Με έναν… χρησμό, ο πρωθυπουργός απάντησε στα στοχευμένα δημοσιεύματα του τουρκικού Tύπου για το ταξίδι του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες χωρίς να αποκλείει μια συνάντηση, έδειξε καθαρά προς την απέναντι πλευρά ότι η Αθήνα, δεν πρόκειται να παίξει το τουρκικό παιχνίδι των διαρροών.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς δεν έχουμε ακόμα κάποια επίσημη επιβεβαίωση», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης διατηρώντας τους όρους πολιτικής και διπλωματικής αβρότητας κατέστησε σαφή την ελληνική ετοιμότητα αλλά και τις προϋποθέσεις:

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εφόσον τα προγράμματά μας συμπέσουν, βεβαίως, και αν έρθει ο κύριος Τσαβούσογλου έχω όλη την καλή διάθεση να συναντηθώ μαζί του, όπως εξάλλου συναντήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν με τον Υπουργό Εξωτερικών όταν πήγε στην Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το προσεχές Σάββατο, θα βρίσκεται στα Χανιά, για δυο σημαντικούς λόγους.

Από τη μια, όπως υπενθύμισε, είναι το μνημόσυνο του πατέρα του, ενώ από την άλλη θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Ακόμη μια αναφορά του πρωθυπουργού, θέτει – έστω και εμμέσως – την Τουρκία προ των ευθυνών της.

Πρόκειται για την παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι για το μεταναστευτικό:

«Προφανώς είναι ένα ζήτημα το οποίο μονίμως μας αφορά. Ξέρετε ότι συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια την οποία έχει δρομολογήσει η Επιτροπή για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είχε παραλήπτες και εντός του Συμβουλίου: «με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ισπανία, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, ειδικά για τις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές ως αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης κράτους που γειτονεύει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την επαύριον της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η Αθήνα κινείται ήδη σε ρυθμούς προετοιμασίας για τα προσεχή ραντεβού, αναζητώντας τη διεύρυνση του σερί της ελληνικής επιρροής που τρέχει το τελευταίο διάστημα.

Η ταχύτητα αλλά και το είδος της ευρωπαϊκής αντίδρασης κατά της ακραίας ενέργειαςτης Λευκορωσίας, είναι δυο στοιχεία που δημιουργούν ικανοποίηση στη ελληνική αποστολή.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις παρεμβάσεις της, συνδιαμόρφωσε το μέγεθος αυτών των αποφάσεων.

Όμως το θέμα που κυριάρχησε ήταν η πανδημία.

«Ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία» είπε ο πρωθυπουργός, που απηύθυνε νέο κάλεσμα προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ώθηση που δίνει στην επιχείρηση «Ελευθερία» η συμμετοχή των νέων.

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός, όπως είπε, ότι εγκρίνονται πια περισσότερα του ενός εμβόλια για νεότερες ηλικίες.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι:

«Πράγμα το οποίο μάς δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε και να εξετάσουμε τον εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον από το Γυμνάσιο και πάνω, άνω των 12, που και αυτό νομίζω ότι από τη στιγμή που εγκριθούν τα εμβόλια αυτά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα δώσει μία νέα δυναμική στη διαδικασία του εμβολιασμού».

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα αποθέματα για μια ενισχυτική δόση εμβολίων που θα χορηγηθεί 9 με 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των εμβολιασμών.

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε την προσδοκία του να τεθεί το συντομότερο σε εφαρμογή με ενιαίους κανόνες.

Πηγή: cnn.gr