Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού για τον χρόνο καταβολής των προκαταβολών και το ύψος αυτών
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα «Διαδικασία και χρόνος καταβολής των προκαταβολών στους παραγωγούς που επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς του Μαρτίου και Απριλίου 2021», η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέφερε το θέμα των καταστροφών στα ροδάκινα (συμπύρηνα και επιτραπέζια) και στα νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, ακτινίδια, κεράσια κλπ που αφορά σχεδόν στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής της Πέλλας.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόγνωση των αγροτών και των οικογενειών τους, οι οποίοι,αναμένοντας την «οικονομική «ανάσα» από την εμπορία της παραγωγής τους για την οποία τον προηγούμενο χρόνο αφιέρωσαν κόπους και χρήμα, βρέθηκαν οι περισσότεροι από αυτούς στο απόλυτο μηδέν με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους αλλά και για την απαιτούμενη ρευστότητα για την συνέχιση των καλλιεργειών τους.
Επειδή σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αναφέρθηκε ότι «μέχρι το τέλος Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή 40% των εκτιμηθέντων ζημιών», η κ. Τζάκρη ρώτησε αν θα τηρηθεί η δέσμευση της καταβολής τωνπροκαταβολών στο τέλος του Ιουλίου, δεδομένου ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στη βάση των οποίων θα υπολογιστούν οι προκαταβολές,καθώς και πως θα υπολογιστεί το ύψος των αποζημιώσεων ανά καλλιέργεια και αν θα δοθούν προκαταβολές και στους χαλαζόπληκτους. Επισήμανε ωστόσο ότι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου οι εκτιμήσεις των ζημιών βρίσκονται στο 25-30% επί των δηλωθέντων και σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις θα ολοκληρωθούν περί το τέλος του Οκτωβρίου για τους παγετούς και στις αρχές του 2022 για τα χαλάζια.
Για αυτό τον λόγο ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η καταβολή των προκαταβολών να γίνει βάσει των δηλώσεων ζημίας των παραγωγών και όχι βάσει των πορισμάτων της εκτίμησης, γιατί σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας θα έχει αποτύχει παταγωδώς να τους στηρίξει σε αυτή την έκτακτη συγκυρία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίώσης λόγω της παντελής έλλειψης εισοδήματος και ρευστότητας και θα έχει περάσει για μια ακόμη φορά «κάτω από τον πήχη» που η ίδια έθεσε.
Η κ. Τζάκρη τόνισε επίσης ότι επ ουδενί η διαδικασία που ακολουθείται από την κυβέρνηση στους παγετούς που έπληξαν την Πέλλα και την Ημαθία δεν είναι «τύπου Ιανού» δηλαδή δεν πρόκειται για αποζημιώσεις το ταχύτερο δυνατόν, στο 100% της ζημιάς και μέχρι το τελευταίο ευρώ, αλλά πρόκειται για την συνήθη διαδικασία των αποζημιώσεων που ακολουθείται κάθε χρόνο από τον ΕΛΓΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ουδόλως έλαβε υπόψη της την φετινή έκτακτη συγκυρία.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου, ενώ επιβεβαίωσε για μια ακόμη φοράτο πρωτοφανές μέγεθος της καταστροφής, σημειώνοντας αρχικά ότι το Υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχυθεί η Χώρα και με ευρωπαϊκά κονδύλια, επανέλαβε στην συνέχεια ότι οι προκαταβολές θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εκτιμήσεις και τα πορίσματα μέχρι το τέλος του Ιουλίου ώστε να είναι έτοιμος ο ΕΛΓΑ να καταβάλει τις προκαταβολές κατά τον χρόνο αυτό.
Αισιοδοξία, την οποία βέβαια ουδόλως συμμερίζονται οι αγρότες, κσθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν πως στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να χορηγηθούν οι προκαταβολές στους παραγωγούς, όταν το ίδιο το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας εκτιμά ότι τα πορίσματα για τους παγετούς θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου και για τα χαλάζια στις αρχές του 2022.