Τεράστιες αυξήσεις σε πάρα πολλά προϊόντα με απροστάτευτα τα νοικοκυριά

Ακρίβεια και ανατιμήσεις προκαλούν πονοκέφαλο στην αγορά. Νέες αυξήσεις – φωτιά σε μια σειρά βασικών προϊόντων αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόσθετα «βάρη» για τους καταναλωτές και «τρύπες» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται στη διεθνή αγορά  σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο στις τιμές πολλών πρώτων υλών και των ναύλων δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη και την ελληνική οικονομία.

Αν προσθέσει κανείς και ενδογενείς της ελληνικής αγοράς παράγοντες αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας από ορισμένους επιτήδειους, κατανοεί το… τσουνάμι που απειλεί να πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν αυξήσεις στις τιμές έως και 25% οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν ήδη γίνει σε ένα μεγάλο εύρος βασικών αγαθών από τον Ιανουάριο.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι μέσα σε έναν χρόνο έχουν καταγραφεί μεσοσταθμικά αυξήσεις τιμών που κινούνται από 5% έως 25%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 200%.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 500 προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 25%, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews.

Οι αυξήσεις αφορούν σε τουλάχιστον 31 κατηγορίες προϊόντων και θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά και ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Αυτά που θα επηρεαστούν μεταξύ άλλων είναι ζυμαρικά (7%-23%), χυμοί (5%- 15,5%), ρύζι τζαζμίν (10%), φέτα (9%), αφρόλουτρα (7%), κατεψυγμένα λαχανικά (6%), τυριά (5,7%), εσπρέσο (5,5%), στιγμιαίος καφές (5%), αλάτι (5%), κρουασάν (5%), πουρές (4,5%), σάλτσες (4,5%), παιδικές τροφές σε βαζάκια (4,8%), ελληνικός καφές (4,5%) κ.α.

Οι τιμές έχουν επιδοθεί σε «ράλι» από τις αρχές του χρόνου και με έμφαση το τελευταίο τρίμηνο σε πολλά προϊόντα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.), ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις στα εξής προϊόντα (τιμές σούπερ μάρκετ):

Γνωστό αναψυκτικό στη συσκευασία των 6 (330 ml) κόστιζε 3,10 – 3,20 ευρώ και μέσα σε τρεις μήνες έφτασε στα 3,90 ευρώ.

Ροδάκινα, νεκταρίνια και γιαρμάδες πωλούνται από 2,85 – 2,98 ευρώ, όταν πέρυσι η τιμή τους ήταν στα 1,20 -1,30 ευρώ, δηλ. η αύξηση φτάνει το 100%.

Η τιμή των σταφυλιών ξεπερνά τα 2,20 ευρώ

Τα μαρούλια πωλούνται στα 0,85- 0,90 ευρώ.

Το αγγούρι κοστίζει 0,99 ευρώ και η ντομάτα ξεπερνά τα 2 ευρώ.

Φρέσκα φασολάκια κοστίζουν 3,95 ευρώ το κιλό.

Το φρέσκο γάλα ελληνικής παραγωγής πωλείται κοντά ή και πάνω από 1 ευρώ όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν στα 0,80 -0,85 ευρώ.

Οι ανατιμήσεις δεν αφορούν μόνο στον κλάδο των τροφίμων, αλλά και στα καύσιμα, την ενέργεια, τις πρώτες ύλες κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά στη βενζίνη, όπως αναφέρει το ΙΝ.ΚΑ. η τιμή της έχει εκτοξευθεί στα 2 ευρώ η απλή αμόλυβδη σε νησιωτικές περιοχές, όμως, έτσι κι αλλιώς και στα νησιά υπάρχουν κάτοικοι και επισκέπτες που πληρώνουν «χρυσάφι» για τα καύσιμά τους.

Να ληφθούν μέτρα «εδώ και τώρα» ζητούν φορείς της αγοράς καθώς διαφορετικά, ακρίβεια θα «καταπιεί» νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικά. Τονίζουν ότι ναι μεν ως έναν βαθμό οι ανατιμήσεις οφείλονται στις διεθνείς τάσεις της αγοράς και αυτό δεν μπορεί να χαλιναγωγηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όμως, μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα… αναχαιτίσουν την ακρίβεια και θα αντισταθμίσουν τις όποιες επιβαρύνσεις.