
Οι πυρκαγιές στη Ρωσία έχουν κάψει μέχρι στιγμής μια περιοχή μεγαλύτερη από το μέγεθος της Ελλάδας, σύμφωνα με την Greenpeace Russia.
Τη Δευτέρα, η περιβαλλοντική οργάνωση επέκρινε κυβερνητικούς αξιωματούχους για την αδράνεια τους στην περιοχή εν μέσω ρεκόρ πυρκαγιών. Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, η Greenpeace Russia ανέφερε περίπου 19 εκατομμύρια εκτάρια, περίπου 47 εκατομμύρια στρέμματα, δάση, στέπες και χωράφια που έχουν καεί σε ολόκληρη τη Σιβηρία από τον Ιανουάριο.
Περίπου 10 εκατομμύρια εκτάρια αυτών των περιοχών ήταν δασικές εκτάσεις που καήκαν. Οι πυρκαγιές έχουν γίνει ένα ετήσιο φαινόμενο, αλλά το ρεκόρ του περασμένου μήνα έχει εντείνει τη ζημιά. Η Greenpeace Russia δήλωσε ότι οι αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για να βελτιώσουν τις συνθήκες.
Ενώ οι περισσότερες από τις πυρκαγιές συμβαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές, η Greenpeace είπε ότι ο επιβλαβής καπνός έχει εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες πόλεις, καθώς και σε πολλές μικρές πόλεις και χωριά. Αυτός ο καπνός επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του αέρα στην περιοχή, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα του COVID-19 και άλλων αναπνευστικών ασθενειών.
“Η αχανής περιοχή της Σιβηρίας έγινε σημείο πρόσβασης στο κλίμα, θερμαίνοντας πολύ πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτό το καλοκαίρι έχει ήδη φέρει ακραία κύματα θερμότητας, πετρελαιοκηλίδες που προκαλούνται από την απόψυξη του παγόψουρου και μαίνονται δασικές πυρκαγιές – τι θα ακολουθήσει προτού τελικά επιδράσουμε στο κλίμα ; “ είπε ο επικεφαλής της μονάδας Greenpeace Russia Wildfire Grigory Kuksin.
“Οι ρωσικές αρχές πρέπει να εργαστούν γρήγορα για να εμποδίσουν τις πόλεις να γεμίζουν με τοξική ομίχλη καπνού. Πρέπει να γίνει άρση στις οικονομικές περικοπές για την προστασία των δασών και να υποστηρίξουν την εθνική δασοκομία για να προστατεύσουν την υγεία και το κλίμα μας”.
Ακτιβιστές είπαν ότι μερικές από τις δασικές πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα κεραυνών αφού πολλές ξεκίνησαν κοντα στις όχθες των ποταμών. Μια άλλη αιτία είναι σκόπιμοι και μή εμπρησμοί. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δασών της χώρας, μια ομάδα έκτακτης ανάγκης στάλθηκε για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές σε οκτώ περιοχές την περασμένη Τρίτη.

Οι ομάδες πυρασφάλειας έχουν επίσης σταλεί σε 55 άλλες περιοχές σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι πυρκαγιές. Οι Αρχές είπαν ότι 797 δασικές πυρκαγιές σβήστηκαν σε 43 περιοχές της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, καλύπτοντας περισσότερα από 63.000 εκτάρια, περίπου 156.000 στρέμματα. Επιβεβαιώθηκε ότι οι άνθρωποι και οι καταιγίδες είναι οι δύο κύριες αιτίες των πυρκαγιών.
«Σαν ατμοσφαιρικός επιστήμονας εδώ και δεκαετίες, συνήθως δεν εκπλήσσομαι πολύ από διάφορα φαινόμενα. Αλλά το πρωτοφανές κύμα της Σιβηρίας που οδήγησε σε αυτές τις πυρκαγιές, και γενικότερα ο εκρηκτικός ρυθμός αλλαγής στην Αρκτική, είναι συγκλονιστικός», δήλωσε ο μετεωρολόγος και ειδικός του κλίματος Τζεφ Μπερντέλι.
Οι ακραίες καιρικές και οικολογικές επιπτώσεις στη Σιβηρία φέτος δείχνουν έντονα ότι έχουμε πολύ περιορισμένο χρόνο για να δράσουμε και να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της ανθρώπινης κλιματικής αλλαγής.
” Τον Ιούνιο, στη μικρή πόλη Verkhoyansk της Σιβηρίας το θερμόμετρο έδειξε 100,4 βαθμούς Φαρενάιτ (40℃)!!!!, σπάζοντας το ρεκόρ όλων των εποχών για την Αρκτική και ανησυχησε τους μετεωρολόγους παγκοσμίως. Το Verkhoyansk είναι συνήθως ένα από τα πιο κρύα σημεία της Γης.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι ένα τόσο μεγάλο, παρατεταμένο κύμα θερμότητας θα ήταν «ουσιαστικά αδύνατο» χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
“Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ τώρα, δεν είναι μόνο πρόβλημα για κάποιον άλλο, κάπου αλλού, αλλά και τα κύματα θερμότητας απειλούν παντού ζωές και βιοπορισμούς” δήλωσε ο συγγραφέας- μελετητής Δρ. Friederike Otto.
Με πληροφορίες από το CBS NEWS