Πολιτική συνεννόηση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρίκούπη προκειμένου να «μοιραστούν» ρουσφετολογικές προσλήψεις με ποσοστώσεις διαβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το συμπέρασμα προκύπτει ύστερα από την επιλογή της νέας σύνθεσης του ΑΣΕΠ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την ψήφο των βουλευτών της Ν.Δ και του Κινήματος Αλλαγής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έως και το 2019 τηρούνταν ο κανόνας που θέλει όργανα όπως το ΑΣΕΠ να προκύπτουν από ευρύτερες διακομματικές συναινέσεις και με πρόσωπα κοινής αποδοχής το στοιχείο αυτό δεν τηρήθηκε στη προκειμένη περίπτωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την εξέλιξη αυτή με τις προσλήψεις στο δημόσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση μέσω διαγωνισμού που θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ το 2022 αλλά και τις αλλαγές που θα δρομολογηθούν στις διευθυντικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (διακομματικό όργανο) με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής εκλέχθηκε στην θέση του πρόεδρου του ΑΣΕΠ ό μέχρι σήμερα αντιπρόεδρός του Αθανάσιος Παπαϊωάννου. Επίσης ο Ελευθέριος Μακρυλάκης (ήδη σύμβουλος του ΑΣΕΠ) η Χάιδω Χαρμπίλα και η Μαρία Γκότση, πρόεδροι Εφετών, η Ευαγγελία Λαχάνου πρώην διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στη Γενική Τράπεζα, ο Γιάννης Σπηλιωτόπουλος προσωπάρχης του υπουργείου Εσωτεριών και ο δικηγόρος Παναγιώτης Καρακατσούλης.
Να θυμίσουμε ότι προπομπός αυτής της εξέλιξης, ήταν η διάταξη που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ που εισηγήθηκε ο Μάκης Βορίδης. Σε αυτή αίρονταν το ασυμβίβαστο που υπήρχε ώστε να μην μπορούν να διοριστούν στην θέση του προέδρου με ανανέωση θητείας πρόσωπα που ήδη έχουν υπηρετήσει στο ΑΣΕΠ. Επίσης να σημειωθεί ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση αρκεί η πλειοψηφία των 3/5 προκειμένου να εγκριθούν οι διορισμοί των μελών των ανεξάρτητων αρχών έναντι των 4/5 που ίσχυε.
Για το ΚΙΝ.ΑΛ
Το ότι ένας εκ των διορισθέντων, ο Παναγιώτης Καρακατσούλης είναι εν ενεργεία στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής προφανώς δεν διέφυγε από την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για σαφή και συνειδητή κεντρική επιλογή του Κινήματος Αλλαγής να συμπράξει με την Νέα Δημοκρατία σε μία πρακτική που βρίσκεται μακριία από συναινετικές διαδικασίες και ευθέως σχετίζεται με απόπειρα ελέγχου των προσλήψεων στην κρατική μηχανή.
Το ζήτημα αυτό άλλωστε έθιξαν σε ανακοίνωσή του και οι 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Διάσκεψη των Προέδρων, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νίκος Βούτσης και ο Δημήτρης Βίτσας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν «δυστυχώς η ΝΔ και όσοι συνεργάζονται μαζί της, υπονομεύουν την ανεξαρτησία τους και νομιμοποιούν τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους. Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας των θεσμών, της αριστείας και της αξιοκρατίας, επαναφέρουν στη χώρα τις γνωστές πρακτικές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς». Τόνισαν επίσης ότι η ψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων ««αγνοεί προκλητικά τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ενώ «ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η πρόταση περιλαμβάνει εν ενεργεία κομματικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ». Μάλιστα καθόλου τυχαία δεν χρησιμοποιείται ο πληθυντικός αριθμός αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι 2 συνολικά εκ των διορισθέντων σχετίζονται με την Χαριλάου Τρικούπη.
Τον προβληματισμό του για την στάση του ΚΙΝ.ΑΛ δεν έκρυψε και ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Εκφράζοντας μάλιστα την απορία αν αυτή η εξέλιξη βρίσκει σύμφωνους όλους τους βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. Όπως σχολίασε «από την αυταρχική και αντιθεσμική κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Ο προβληματισμός αφορά κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Ως πότε θα συνεχίσει να βάζει πλάτη στην διαρκή και επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει τις μεγάλες θεσμικές τομές και κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης; Ως πότε θα βάζει πλάτη στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να γκρεμίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ προώθησε τις περασμένες δεκαετίες; Συμφωνούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ με αυτή την συμπόρευση;»
Δυσθυμία σε στελέχη της Ν.Δ
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν επιβεβαιωτική των ισχυρισμών τους και την δυσθυμία που φέρονται να επέδειξαν ακόμη και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που μετείχαν στην διάσκεψη. Οι Νικήτας Κακλαμάνης και Γιώργος Βλάχος παρά το γεγονός ότι τελικά υπερψήφισαν την πρόταση προκειμένου να μην έρθουν σε κόντρα με το κόμμα τους φέρεται πως εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τις επιλογές και τις …ποσοστώσεις. Στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως αυτές οι μεθοδεύσεις θυμίζουν πολύ τις «συμπράξεις» Νέας Δημοκρατίας – ΚΙΝ.ΑΛ την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, όταν «μοιράζονταν» κατ’ αναλογία οι διορισμοί στον δημόσιο τομέα.
Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ο
Εντωμεταξύ για σήμερα το απόγευμα έχει οριστεί να γίνει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Θα ξεκινήσει με τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος και θα συνεχιστεί με τις τοποθετήσεις των βουλευτών. Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση είναι το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στο κοινοβούλιο τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. Στην τοποθέτηση πάντως του ΑλέξηΤσίπρα αναμένεται να θιγούν όλα τα ζητήματα αιχμής. Επίσης να δοθεί έμφαση στο ζήτημα της λειτουργίας του κοινοβουλίου και των κυβερνητικών επιδιώξεων προκειμένου η Βουλή να υπολειτουργεί δίχως να ασκούνται βασικά δικαιώματα της αντιπολίτευσης. Επίσης θα συζητηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στην συνεδρίαση της Κ.Ο θα παραβρεθούν και οι 86 βουλευτές του κόμματος ενώ θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας για τον Covid 19 μια και αυτή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας.
Πηγή: news247.gr