Στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 27 Μαΐου και ώρα 19:00, η επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την επίσημη έναρξη του δημοσίου διαλόγου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών υπό τον αν. υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση θα τιμήσει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ομιλίες θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα θα απευθύνουν ο προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε. και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Επίσης, στον χώρο του Ζαππείου θα εγκαινιασθεί φωτογραφική έκθεση για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ1 καιι από τις επίσημες σελίδες στο facebook του υπουργείου Εξωτερικών, της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχωρήσεως στις 28 Μαΐου 1979, υπήρξε η κορύφωση μιας γιγάντιας προσπάθειας του ελληνικού κράτους, που είχε αρχίσει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν η Ελλάδα είχε γίνει η πρώτη χώρα στην οποία παραχωρήθηκε καθεστώς σύνδεσης με την ΕΟΚ, στις 9 Ιουλίου 1961.
Στις 12 Ιουνίου του 1975, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην ΕΟΚ ως ένα μακροπρόθεσμο μέτρο για την προστασία των δημοκρατικών θεσμών, για την εξασφάλιση κοινωνικής συνοχής και οικονομικού εκσυγχρονισμού και, εντέλει, για τη διασφάλιση της οριστικής ενσωμάτωσης της χώρας στη Δύση.
Την ίδια μέρα, ο Καραμανλής ενημέρωσε τους πρεσβευτές των εννέα κρατών-μελών της Κοινότητας ότι: «Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκη εις την Ευρώπην, όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέσις, η ιστορία της και η παράδοσίς της, που είναι κοινή με την πολιτιστικήν κληρονομίαν των χωρών σας. Η σημερινή πρωτοβουλία της κυβερνήσεώς μου αποτελεί την φυσικήν συνέχειαν της πολιτικής που είχα χαράξει προ 15 και πλέον ετών. Θα ήθελα, πάντως, να τονίσω ότι η Ελλάς δεν επιθυμεί την ένταξίν της αποκλειστικώς και μόνον για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προ πάντων για λόγους πολιτικούς, που αναφέρονται εις την σταθεροποίησιν της δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους».
Η αίτηση ένταξης στην ΕΟΚ αποτελούσε το τελευταίο στάδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία, αλλά ταυτόχρονα ήταν, παραδόξως, και η αφετηρία για την εδραίωσή της. Με άλλα λόγια, η προοπτική της ένταξης άσκησε ιδιαίτερη επιρροή κατά τη διάρκεια του έτους της δημοκρατικής μετάβασης, ενώ η επίσημη υποβολή αίτησης και η τελική ένταξη θα αποτελούσαν την οριστική εγγύηση για τη λειτουργία των ελληνικών δημοκρατικών θεσμών στα χρόνια που θα ακολουθούσαν. Η τελευταία υπόθεση θα επαναλαμβανόταν το 1980, στις παραμονές της ελληνικής ένταξης στην ΕΟΚ, από τον τότε Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:
«Βεβαίως, δεν περιμένουμε οι εννέα εταίροι μας στην Κοινότητα να γίνουν οι φρουροί της ελληνικής δημοκρατίας. Ομως, εντασσόμενοι σε μια ευρύτερη ομάδα δυτικών δημοκρατιών με παρόμοια κοσμοθεωρητική αντίληψη, θα ενδυναμωθούν και οι δικοί μας δημοκρατικοί θεσμοί. […] Αυτοί [οι δυνητικοί δικτάτορες] είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν ότι η κατάλυση της δημοκρατίας σημαίνει την άμεση αποπομπή από την Κοινότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να εμπεριέχει θανάσιμες συνέπειες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ετσι, από αυτή την άποψη, η ΕΟΚ είναι ένα ασφαλές λιμάνι».