ΗΠΑ: Χωρίς προεκλογικές συγκεντρώσεις ο Μπάιντεν λόγω κορονοϊού

Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων τους απέναντι στην Ρωσία δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την πρώτη του συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε χθες, Σάββατο, στην Washington Post, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύεται να παγιώσει “τις δημοκρατικές συμμαχίες” των ΗΠΑ απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις και τις αυξανόμενες απειλές της Μόσχας και του Πεκίνου.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να μεταβεί την Τετάρτη στην Ευρώπη, όπου θα μετάσχει στις ετήσιες συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ και θα συναντηθεί επίσης στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου με τον Πούτιν σε μια περίοδο πολύ οξυμένων εντάσεων μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων.

“Είμαστε ενωμένοι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της Ρωσίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ξεκινώντας από την επίθεσή της στην Ουκρανία, και δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές μας αξίες, τις οποίες δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε από τα συμφέροντά μας”, γράφει ο Μπάιντεν.

“Ο πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ότι δεν θα διστάσω να απαντήσω σε μελλοντικές επιβλαβείς δραστηριότητες”, προσθέτει. “Κατά την συνάντησή μας, θα υπογραμμίσω εκ νέου τη δέσμευση των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των δημοκρατιών που είναι προσηλωμένες στις ίδιες αξίες να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα”, επισημαίνει.

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, ο Μπάιντεν δείχνει αποφασιστική στάση απέναντι στην Ρωσία, θέλοντας να καταστήσει σαφή τον διαχωρισμό της θέσης του από αυτήν του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείτο για εφησυχασμό. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε ακόμη μέχρι το σημείο να χαρακτηρίσει τον Πούτιν “φονιά”, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από την Μόσχα.

Ωστόσο και ο Μπάιντεν και ο Πούτιν έχουν εκφράσει την ελπίδα για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα η συνάντησή τους να καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα.

Στο άρθρο του, ο Μπάιντεν υπογραμμίζει επίσης ότι η Ουάσινγκτον “δεν επιδιώκει την σύγκρουση”, επικαλούμενος την απόφασή του να παρατείνει την συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων New Start για πέντε χρόνια.

“Θέλουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση βάσει της οποίας θα μπορούμε να εργαστούμε με τη Ρωσία σε θέματα όπως είναι η στρατηγική σταθερότητα και ο έλεγχος των εξοπλισμών”, σημειώνει.