Του Σπύρου Σιδέρη
Το άρθρο του Πρωθυπουργού στην συντηρητική «The Mail on Sunday» που δημοσιεύθηκε σήμερα στην αγγλική εφημερίδα με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήταν η απέλπιδα προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενημερώσει την βρετανική γνώμη για το ζήτημα.
Αποτυγχάνοντας να πείσει τον Βρετανό Πρωθυπουργό, που όπως είναι γνωστό και αναφέρει στο άρθρο του ο Έλληνας ομόλογος του, έχει σπουδάσει κλασσική φιλολογία και είναι εραστής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, προσπάθησε να τον κάνει συμμέτοχο.
Η αναφορά στον Μπόρις Τζόνσον τόσο εκτενώς στο άρθρο του, κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν βοηθάει στην προσπάθεια επαναπατρισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Παρότι γίνεται μια προσπάθεια, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερωθεί για το δίκαιο ελληνικό αίτημα, της επιστροφής των κλαπέντων αρχαιοτήτων, το βρετανικό κοινό, με την αναφορά στον Μπόρις Τζόνσον, στην ουσία τον καθιστά ανενεργό.
Ουδείς Πρωθυπουργός κάποιας χώρας θα έπραττε κάτι που θα «ζημίωνε» τη χώρα του. Πολλώ δε μάλλον να του το επισημαίνει ο «αντίπαλος» του.
Το να τον επικαλείται συνεχώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός και να προσπαθεί δημόσια να τον ευαισθητοποιήσει, είναι σαν να τον βάζει στο στόχαστρο και υπό την διαρκή επιτήρηση από το βρετανικό κοινό.
Είναι ωραία τα επικοινωνιακά παιχνίδια, κάτι στο οποίο αρέσκεται ο σημερινός ένοικος του Μαξίμου, αλλά να έχουν ουσία και να βοηθούν προς στην σωστή κατεύθυνση κι όχι απλά να είναι χρηστικό εντός των συνόρων μας.
Δεν ξέρω πόσο στοίχισε αυτό το άρθρο για να δημοσιευθεί στη βρετανική εφημερίδα, όμως το αποτέλεσμα και θα το δούμε σύντομα θα είναι τελείως διαφορετικό, από εκείνο που θα επιθυμούσε ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του.
Μπορεί η εμφάνιση του στην πρωινή εκπομπή του ITV να προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στο βρετανικό κοινό, που ζητούσε άμεση αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον από τον Μητσοτάκη, όμως δεν έφτασε και στο σημείο να αποδεχτεί και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Μεταξύ μας, είχα την περιέργεια να δω τα μηνύματα στο twitter υπέρ του Έλληνα Πρωθυπουργού στον επίσημο λογαριασμό της εκπομπής “Good morning Britain” και το τι τρολ υπήρχε στα πρώτα 200 μηνύματα δεν λέγεται. Ο πιο σοβαρός λογαριασμός απ’ όσα είδα, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είχε πάνω από 50 ακολούθους, ενώ τα κινεζικά ιδεογράμματα κυριαρχούσαν σχεδόν παντού.
Μπορεί αυτά να πιάνουν σε κάποιους, ελπίζω ελάχιστους, στην Ελλάδα, όμως συνήθως στο εξωτερικό αυτές οι επικοινωνιακές αρλούμπες μόνο γέλιο προκαλούν.
Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα, με το συγκεκριμένο άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα προκληθεί σειρά αντιδράσεων από πολέμιους της επιστροφής των κλεμμένων από τον Έλγιν αρχαιοτήτων.
Αντί ο Πρωθυπουργός που κόπτεται για την επιστροφή τους, μέσω αρθρογραφίας, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει μια διαφημιστική καμπάνια για την επιστροφή τους, χτυπώντας στο συναίσθημα τους ψυχρόαιμους βρετανούς.
Δεν είμαι διαμορφωτής της κοινής γνώμης, αλλά θα με συγκινούσε αν έβλεπα σε μεγάλες αφίσες, σε κτήρια, λεωφορεία, ταξί, με σκηνές που αποκολλιούνται τα μάρμαρα, μεταφορικά να παίρνουν το παιδί από μια μάνα, κλπ κλπ κλπ.
Με διδακτισμό και επικοινωνιακές φανφάρες δεν υπάρχει ουσία και κανένα αποτέλεσμα.
Δυστυχώς η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συνεχίζουν την επικοινωνία χωρίς ουσία, απλά και μόνο για να χτίζουν ένα αφήγημα που θα τους βοηθήσει προεκλογικά.
Μην σας φανεί παράξενο από τα πετσωμένα μέσα ενημέρωσης να πουν ότι ο Μητσοτάκης ήταν αυτός που ξεκίνησε τον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, διαγράφοντας την Μελίνα Μερκούρη.
Μ αυτή την Κυβέρνηση όλα είναι πιθανά.#menoumespeedy