Ε. Αχτσιόγλου
EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σημεία ομιλίας της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία από τις τράπεζες
«Οι τράπεζες έχουν λάβει μία πρωτοφανή ρευστότητα τα τελευταία δύο χρόνια, την οποία δεν διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Ακόμα και όταν ένα μέρος της ρευστότητας μεταβιβάζεται στην πραγματική οικονομία αυτό γίνεται ανισομερώς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και ουσιαστικά έχουμε αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το 2020 η ρευστότητα των τραπεζών αυξήθηκε περισσότερο από 40 δισ., όμως διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία μόλις 5 δισ. Εξ αυτών μόνο τα 2,5 σε περίπου 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μόλις το 4% του επιχειρηματικού συνόλου φαίνεται να δανειοδοτήθηκε αυτή την περίοδο». Επίσης, «το 2021 τα πράγματα χειροτερεύουν, στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο μείωση κατά 40% των νέων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Οι ροές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2021, οι τράπεζες φαίνεται ότι έχουν τοποθετήσει στην ΤτΕ 32 δισ. από την πλεονάζουσα ρευστότητα των 40 δισ.», ενώ «στο 8μηνο του 2020 και του 2021 η αναλογία δανείων είναι 1 προς 4 εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σχέση με τις μεγάλες» και «τα επιτόκια επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων είναι υπερδιπλάσια και των στεγαστικών σχεδόν διπλάσια, του ευρωζωνικού μέσου όρου».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε ως παρατηρητής του προβλήματος» και «δεν είπε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση», εκτός αν θέλει «με αυτόν τον τρόπο να αποσείσει την πολιτική ευθύνη που τον βαραίνει για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Δήλωσε, επίσης, ότι «ο κ. Στουρνάρας είναι αδικαιολογήτως απών. Η απουσία του από μία τόσο κρίσιμη συζήτηση δεν τιμά ούτε το κοινοβούλιο ούτε τον ίδιο και είναι προσβλητική για τους βουλευτές».

Για τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τραπεζών σημείωσε ότι «διαπιστώνουν το πρόβλημα, αλλά δεν λένε αν προτίθενται να κάνουν κάτι», ενώ «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μεγάλη πίεση, στα όρια της επιβίωσης, λόγω έλλειψης ρευστότητας».

Η κ. Αχτσιόγλου ζήτησε, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, την «καθαρή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών για το αν όντως τίθεται από τη Eurostat θέμα εγγραφής των εγγυήσεων -περίπου 23 δισ. που έχουν δοθεί στις συστημικές τράπεζες για τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων- στο δημόσιο χρέος και πώς απαντάει η κυβέρνηση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία νάρκη, θα έχουμε τρομερά προβλήματα και φοβερούς κλυδωνισμούς για το δημόσιο χρέος και τη χρηματοοικονομική εμπιστοσύνη της χώρας».