Σε λειτουργία τέθηκε τη Δευτέρα στην Κίνα το δεύτερο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του κόσμου, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους κλιματικούς της στόχους, αν και το περιβαλλοντικό και ανθρώπινο κόστος του δεν είναι αμελητέα.

Με το 289 μέτρων φράγμα του το εργοστάσιο του Μπαϊχετάν που βρίσκεται στις επαρχίες Σετσουάν και Γιουνάν πάνω στον ποταμό Γιανγκτσέ ξεκίνησε να παράγει ενέργεια, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Όταν τεθεί πλήρως σε λειτουργία, το 2022 όπως είναι προγραμματισμένο, θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παγκοσμίως από άποψη ισχύος, μετά από αυτό του φράγματος των Τριών Φαραγγιών, το οποίο βρίσκεται επίσης στην Κίνα στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Το Μπαϊχετάν θα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες 500.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το CCTV.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η ελπίζει πως το νέο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θα βοηθήσει τη χώρα «να πετύχει τους στόχους της για κορύφωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (ως το 2030) και για ουδετερότητα του άνθρακα (ως το 2060)» και θα βοηθήσει «στην οικολογική της μετάβαση».

Η Κίνα έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων προκειμένου να τροφοδοτήσει την οικονομική της ανάπτυξη και να περιορίσει την κατανάλωση άνθρακα, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο αυτές τα εργοστάσια έχουν σοβαρές επιπτώσεις, καθώς διαταράσσουν το τοπικό οικοσύστημα και απαιτούν τη μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το Μπαϊχετάν προκαλεί ανησυχία για τον πληθυσμό των ψαριών στον Γιανγκτσέ, ενώ για την ανέγερσή του χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν περίπου 100.000 άνθρωποι από την περιοχή.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ