Του Σπύρου Σιδέρη

Όσο κι αν προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μπει στα παπούτσια της Μελίνας Μερκούρη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, δεν κατάφερε να ανοίξει ούτε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η απάντηση στο αίτημα που τέθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν η πάγια θέση των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι αυτό το θέμα αφορά τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου.

Δεν πιστεύω ότι Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ελπίδα πηγαίνοντας στην βρετανική πρωτεύουσα ότι θα του τα έδιναν, αλλά σε μια περίοδο που όλα του πάνε στραβά κι ανάποδα, ήθελε να κλέψει λίγο από τη δόξα της αείμνηστης Μελίνας.

Για την επικοινωνία γίνονται όλα καθώς αυτό είναι το είδος άσκησης της εξουσίας από το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη, το αναποτελεσματικό και πολλές φορές επικίνδυνο για την ίδια τη χώρα.

Διαβάζοντας τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Ντάουνινγκ Στρητ, για τη συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών, για την ελληνική αντιπροσωπεία το ζήτημα των Μαρμάρων είναι στη δεύτερη θέση αναφοράς, ενώ για την βρετανική στην τελευταία.

Ευλόγησαν και οι δυο στις ανακοινώσεις τους το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της COP26, που μόνο ικανοποίηση δεν έχει αποφέρει στις οργανώσεις που ασχολούνται με την κλιματική κρίση.

Η πρώτη διαφωνία που καταγράφηκε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις ήταν για την τρέχουσα εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας από την ΕΕ. Για κενά μίλησε ο Τζόνσον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια σημεία, ενώ ο Μητσοτάκης μίλησε για εφαρμογή της στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. που απορρέουν από την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αναφορά για την Τουρκία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, δεν υπάρχει καμιά αναφορά από βρετανικής πλευράς στην Τουρκία και το ρόλο της που περιέγραψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την Κύπρο, σύμφωνα με τους Βρετανούς και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας όλων των πλευρών για την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης. Καμιά αναφορά για Βαρώσια, προκλήσεις ή έστω την εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ. Δηλαδή όλοι συνυπεύθυνοι για τους Βρετανούς, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα ενώ γίνεται αναφορά στα τεκταινόμενα στη Λιβύη και από τα δυο πρωθυπουργικά γραφεία, οι Βρετανοί κάνουν αναφορά για την κοινή ανησυχία των δυο ηγετών για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στη δε ελληνική ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε μια λέξη.

Φυσικά καμιά αναφορά για οικονομία κι επενδύσεις, αγαπημένο θέμα του Πρωθυπουργού, αλλά ούτε λέξη για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο που πριν τρεις βδομάδες είχε υπογράψει μετά βαΐων και κλάδων ο Νίκος Δένδιας με την βρετανίδα ομόλογο του.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε και το ότι δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών. Ίσως να ήταν επιθυμία της βρετανικής πλευράς γιατί δεν θα ήθελε μια δημόσια αντιπαράθεση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που σίγουρα θα έθετε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να κλέψει λίγο από τη δόξα του Δένδια στην Τουρκία.

Παρόλες τις αβρότητες μπροστά στις κάμερες, πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν ήταν και τόσο ευχάριστα τα πράγματα.#menoumespeedy