Άρθρο του Παναγιώτη Γεωργιάδη, Δικηγόρου Παρ΄ Αρείω Πάγου, Μέλους ΔΣ – υπεύθυνου Δημοσίων σχέσεων του ινστιτούτου καταναλωτών Ν.ΙΝΚΑ. ,Συντονιστής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Θεσσαλονίκης ΄΄Θεσσαλονίκη Μαζί΄΄

 

΄΄Κάποιος που έδερνε ή κακοποιούσε τη σύζυγο του μπορεί να είναι καλός πατέρας΄΄ η ατάκα που στιγμάτισε τον νέο νόμο για την συνεπιμέλεια.

Με πλειοψηφία 156 βουλευτών της ΝΔ με εξαίρεση την Μαριέττα Γιαννάκου και την Όλγα Κεφαλογιάννη που καταψήφισαν, εγκρίθηκε ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα νομοσχέδια γνωστό και ως ΄΄νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια΄΄ του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είχε προηγηθεί μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση στην κοινή γνώμη, όπως εκφραζόταν στα social media ανάμεσα στους υπέρμαχους της συνεπιμέλειας (συνήθως ανδρών) και στους επικριτές της (συνήθως γυναικών), γιαυτό και το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τα περισσότερα σχόλια σε δημόσια διαβούλευση, από όλα τα τελευταία νομοσχέδια μαζί.

Όλοι οι μαχόμενοι δικηγόροι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ποιο σκληρές αντιδικίες από αυτές των οικογενειακών διαφορών (διαζύγιο, επιμέλεια – διατροφή και επικοινωνία). Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά χρησιμοποιούνται ως ΄΄όπλα΄΄ για να πληγεί ο άλλος γονέας πχ. όταν ο υπόχρεος σε διατροφή πατέρας για λόγους εκδίκησης δεν καταβάλλει από κακοβουλία διατροφή, ή όταν η μητέρα θέλει να βλάψει τον πρώην σύζυγο στερώντας του τα παιδιά, ή όταν ο κάθε γονέας δεν θέλει τα παιδιά του να βρίσκονται δίπλα στον/στην νέο/νέα σύντροφο του άλλου γονέα. Συχνά γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στις δικαστικές αίθουσες, που μαινόμενοι αντίδικοι ανταλλάσουν χυδαίες ύβρεις, κατάρες και απειλές. Ακόμη θυμάμαι μια από τις πρώτες υποθέσεις επιμέλειας – διατροφής που είχα χειριστεί στην αρχή της καριέρας μου, όπου ο μάρτυρας απάντησε μαινόμενος σε ερώτηση του Προέδρου για το ποιος γονιός ήταν ο πλέον κατάλληλος να αναλάβει την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων  ΄΄τι με ρωτάτε κ. Πρόεδρε για το ποιος είναι κατάλληλος? Αυτό δεν έχει σημασία, το σημαντικό είναι ότι η κυρία είχε εξωσυζυγική σχέση.!!! …αν μαλώνουν για τα παιδιά ας πάρουν από ένα για να είναι όλοι ευχαριστημένοι΄΄, ούτε κουτάβια να μοίραζε!!!!.

Σε αυτόν τον ιδιότυπο πόλεμο των δύο φύλων, που η αντιπαράθεση γίνεται με όρους νίκης και ήττας, και κανείς δεν ασχολείται με τα ίδια τα παιδιά που είναι τα αθώα θύματα ενός  διαζυγίου με αντιδικία, έως τώρα οι ΄΄χαμένοι΄΄ ήταν οι μπαμπάδες, καθώς τα ποσοστά της επιδίκασης της επιμέλειας των ανηλίκων υπέρ της μητέρας, ήταν ομολογουμένως συντριπτικά άνω του 93%. Αυτή την ΄΄αδικία΄΄ σε βάρος των μπαμπάδων, θέλησε να διορθώσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, θέτοντας νόρμες (όπως του ελάχιστου χρόνου 30% επικοινωνίας κλπ) για να είναι βέβαιος ότι θα αντιστραφεί η έως τώρα διαμορφωμένη νομολογία των δικαστηρίων και ότι οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν και στην πράξη και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, καθώς ο νόμος εφαρμόζεται και επί των εκκρεμών υποθέσεων, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση.

Ο κ. Υπουργός από νωρίς είχε δείξει τις προθέσεις του, αλλάζοντας με μια δική του εκδοχή, το αρχικό σχέδιο νόμου που είχε εκπονήσει το περασμένο έτος η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που ο ίδιος είχε συστήσει. Για αυτό δεν έλαβε υπόψη του τις θέσεις της Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου, όπως διατυπώθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της βουλής από την καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Κατερίνα Φουντεδάκη, που υποστήριξε ότι διατάξεις του νομοσχεδίου όπως αυτές που οδηγούν στην ισόχρονη εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού, είναι αντίθετες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Αδιαφόρησε για τις επισημάνσεις της ότι το νομοσχέδιο αλλοιώνει τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του ισχύοντος συστήματος. Δεν έλαβε υπόψη του την πρόταση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Αγνόησε την επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με την οποία ζητούσε να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο αναφορικά με τις διατάξεις για την εναλλασσόμενη κατοικία και την ενδοοικογενειακή βία.

Ο κ. Τσιάρας υπερασπίστηκε ένθερμα το νομοσχέδιο του, ενάντια στην κριτική που του άσκησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, και δεν έλαβε υπόψη του τις συγκεκριμένες προτάσεις των βουλευτών Μαριέττας Γιαννάκου και Ολγας Κεφαλογιάννη, που καταψήφισαν, ούτε την κριτική που άσκησαν οι επίσης «γαλάζιοι» βουλευτές Μπάμπης Αθανασίου, και Μανούσος Βολουδάκης. Ήταν προαποφασισμένο ότι το νομοσχέδιο θα ΄΄περνούσε΄΄ όπως ακριβώς κατατέθηκε, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την επόμενη κιόλας μέρα.

Το νέο νομοσχέδιο ωστόσο στιγματίστηκε από μια αποστροφή του Βουλευτή της ΝΔ κ. Ιωάννη Λοβέρδου που από το βήμα της βουλής ξεστόμισε το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι ΄΄κάποιος που έδερνε ή κακοποιούσε τη σύζυγο του μπορεί να είναι καλός πατέρας΄΄, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Για αυτή την δήλωση η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε αναφορά-καταγγελία προς τον πρόεδρο της Βουλής, «διότι αυτές οι θέσεις προάγουν ανεπίτρεπτα τη βία κατά των γυναικών και δη την ενδοοικογενειακή βία, καταμαρτυρώντας περαιτέρω καταφρόνηση της εννόμου τάξεως». Ο κ. Λοβέρδος ύστερα από την γενικευμένη σε βάρος του κατακραυγή, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση υποστηρίζοντας ότι έγινε παρανόηση των δηλώσεων του, χωρίς ωστόσο να τις ανακαλέσει ή να ζητήσει συγνώμη.

Ωστόσο καμία παρανόηση δε έγινε κατά την γνώμη μου, αντιθέτως ήταν μια στοχευμένη δήλωση, που απευθυνόταν στους πλέον συντηρητικούς ψηφοφόρους του. Σε όσους θεωρούν  ότι λαϊκές ρήσεις όπως ΄΄η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά΄΄ ή ότι ΄΄το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο΄΄ αποτελούν απαύγασμα σοφίας και συνταγή για ένα πετυχημένο γάμο. Σε όσους με περιφρόνηση κατακρίνουν την ΄΄κακομοίρα΄΄ που για ένα ΄΄κέρατο΄΄ ή ΄΄μερικά χαστούκια΄΄ ζήτησε διαζύγιο και χάλασε το σπίτι της, ή ακόμη και σε όσους με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν θύματα σεξουαλικής βίας με επιχειρήματα ΄΄τα ήθελε και αυτή γιατί ήταν προκλητική΄΄ ή ΄΄με αυτά που φορούσε τι περίμενε να συμβεί?΄΄. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας η κοινωνία μας είναι βαθιά συντηρητική, διακατεχόμενη από σεξιστικά στερεότυπα και αντιλήψεις για τα δύο φύλλα και τον ρόλο τους, που δύσκολα και με πολύ αργό ρυθμό αλλάζουν.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και αποτελεί νόμο του κράτους. Εάν θα επιφέρει βελτιώσεις όπως υποστηρίζουν ο κ. Υπουργός και οι υπέρμαχοι του, ή θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από όσα φιλοδοξεί να λύσει, όπως υποστηρίζουν η αντιπολίτευση και οι επικριτές του, θα κριθεί επί του πρακτέου, καθώς ήδη οι πρώτες αγωγές σύμφωνα με τις νέες διατάξεις έχουν κατατεθεί.

Οι γονείς που δεν μπορούν, δεν θέλουν, ή δεν έχουν την ικανότητα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να καταπιούν τον εγωισμό τους για προστατεύσουν τα ίδια τους τα παιδιά, θα εξακολουθούν να επιδιώκουν να τις λύσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων, επιδιώκοντας με κάθε κόστος την νίκη με τρόπαιο τα παιδιά τους.