Βόρεια Μακεδονία Ζόραν Ζάεφ

Του Σπύρου Σιδέρη

Τα μηνύματα για την κυβέρνηση μοιάζουν να μην είναι και τόσο καλά, σ΄ ότι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της, που βάση της συμφωνίας των Πρεσπών θα επιτηρείτε από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Όμως η ατολμία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου της επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, αφήνουν κενό που θέλουν να καλύψουν χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, την επιθυμία τους για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασαν η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Παρότι δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η επιβεβαίωση της πληροφορίας από την πλευρά των Σκοπίων για την πρόθεση των τριών χωρών, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα είναι αυτή που θα επιλέξει τελικά ποια χώρα θα το πράξει.

Βέβαια για πόσο καιρό και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες στην πολιτική σκηνή της Βόρειας Μακεδονίας, θα μπορέσει η Κυβέρνηση των Σκοπίων να αντέξει και να μην αλλάξει την χώρα που θα επιτηρεί τον εναέριο της χώρο;

Αν και η δέσμευση βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ότι η επιτήρηση θα γίνει από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, οι παλινωδίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια που έχουν κατατεθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 στη Βουλή των Ελλήνων, αφήνει περιθώριο σε άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, να προσπαθήσουν για την επιτήρηση.

Αν η «κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία», και η «κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατατεθειμένο στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, θα μπορούσαν να εγγραφούν στις ελληνικές καλένδες.

Η κύρωση όμως «της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί.

Η διείσδυση της Ιταλίας μετά την Αλβανία και στη Βόρεια Μακεδονία, δεν προοιωνίζει και τα καλύτερα για την Ελλάδα.

Να μην αναφερθούμε στην Βουλγαρία που με ενδεχόμενη επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, κλειδώνοντας της στην ουσία στην σφαίρα επιρροής της με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη δεν χρειάζονται και πολλά να πει κανείς για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Τουρκία επιτηρεί τη Βόρεια Μακεδονία. Το τουρκικό τόξο θα εγκλωβίσει την Ελλάδα, κάνοντας επιτήρηση κι όχι μόνο και στη χώρα μας.#menoumespeedy