Ο Γιάνης Βαρουφάκης για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου την 1η Ιουλίου 2021 – τη στιγμή που, πίσω από την πλάτη των πολιτών, ψηφίστηκε το 5ο Μνημόνιο:
«Δέσατε την χώρα στο 5ο Μνημόνιο», είχα πει στον κ. Μητσοτάκη την 9η Απριλίου του 2020. Γιατί είχα προβεί σε τόσο σκληρή δήλωση τόσο νωρίς στην πανδημία; Επειδή την προηγουμένη, δια στόματος ΥπΟικ εντός της Βουλής, η κυβέρνηση απεμπόλησε το δικαίωμα στο βέτο εντός του Eurogroup που θα ακολουθούσε, επιτρέποντας στο Βερολίνο να «δολοφονήσει» την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους μας (είτε μέσω ευρωομόλογου είτε με άλλους τρόπους) – δηλαδή την μοναδική ευκαιρία το νέο χρέος που θα έφερνε η πανδημία να μην φέρει νέα λιτότητα, δηλαδή 5ο Μνημόνιο.
«Με απλά λόγια», συμπέρανα, «ο ΥπΟικ σηματοδότησε στη Γερμανία και στην Ολλανδία την συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης με το 5ο Μνημόνιο πριν ακόμα ξεκινήσει το Eurogroup – στο οποίο, έτσι, προσήλθε ως θλιβερός παρατηρητής.»
Δεκατρείς μήνες μετά, την 1η Ιουλίου 2020, σιωπηλά, ύπουλα, και πίσω από την πλάτη των πολιτών, η κυβέρνηση μας επιβεβαίωσε. Πως; Φέρνοντας στη Βουλή το 5ο Μνημόνιο με τον τίτλο «Μεσοπρόθεσμο». Μπορεί να μην το ονόμασαν 5ο Μνημόνιο, επιλέγοντας να μιμηθούν πλήρως τον κ. Τσίπρα που το 4ο Μνημόνιο του Αυγούστου του 2018 το ονόμασε… Μεταμνημόνιο ή Έξοδο από το Μνημόνιο. Κατά ένα χυδαίο τρόπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεδείχθη εντιμότερη: Η επιλογή να περάσει το 5ο Μνημόνιο ως «Μεσοπρόθεσμο» παραπέμπει στην σκοτεινότερη περίοδο των πρώτων δύο Μνημονίων – τον Ιούνιο του 2011.
[Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία μου στη Βουλή που εξηγούν τα πιο πάνω.]
Από τον χημικό πόλεμο του Ιουνίου 2011 στο 5ο Μνημόνιο σήμερα
Θέλω να σας θυμίσω ότι ο μήνας που έφυγε (Ιούνιος 2021) χθες είχε μία δεκαετή επέτειο. Θυμάστε το Μεσοπρόθεσμο του ΠΑΣΟΚ που πέρασε τον Ιούνιο του 2011, μετά από τον χημικό πόλεμο εναντίον των Αγανακτισμένων, εναντίον των διαδηλωτών της Πλατείας Συντάγματος; Ποτέ την ιστορία μας δεν είχε χρησιμοποιήσει η Αστυνομία τόσο τεράστιες ποσότητες χημικών εναντίον διαδηλωτών. Ποιο είναι το πικρό μάθημα του Μεσοπρόθεσμου του 2011; Ότι το «Κάτσε καλά» στον πτωχευμένο λαό, ακόμα κι αν κάτσει καλά ο πτωχευμένος λαός, δεν βοηθάει.
Όταν μπήκαμε στα μνημόνια το 2009-2010 είχαμε εισόδημα 237 και χρέος 300. Το 2014 έκλεισε με εισόδημα 177, δηλαδή από τα 237 στα 177. Στο μεταξύ, από το 2010 στο 2014, το χρέος είχε πάει από τα 300 στα 320. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου του 2011. (επισυνάπτεται γράφημα)
Μετά τη συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα, με το 3ο Μνημόνιο του καλοκαιριού του 2015 και του 4ου το καλοκαιριού του 2018, η ψαλίδα μεγάλωσε, η Χρεοδουλοπαροικία βάθυνε, τα τείχη της ψήλωσαν, ο λαός μπήκε βαθύτερα στη φυλακή του χρέους. Η σταθεροποίηση του εθνικού εισοδήματος (2017-18) έγινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ από τα τέλη του 2019, πριν την πανδημία, το εισόδημα πήρε και πάλι την κατιούσα. Στο μεταξύ η ψαλίδα με το χρέος αύξανε ραγδαία πολύ πριν την πανδημία. Κι όταν η πανδημία χτύπησε, το 5ο Μνημόνιο ήταν δεδομένο – όπως μόνο το ΜέΡΑ25 φώναζε από την αρχή της καραντίνας.
Ας έρθω στην ουσία: Εμείς προειδοποιούσαμε από την Άνοιξη του 2020 ότι, από την στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης «πούλησε» το βέτο του, ήταν θέμα χρόνου να του επιβάλουν νέο πακέτο λιτότητας και νέα «χρηματοδότηση» -σε εισαγωγικά- μετακύληση του χρέους. Σήμερα, 1η Ιουλίου, ήρθε η επιβεβαίωση με το Μεσοπρόθεσμο Μητσοτάκη, 10 χρόνια μετά το Μεσοπρόθεσμο Παπανδρέου το οποίο μετέτρεψε την Ελλάδα σε Χρεοδουλοπαροικία.
Γιατί το ονομάζουμε Μνημόνιο; Τί σημαίνει Μνημόνιο;
Βλέπω τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να με κοιτάνε με απορία. Έχουν πείσει, δυστυχώς, τον εαυτό τους ότι ο κ. Τσίπρας κατήργησε τα μνημόνια, ότι μας έβγαλε από αυτά. Όμως τα μνημόνια δεν έφυγαν επειδή κάποιοι αποφάσισαν να τα ονομάσουν αλλιώς! Ας είμαστε σοβαροί. Τι είναι μνημόνιο; Τι σημαίνει μνημόνιο;
Το «Μνημόνιο» σημαίνει δύο πράγματα:
- Χρεοκοπημένο κράτος, το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του χωρίς είτε νέα δάνεια της τρόικας είτε επιμήκυνση παλαιότερων δανείων της τρόικας
- Όρους λιτότητας που επιβάλλονται στο χρεοκοπημένο κράτος από την τρόικα για να το «βοηθήσουν» να προσποιείται ότι εξυπηρετεί το χρέος του (είτε με νέα δάνεια είτε με επιμήκυνση παλαιότερων δανείων)
Το ότι το ελληνικό κράτος πληροί και τις 2 πιο πάνω προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρο – μόνο το 2021 το ΥπΟικ πρέπει να αποπληρώσει 11,5 δις ευρώ σε δανειστές – κάτι που θα ήταν αδύνατον χωρίς την τρόικα. Περαιτέρω, με την πανδημία να ρίχνει το ΑΕΠ κατά 20 δις και να φουσκώνει το χρέος κατά 40 δις, το κράτος μας πληροί ακόμα περισσότερο τις 2 πιο πάνω προϋποθέσεις για να θεωρείται… μνημονιακό!
Η νέα Λιτότητα του 5ου Μνημονίου είναι εδώ!
Απόδειξη ότι τα πιο πάνω είναι δεδομένα, κι όχι απλά απόψεις του ΜέΡΑ25, είναι το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο Μητσοτάκη που ψηφίστηκε την 1η Ιουλίου 2021. Συγκεκριμένα, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 4% (3,7%) από το 2025 και μετά. Να η υπερμεγέθης λιτότητα του 5ου Μνημονίου!
Όπως το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί χρόνια τώρα, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς ένα πραγματικό ευρωομόλογο που θα μεταφέρει ένα κομμάτι χρέους από τους «ώμους» του κράτους μας ή της Ιταλίας, της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προσποίηση ότι το Δημόσιο θα αποπληρώνει το χρέος ισοδυναμεί με Μνημόνιο- Μεσοπρόθεσμο που επιβάλει στόχους εξοντωτικών, «ματωμένων» όπως λέει το ΚΚΕ, πλεονασμάτων.
Τι σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ; Σημαίνει πρωτογενές έλλειμμα 3,7% του ιδιωτικού τομέα (καθώς, εξ ορισμού, το δημόσιο πλεόνασμα ισούται με το ιδιωτικό έλλειμμα), δηλαδή των μικρομεσαίων που δεν μπορούν να γλυτώνουν την εφορία (αντίθετα με τα αρπακτικά) και που δεν εισπράττουν την γενναιοδωρία του κράτους προς την Fraport, την Aegean, και τους λογής-λογής ολιγάρχες. Όπως είπα στον ΥπΟικ στη Βουλή:
«Θα βάλετε το μακρύ χέρι σας, της ΑΑΔΕ, που δεν σας ανήκει κιόλας (και κάνει ό, τι θέλει εκ μέρους της τρόικας στην οποία ανήκει), στις τσέπες των πιο αδύναμων ανθρώπων και θα τους αποσπάσετε το 3,7% του ΑΕΠ!»
Τους θύμισα ακόμα ότι στις εκλογές του 2019 ο κ. Μητσοτάκης παραδεχόταν πως το 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο είχε δεσμεύσει ο κ. Τσίπρας τη χώρα μέχρι το 2060 δεν ήταν βιώσιμο. Κι έλεγε ότι θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί τη μείωσή του κάτω από το 2,2%. Και τί έκανε; Κάτι πολύ χειρότερο από το τίποτα! Όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε τη μείωσή του κάτω από το 2,2% αλλά νομοθέτησε 5ο Μνημόνιο-Μεσοπρόθεσμο με 3,7% πρωτογενές.
Εν κατακλείδι, χωρίς να το μάθουν οι πολίτες, από την 1η Ιουλίου του 2021 ζουν κάτω από το νέο, το 5ο Μνημόνιο, υπό συνθήκες βαθύτερης ακόμα λιτότητας.
Μα δεν θα μας σώσει το «Ταμείο Ανάκαμψης»;
Η μόνιμη απάντηση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ είναι: «Το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται, να το αξιοποιήσουμε».
- Μόνο το ΜέΡΑ25 απαντά: Τα χρήματα είναι αρκετά για να πλουτίσουν ακόμα πιο πολύ οι λίγοι αλλά είναι ασήμαντα για να αποσοβήσουν την νέα λιτότητα και να στηρίξουν την πλειοψηφία που υποφέρει.
- Μόνο το ΜέΡΑ25 ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι απλά πολύ μικρό αλλά θα αποδειχθεί, από την μία, η πηγή των επόμενων μεγάλων σκανδάλων εδώ στην Ελλάδα και, από την άλλη, ένας μηχανισμός ταξικού πολέμου εναντίον της πλειοψηφίας των εργαζόμενων σε κάθε χώρα της ΕΕ.
Ας μείνουμε όμως στα δικά μας. Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, άντε να έρθουν 14-15 δισεκατομμύρια ενισχύσεων (τα δάνεια δεν μετράνε!) μέχρι το 2025. Όμως, ο στόχος τους στο Μεσοπρόθεσμο είναι ότι μέχρι το 2025 θα έχουν βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα 16 δισεκατομμυρίων – δηλαδή θα έχουν απομυζήσει από τους μικρομεσαίους 16 δις την ίδια εποχή που θα δίνουν, από το Ταμείο Ανάκαμψης 14-15 δισεκατομμύρια ενισχύσεων στους ημέτερους. [Το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο (δηλαδή το 5ο Μνημόνιο) το παραδέχεται: Προβλέπει 16% αύξηση φορολογικών εσόδων μεταξύ του 2019 και του 2025 ενώ οι δαπάνες από φέτος μέχρι το 2025 θα μειωθούν 9%.]
Χρειάζεται να προσθέσω κάτι; Δεν νομίζω! Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αναμφισβήτητα μακροοικονομικά ασήμαντο και ταξικά τοξικό.
ΜέΡΑ25: Ήρεμο πάθος για την απόδραση από την Χρεοδουλοπαροικία
Από το Μεσοπρόθεσμο του 2011 και τον χημικό πόλεμο εκείνου του Ιουνίου φτάσαμε στο 5ο Μνημόνιο του φετινού καλοκαιριού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα Μνημόνια είναι ότι… δεν δουλεύουν. Η συνθηκολόγηση σε αυτά, είτε είναι με δεξιό είτε με «αριστερό» πρόσημο, απλά βαθαίνει την Χρεοδουλοπαροικία και ακυρώνει τη βιωσιμότητα του λαού. Αυτή είναι η αβάσταχτη συνέπεια της ανεύθυνης υπακοής, που η πανδημία κάνει ακόμα πιο αβάστακτη.
Βέβαια, δεν είναι όλοι στην ίδια μοίρα. Κάθε φορά, ακόμα και στην Κατοχή, που ο λαός βογκά, κάποιοι κερδίζουν. Υπολογίζω ότι ένα 5% του ελληνικού λαού -οι πιο πλούσιοι- κέρδισαν από τα μνημόνια και κερδίζουν πολύ περισσότερα σήμερα με τις επιδοτήσεις, το ξεπούλημα των πάντων και, βέβαια, τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων – ακριβώς, όπως τα αρπακτικά τρέφονται από τις σάρκες ενός ημιθανούς πτώματος.
Αυτό το 5% με το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει 15%. Θα υπάρξει δηλαδή άλλο ένα 10% του ελληνικού πληθυσμού που κάτι θα κερδίσει. Κάποιοι πολύ περισσότερο από άλλους, αλλά κάτι θα κερδίσουν. Το 85% του ελληνικού λαού είναι καταδικασμένο στη δυστοπική διαδικασία που ξεκίνησε από το 2010.
Ευτυχώς, η ζωή δεν το βάζει κάτω. Ξαποσταίνει μόνο, όπως συνέβη και μετά τον χημικό πόλεμο της Πλατείας Συντάγματος το 2011, όταν δεν ξαναγύρισαν οι Αγανακτισμένοι στην Πλατεία. Αυτό δεν σήμαινε, όμως, ότι η ελληνική κοινωνία δεν είχε τη δυνατότητα 4 χρόνια αργότερα να ξεσηκωθεί και να πετάξει ένα μεγαλειώδες 62% «όχι» στη λογική της Χρεοδουλοπαροικίας.
ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛΛ επέλεξαν να ενστερνιστούν τη λογική των νέων κατακτητών. Να λιβανίζουν τον Ντράγκι και τον Ρέγκλιγκ. Να «σώζουν» την χώρα σκύβοντας το κεφάλι στην τρόικα.
Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ με ένα στόχο: Να διατηρήσουμε ένα ήρεμο πάθος για τους πολλούς, για το 85% εκεί έξω εκ μέρους των οποίων τα βάζουμε με την Χρεοδουλοπαροικία έως ότου η υπεύθυνη ανυπακοή ξαναγράψει ιστορία.