
Διαβάζοντας την πρόσφατη δήλωση πολιτικού προσώπου για τον πειραματισμό των νέων με ναρκωτικές ουσίες ,ως κάτι που ορίζεται απόλυτα φυσιολογικό , αναμενόμενο αλλά και ως απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης του ατόμου, ως ένα δηλαδή απαραίτητο βήμα που “θα τον πάει μπροστά “, θεωρώ χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες “φυσιολογικό”, “αναμενόμενο”, ” προοδευτικό” και “απαραίτητο” σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στους εφήβους. Και είναι σημαντικό να μιλήσουμε για αυτήν την κατηγορία νέων λόγω της ιδιαίτερης ψυχοσυναισθηματικής της κατάστασης , δεδομένου ότι δεν εξαιρούνται του συνόλου των νέων.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος που φέρει το άτομο από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση με θύελλα ψυχοσυναισθηματικών αλλαγών με κύριο άξονα την ταυτότητα του ατόμου. Ο έφηβος είναι ένα άτομο που ψάχνει το ποιος είναι μέσα από ψυχοσυναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και συγκρούσεις με το περιβάλλον αλλά και τον εαυτό του.
Είναι λοιπόν φυσιολογική η χρήση ουσιών στους νέους; Βάση αυστηρής ετυμολογία είναι, καθώς είναι κάτι που συμβαίνει, άρα υπάρχει στη φύση, άρα είναι φυσιολογική με την έννοια της συνάντησης της στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το ότι συμβαίνει σε κάποιους ωστόσο δεν μπορεί να γενικεύεται ως “φυσιολογικό”, ως κάτι που δηλαδή που “συμβαίνει” σε όλους! Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορεί να οριστεί και ως μερικώς , δηλαδή υπό συνθήκες “αναμενόμενο”. Είναι όμως “απαραίτητο” για να…προχωρήσει ένας νέος άνθρωπος, όπως επικινδύνως υποστηρίζεται;
Εν προκειμένω για τους εφήβους, η δήλωση αυτή αποτελεί άκρως επικίνδυνη δημόσια τοποθέτηση. Η εξάρτηση από τις ουσίες για το σύνολο του πληθυσμού εξαρτάται από την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα ενήλικες, έφηβοι και παιδιά που δεν υστερούν σε κοινωνικές δεξιότητες, που μπορούν να επιλύουν ικανοποιητικό τα προβλήματα τους, έχουν επαρκώς ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα, είναι υπεύθυνα άτομα και ζουν σε ένα υγιές περιβάλλον ,δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από εξάρτηση αν έρθουν σε επαφή με μια ναρκωτική ουσία.
Το ερώτημα είναι: “γνωρίζουμε πολλούς νέους, εφήβους, παιδιά που να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις”;;; Θα έλεγα ίσως αμφιβόλως γνωρίζουμε και πολλούς ενήλικες!!
Επομένως, δημόσιες πολιτικές τοποθετήσεις υπέρ της χρήσης ουσιών , ως ένα μέσο να πειραματιστούν οι άνθρωποι και να προχωρήσουν είναι άκρως επικίνδυνες έως και εγκληματικές , καθώς είναι γνωστή η ιδιαίτερη ροπή των εφήβων για μίμηση και δημιουργία προτύπων.
Βασιλική Γούναρη Κοινωνική και Κλινική Ψυχολόγος Mcs Εξαρτήσεων και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων Συστημική Οικογενειακή θεραπεύτρια