Θεοδώρα Τζάκρη
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατά την συζήτηση σήμερα (22-10-2022) της επίκαιρης ερώτησης της στην Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη σχετικά με το κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Έδεσσας και την δρομολογημένη συγχώνευση των παθολογικών και γυναικο/μαιευτικών κλινικών των δύο Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, παρουσίασε αναλυτικά, τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα:

  • Τις δυνητικά θανατηφόρες επιπτώσεις αυτής της απόφασης, που όπως απέδειξε και η στάση του Υπουργού στην Βουλή, ελήφθη «ελαφρά την καρδία»
  • Κατέδειξε ότι πολύ έγκαιρα έχει επισημάνει με αναφορές, δηλώσεις και συναντήσεις με φορείς την ήδη δρομολογημένη εξέλιξη και συνάντησε την παγερή αδιαφορία τόσο των τοπικών όσο και των κεντρικών υγειονομικών αρχών
  • Κατέδειξε ότι πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική επιλογή εξάρθρωσης του ΕΣΥ η πολιτική των πολλαπλών «ακροτηριασμών» που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τις αρχές Ιουλίου
  • Το εντυπωσιακό είναι ότι επιλέγεται μια ευπαθής και παραμεθόριος περιοχή η Πέλλα και μάλιστα στην χρονική συγκυρία της κορύφωσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας
  • Η συζήτηση στην Βουλή αποκάλυψε ότι όλες οι πολιτικές επιλογές είναι απολύτως συνειδητές και προσχεδιασμένες από την κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης:

  • Δεν είπε απολύτως τίποτα για την αδιαμφισβήτητη υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Έδεσσας.
  • Ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι προκειμένου να επιτευχθούν «οικονομίες κλίμακας» κάποιες περιοχές θα αποστερηθούν κρίσιμες υπηρεσίες. Μετά από αυτή την παραδοχή, άραγε, τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες της Πέλλας; Μήπως σύμφωνα με το σχέδιο του κυρίου Μητσοτάκη θα πρέπει να περιμένουν  καθολίκευση, δηλαδή όποια μονάδα έχει προβλήματα καλύτερα να κλείνει;
  • Επέδειξε καταφανή άγνοια για τα επιδημιολογικά δεδομένα της Μακεδονίας
  • Βρήκε λίγους τους 75 και 60 υγειονομικούς που τελούν σε αναστολή στα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας αντίστοιχα και θεώρησε ότι δεν είναι κρίσιμο το πλήγμα για τις υγειονομικές υποδομές της Πέλλας. Θεώρησε δε την εξοντωτική συμπεριφορά απέναντι σε μεροκαματιάρηδες απολύτως ηθική!

Το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας και της δευτερολογίας της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Κύριε  Υπουργέ,

 

Αρχική μου πρόθεση ήταν με την ερώτηση αυτή να προλάβω να σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία των πολιτών της Πέλλας για την επιχειρούμενη συγχώνευση των ΜΕΘ (που εν μέσω του 4ου κύματος είναι γεμάτες) καθώς και των παθολογικών και των γυναιολογικών/μαιευτικών κλινικών των δύο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Η πολιτική σας όμως έτρεξε ταχύτερα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Σήμερα αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί. Το νοσοκομείο της Έδεσσας μένει χωρίς ΜΕΘ δεομένου ότι δύο από τους τρεις εντατικολόγους της Έδεσσας μεταφέρθηκαν στα Γιαννιτσά για να καλύψουν τα κενά. Στο νοσοκομείο της Έδεσσας απέμεινε ένας εντατικολόγος και η ΜΕΘ κλείνει. Αυτό είναι κατάντια. Η δε αναφορά ότι θα γίνει ΜΑΦ είναι «καθρεφτάκια» και χάντρες προς ιθαγενείς.

Τι ΜΑΦ θα είναι αυτή του ενός εντατικολόγου θα είναι αυτή,  αναρωτιέμαι πραγματικά και τι περιστατικά θα μπορούσε να νοσηλεύσει; Προφανώς, έπεται και συνέχεια, με άλλα τμήματα των νοσοκομείων που θα ακολουθήσουν στο κλείσιμο.

Οι γιατροί των δυο νοσοκομείων στην Πέλλα εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις απαράδεκτες μετακινήσεις ιατρών ανάμεσα στα δυο νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα της γενικευμένης υποστελέχωσης. Κι εσείς «απλά το κουκουλώνετε» και με θράσος αναγγέλλεται ότι ενισχύεται η ΜΕΘ των Γιαννιτσών, αποκρύπτοντας από τους πολίτες της Πέλλας ότι δεν υπάρχουν γιατροί για να την στελεχώσουν. Από που σας προκύπτει ότι τα μηχανήματα μόνα τους μπορούν να κάνουν την διαφορά; Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άραγε όταν παίρνουν περιπολικά δεν λαμβάνουν υπόψη τους και τους αστυνομικούς που θα τα στελεχώσουν; Επίσης αυτό  γίνεται δια του «κανιβαλισμού» του «αδερφού» νοσοκομείου της Έδεσσας.

Κι όλα αυτά αντί του προφανούς:

  • Να δώσετε κίνητρα προκειμένου να μην βγαίνουν όλες οι προκηρύξεις άγονες ιδιαίτερα στην παραμεθόρια περιοχή μου
  • να άρετε το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών και να αποκαταστήσει την εργασιακή ειρήνη σε έναν χώρο που ετοιμάζεται για σκληρή μάχη, την ίδια στιγμή μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ και έχει «την φωλιά της λερωμένη».
  • Να σας θυμίσω ότι είναι εκείνο το υγειονομικό προσωπικό, που όταν ξεκίνησε η μάχη κατά της covid 19, μπήκαν στον αγώνα χωρίς όπλα, χωρίς να δυσανασχετήσουν, χωρίς να γνωρίζουν ούτε καν πως θα προστατευτούν (να θυμίσουμε ότι στην αρχή ούτε οι μάσκες λέγατε πως δεν ήταν απαραίτητες) προσφέροντας τη βοήθειά τους σε όποιον το είχε ανάγκη και πληρώνοντας το βαρύ τίμημα των τριάντα νεκρών υγειονομικών Κάποιους από  αυτούς τους ανθρώπους έχετε «στείλει στην αναστολή εργασίας» με συνοπτικές διαδικασίες.
  • Όπως αντιλαμβάνεστε η ανυπαρξία ΜΕΘ και το δρομολογημένο κλείσιμο της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου της Έδεσσας καθιστά το Νοσοκομείο της Έδεσσας παντελώς συμπληρωματικό που δεν μπορεί να σταθεί ως αυτοτελές νοσοκομείο.
  • Κύριε Πλεύρη
  • Εν τω μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας οι πολίτες της ακριτικής Πέλλας και δη της πρωτεύσας του Νομού που στο δεύτερο κύμα πλήρωσαν ίσως τον βαρύτερο φόρο αίματος, προσδοκούσαν ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των υπηρεσιών υγείας.

Αντ’ αυτού η περιοχή της πρωτεύουσας του νομού της Έδεσσας που εξυπηρετεί και όλη την Αλμωπία καθίσταται μειονεκτική υγειονομικά  και αυτό δείχνει ότι ο σχεδιασμός γίνεται από αδαείς πέριξ της πλατείας Κολωνακίου.

Διότι αν κάποιος πρέπει να ξέρει κάτι για την Πέλλα είναι ότι έχει δύο αστικά κέντρα, με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους (πάνω από 40 χιλιόμετρα) και μεγάλη ενδοχώρα, στα οποία μέχρι σήμερα λειτουργούσαν δύο ισότιμα νοσοκομεία σε υποδομές και σε στελεχιακό δυναμικό. Με ποια λογική λοιπόν επιλέγετε να υποβαθμίσετε το Νοσοκομείο της Έδεσσας; Ποιο είναι το κριτήριό σας; Ότι στον χάρτη όλος ο νομός έχει το ίδιο χρώμα;

Θα έπρεπε να το φανταστούμε ότι έφτασε η ώρα μας όταν το καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για εξορθολογισμό και οικονομίες κλίμακας, θεωρώντας προφανώς την ύπαρξη των δύο νοσοκομείων ως περιττή πολυτέλεια. Και λίγο παρακάτω μπορεί να μας πει ότι δεν χρειαζόμαστε και κανένα και να πηγαίνουμε για περίθαλψη στην Θεσσαλονίκη, όπως γινόταν πριν το 85. Είναι ευρύτερος καημός της ΝΔ να πάρει πίσω όλη την μεταπολίτευση και τις κατακτήσεις της.

Θα ήθελα κύριε υπουργέ να ενημερώσετε την Βουλή για τρία θέματα, αν τα γνωρίζετε:

  • Πότε ήταν η χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση στις περιφέρειες από Θεσσαλία και πάνω και τι μέτρα πάρθηκαν τότε;
  • Ποια η διαφορά της λειτουργίας της ΜΕΘ και της ΜΑΦ και μάλιστα σε περιστατικά βαρέως πασχόντων αpό νόσο covid;

Θα ήθελα να σας παρακαλώ να μου δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις κι όχι παρελκυστικές δικαιολογίες γιατί το θέμα είναι ιδιαίτερης κρισιμότητας

 

Δευτερολογία

Κύριε Πλεύρη  είμαστε και οι δύο νομικοί οπότε προφανώς ιατρούς συμβουλευόμαστε κι οι δύο για τέτοια θέματα. Εγώ για να αποκαλύψω την αλήθεια κι εσείς για να την συγκαλύψετε Σας ζήτησα όμως να απαντήσετε σοβαρά και συγκεκριμένα.

Είπα ότι η παρηγοριά «μα θα έχετε ΜΑΦ» δεν είναι παρά «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς. Γυρνάτε την περιοχή μου όχι στο 1985 που δεν υπήρχαν υποδομές αλλά στο 1950 που δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμη οι αναπνευστήρες! Όχι εντατική θεραπεία δεν προσφέρετε έτσι αλλά ούτε καν αξιοπρεπή θεραπεία. Η ΜΑΦ είναι συμπληρωματική στην ΜΕΘ. Είτε για να παρακολουθήσει κάποιον  που βγήκε από το χειρουργείο ή μια άλλη παρεμβατική πράξη, είτε για να υποδεχθεί κάποιον που βγήκε από την ΜΕΘ προτού πάει στον κοινό θάλαμο  είτε στην διάρκεια της κρίσης χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει τους άτυχους στα νοσοκομεία που δεν υπήρχαν κλίνες ΜΕΘ.  Τι από αυτά μπορεί να κάνει αυτοτελώς και ξεκρέμαστη;

Κύριε Υπουργέ αναλάβατε σε μια περίοδο όπου οι μάσκες έχουν πια πέσει.  Μην ωραιοποιείτε την κατάσταση ενώ πίσω σας ο συνοδοιπόρος πια φωνάζει «μην σώσουν» γιατί φαίνεστε σαν να είσαστε εσείς ο φυσικός αυτουργός κι εκείνος ο ηθικός! Τουλάχιστον σταματήστε τις δικαιολογίες και παραδεχθείτε  ειλικρινά το τι παραλαμβάνετε.

 

Σε ένα νοσοκομείο η ΜΕΘ δρα ως ένα είδος ατμομηχανής της όλης λειτουργίας της νοσοκομειακής δομής, και κατά αυτή την έννοια η κατάργηση της σημαίνει αποκεφαλισμό του όλου νοσοκομείου όπως και η ίδρυση της σήμαινε αναβάθμιση του συνόλου του ιδρύματος.

Ο βαρέως πάσχων στην Έδεσσα πλέον, θα  χρειάζεται διακομιδή, δηλαδή μια διαδικασία πολύωρης διάρκειας (λόγω της αναγκαίας προετοιμασίας), ιδιαιτέρως επισφαλή για τον ασθενή που ότι αρνητική εξέλιξη τυχόν παρουσιάσει θα πρέπει να “αντιμετωπιστεί” καθ’ οδόν. Η διαδικασία της διακομιδής είναι όμως εξουθενωτική και για το λιγοστό δυναμικό του νοσοκομείου, δεδομένου ότι τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι θα αφαιρούνται επί αρκετές ώρες από την κανονική λειτουργία του.

Θέτει δε σε μειονεκτική θέση τους κατοίκους της Έδεσσας δεδομένου ότι σε συνθήκες σπανιότητας κάθε νοσοκομείο τείνει να δώσει προτεραιότητα στα δικά του περιστατικά.

 

Κε Υπουργέ

 

Η χειρότερη περίοδος στον Βορρά για όλη την πανδημία από πλευράς κρουσμάτων είναι τώρα και τα μέτρα που πήρατε είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Η περιοχή από Θεσσαλία και πάνω έχει το 60% των κρουσμάτων της χώρας, ενώ πληθυσμιακά εκπροσωπεί λιγότερο από το 1/3 του πληθυσμού.

Το γεγονός ότι έχουμε ένα ποσοστό εμβολιασμού έστω και 50% σίγουρα θα μειώσει την παραγόμενη νοσηρότητα. Πόσο όμως; Το δεύτερο και τρίτο κύμα είχαν από 5.000 νεκρούς αντιστοίχως. Το τέταρτο πόσο το προβλέπετε; Ποιος είναι ο πήχης της βελτίωσης και ποιος της αποτυχίας;

Γιατί σε συνθήκες πανδημίας και τέτοιας έλλειψης κλινών ΜΕΘ συνιστά  παραλογισμό να μειώνει κανείς τις υφιστάμενες υποδομές αντί να τις αυξάνει κι έγκλημα το να αφήνει μια ολόκληρη περιοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων κατοίκων εντελώς ακάλυπτη

Οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό των δυο Νοσοκομείων στην Πέλλα εδώ και καιρό  έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, αφού τόσο η Παθολογική Κλινική όσο και η ΜΕΘ του νοσοκομείου, αντιμετωπίζουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας με μειωμένο ιατρικό προσωπικό.

Αντί λοιπόν για τις συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών, θα πρέπει

α)  να δώσετε κίνητρα ώστε νέοι γιατροί [αντί να φεύγουν στο εξωτερικό όπου είναι περιζήτητοι) να προσληφθούν και να εργαστούν στα νοσοκομεία μας και

β) πρέπει να επαναφέρετε άμεσα το υγειονομικό προσωπικό που είναι σε αναστολή, θύμα μιας πολιτικής που σε προσωπικό επίπεδο είμαι βέβαιη  ότι αναγνωρίζετε πως απέτυχε όπως και όλος ο συμπολιτευόμενος τύπος από την Καθημερινή μέχρι τον Ελεύθερο Τύπο.

Κατ’ εμέ φαίνεται ότι έχει μπει σε εφαρμογή σχέδιο για την απαξίωση των δημοσίων νοσοκομείων και κλείσιμο νοσοκομείων που θεωρούνται περιττά από κάποιους χαρτογιακάδες με τους οποίους έχετε στενά συνεργαστεί και βρέθηκαν μπλεγμένοι και σε παλιοιστορίες»