άρης

Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν πολύ περισσότερο μπλε: σύμφωνα με στοιχεία που ακόμη βρίσκονται στην επιφάνεια, άφθονο νερό έρρεε σε όλο τον Άρη και δημιουργούσε δεξαμενές, λίμνες και βαθείς ωκεανούς.

Το ερώτημα που αναδύεται είναι: που πήγε όλο αυτό το νερό; Η απάντηση: Πουθενά. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Caltech (California Institute of Technology) και το JPL (Jet Propulsion Laboratory), σημαντικό μέρος του νερού του Άρη – μεταξύ 30% – 99% – παγιδεύτηκε μέσα στα ορυκτά στον φλοιό του πλανήτη. Η έρευνα αποτελεί πρόκληση για την ισχύουσα θεωρία που υποστηρίζει ότι το νερό του Κόκκινου Πλανήτη διέφυγε στο διάστημα.

Ο Άρης έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του κάποτε άφθονου νερού του με διαφυγή στο διάστημα, με ορισμένες όμως ποσότητες του να παραμένουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, αποκαλύπτουν νέα στοιχεία του προγράμματος Mars Express της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), σημειώνοντας πως η διαφυγή του στο Διάστημα επιταχύνθηκε από καταιγίδες σκόνης και την εγγύτητα του πλανήτη προς τον Ήλιο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ποσότητες νερού μπορεί να έχουν υποχωρήσει υπόγεια.

Σύμφωνα με τις ρομποτικές αποστολές όπου έχουν σταλεί στον κόκκινο πλανήτη ανά τακτά διαστήματα η παρουσία του γλαυκονίτη υποδεικνύει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι οι συνθήκες στον Άρη γενικότερα και ειδικότερα μέσα στον κρατήρα ήταν φιλικές στην παρουσία της ζωής. Τόσο από άποψης θερμοκρασίας όσο και από τα χαρακτηριστικά του νερού στις λίμνες του κρατήρα όπως για παράδειγμα, το πόσο όξινο ήταν αυτό το νερό.

Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» εκτιμούν ότι οι λίμνες στον κρατήρα Γκέιλ υπήρχαν αδιάλειπτα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός εκατ. ετών και το όλο περιβάλλον εκεί (θερμοκρασία, ποιότητα νερού κ.α.) ήταν φιλικό στην ανάπτυξη κάποιων οργανισμών. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύπαρξη λιμνών στον κρατήρα Γκέιλ πριν από περίπου 3,5 δισ. έτη και ότι κάποιες από αυτές τις λίμνες μπορεί να υπήρχαν εκεί για δέκα εκατ. έτη.

Όμως δεν υπήρχαν στοιχεία για το αν το νερό σε αυτές τις λίμνες ήταν φιλικό στην ζωή κάτι που δείχνει η νέα έρευνα. Αν αναπτύχθηκαν κάποιες μορφές ζωής στον Άρη όπως φαίνεται ο κρατήρας Γκέιλ είναι ένας από τους βασικούς υποψηφίους να τις φιλοξενούσαν και ίσως πρέπει να οργανωθούν νέες ερευνητικές αποστολές εκεί.

#menoumespeedy