του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
O υπό παραίτηση καγκελάριος Κουρτς δεν είναι ένας τυχαίος Ευρωπαίος πολιτικός. Σπλάχνο των σπλάχνων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο νεότερος υπουργός εξωτερικών στην Ε.Ε. και ο νεότερος Καγκελάριος της Αυστρίας, ο 35χρονος υπήρξε το “παιδί θαύμα” της ευρωπαϊκής Δεξιάς.
Για την ακρίβεια υπήρξε ένας εκ των πρωτοπόρων της υιοθέτησης της alt right ατζέντας από την θεσμική δεξιά ενώ έσπασε το έως τότε ταμπού της συμπόρευσης με την ακραία δεξιά. Η συγκυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας υπό τον Σ. Κούρτς με το νεοφασιστικό Κόμμα Ελευθερίας κανονικοποίησε αφενός την ακραία δεξιά ως θεσμικό εταίρο και συνομιλητή και αφετέρου την υιοθέτηση των ιδεών της από θέσεις εξουσίας. Το σκάνδαλο “Ιμπίζα” οδήγησε στην παραίτηση του αρχηγού του Κόμματος Ελευθερίας, Στράχε και την πτώση της συγκυβέρνησης τον Μάιο του 2019 για τον οποίο στην συνέχεια υπήρξαν αποκαλύψεις κατάχρησης κομματικών πόρων για ιδιωτικές ανέσεις.
Ο Κούρτς μαζί με τους επίσης ακραία συντηρητικούς και δεξιούς Όρμπαν στην Ουγγαρία και Ντούντα στην Πολωνία δημιούργησαν έναν συνασπισμό με σκληρή αντιπροσφυγική ρητορική αλλά και πολιτική. Όλοι τους φέρουν καταγγελίες και πολιτικές καταδίκες για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των ελευθεριών και παραβίασης των αρχών της Ευρωπαικής Ένωσης.
Στο άρμα αυτό ανέβηκε και η Ελλάδα με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ εφαρμόζοντας μια σκληρή αντιπροσφυγική γραμμή που φτάνει ακόμη και στις δημόσιες πια καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.
Ο Κούρτς δεν γοήτευσε μονάχα τους γείτονες του στην Ουγγαρία και την Πολωνία αλλά και την ελληνική δεξιά παράταξη. Στελέχη όπως ο Κ. Κυρανάκης διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις με τον ίδιο από την κοινή τους θητεία στη Νεολαία του ΕΛΚ ενώ και ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του για τον Αυστριακό.
Σε μια, όχι και τόσο τυχαία, ειρωνεία της τύχης ο Έλληνας πρωθυπουργός επιλέχθηκε να εκφωνήσει τον πανηγυρικό λόγο όταν ο Σ. Κούρτς βραβεύτηκε από την Ε.Ε. με το βραβείο “ελευθερίας των ΜΜΕ” των εκδόσεων «Weimer». Τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός μας είχε αναφερθεί στο «οξύ πνεύμα» και τον «ρεαλισμό» του καγκελάριου σημειώνοντας πως αν και δεν συμφωνούν πάντα, στο πρόσωπό του βρήκε έναν πρόθυμο ακροατή και έναν παθιασμένο υπερασπιστή της χώρας του.
Σήμερα ο Κούρτς κατηγορείται πως την περίοδο 2016- 2018, όταν βρισκόταν στο υπουργείο εξωτερικών “πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον”. Κατηγορείται παράλληλα ότι προσπάθησε συστηματικά να υπονομεύσει τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μέσω ενός συνδυασμού οικονομικών πιέσεων, ελέγχου αλλά και εκφοβισμού.
Πολύ πρόσφατα, η κυβέρνηση της Αυστρίας ενέκρινε μεγάλο ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρώ «για δαπάνες των μέσων ενημέρωσης έως το 2024». Σύμφωνα με το Politico χρήματα κατέληξαν στις τσέπες των «μεγάλων» τηλεοπτικών σταθμών (φιλικών προς την κυβέρνηση Κουρτς) μέσω κρατικής διαφήμισης ενώ ο αυστριακός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός (ORF) δέχεται επίμονες παρεμβάσεις” από την κυβέρνηση.
Το ποσό για το οποίο κατηγορείται πως χρημάτισε εταιρίες δημοσκοπήσεων και μέσα ενημέρωσης ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αναπόφευκτες οι αντιστοιχίες. Στην Ελλάδα που κατρακυλάει συνεχώς στις παγκόσμιες κατατάξεις για την ελευθερία του τύπου, η κυβέρνηση του θαυμαστή του Σ. Κούρτς, Κ. Μητσοτάκη εν μέσω πανδημία δαπάνησε 20 εκατομμύρια συν άλλα 10 εκατομμύρια στην συνέχεια, σε μέσα ενημέρωσης προκειμένου να πράξουν αυτό που το απλά το ΕΣΡ θα μπορούσε να επιβάλλει: Τα μηνύματα για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
30 εκατομμύρια κρατικού χρήματος, με την κυβέρνηση να αρνείται κάθε έλεγχο για τα κριτήρια που επελέγησαν κανάλια, sites, εφημερίδες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για τις εταιρίες δημοσκοπήσεων και τον τρόπο λειτουργίας τους, που όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση παραβιάζουν την κοινή λογική.
Αλήθεια, πως μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι στην Αυστρία η δικαιοσύνη και οι θεσμοί έκαναν υποτυπωδώς την δουλειά τους, να ερευνήσουν δηλαδή τις καταγγελίες, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν αυτή η συζήτηση; Αν ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει τους συσχετισμούς και τις αναλογίες με τον Αυστριακό πρώην καγκελάριο, οφείλει ο ίδιος πρώτος να δώσει εντολή να δοθούν όλα στο φως. Οι απαντήσεις που παραπέμπουν στους προηγούμενους και σε ξαναζεσταμένο φαγητό όπως τα “βοσκοτόπια” του Καλογρίτσα, μόνο ως πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα μπορούν να εκληφθούν.#menoumespeedy