηπιότερο τρόπο εξέφρασαν και οι «γαλάζιοι» βουλευτές Μπάμπης Αθανασίου και Μανούσος Βολουδάκης χωρίς βέβαια να καταψηφίσουν.
Εσωκομματικές διαφωνίες εκδηλώθηκαν και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Η κυρία Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Με την θέση διαφώνησε ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία ενώ υπερ των διατάξεων τοποθετήθηκαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Μπιάγκης αν και δήλωσαν ότι θα τηρήσουν την «κομματική γραμμή».
Ωστόσο η ψηφοφορία στιγματίστηκε από την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ να απόσχει, αν και οι βουλευτές του ζήτησαν την διεξαγωγή της προκαλώντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα κοινοβουλευτικό παράδοξο.