Ειδικού Συνεργάτη

Νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής και καθημερινής οικιακής χρήσης  που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς»  οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν και να ξεπεράσουν και κατά πολύ ακόμη τα επίπεδα του 10%, αναμένονται μέχρι τα Χριστούγεννα

Ήδη τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός κατέγραψε στην Ελλάδα ρεκόρ δεκαετίας, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εξακολουθήσει να είναι παρών και στους επόμενους μήνες

Πόσο επηρεάζει η πανδημία

Δεδομένου μάλιστα ότι οι εισαγωγές ξεπερνούν τις εξαγωγές (45,35 δις. ευρώ έναντι 28,64 δις. ευρώ στο εννεάμηνο) η εκτόξευση του εισαγόμενου πληθωρισμού, με άνοδο τιμών των εισαγωγών στην βιομηχανία τον Σεπτέμβριο κατά 26,0% σε ετήσια βάση προοιωνίζεται ασφυκτικότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Την όλη κατάσταση επιβαρύνει και η εξάπλωση της πανδημίας, η οποία δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές αλλά και συνολικά την οικονομία. Το δε σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και η εξάπλωση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής του κορωνοϊού επιβαρύνει τις τιμές, και δεν είναι τυχαίο ότι και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα σπάσει και το φράγμα του 4%, κατά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Έκρηξη τιμών

Αναφορικά με την έκρηξη των τιμών του Οκτωβρίου όταν για πρώτη φορά μετά από 126 μήνες ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,4%, ήρθαν σε απόγνωση χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματά τους να ροκανίζονται δίχως να «καίγεται» η κυβέρνηση να τα υπερασπιστεί αφού το ενδεχόμενο αυτό το συναρτά με τον δημοσιονομικό χώρο.

Υπεύθυνος είναι το εκρηκτικό κοκτέιλ ανατιμήσεων, με πιο εντυπωσιακή το +132% στην τιμή του φυσικού αερίου και οι μεγάλες ανατιμήσεις σε πετρέλαιο θέρμανσης με 45,9%, καύσιμα με 22,3%, ελαιόλαδο με 22%, αρνί και κατσίκι με 16,3%. Εξίσου μεγάλη είναι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα (18,9%), ενώ στα αεροπορικά εισιτήρια η ανατίμηση έφθασε το 30%.

Νέο «κύμα»

Αυτό το «κύμα«» ανατιμήσεων είναι μόνο η αρχή, εκτιμούν παράγοντες της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, προσδιορίζοντας την αποκλιμάκωση στα προ πανδημίας επίπεδα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2022. Προειδοποιούν ότι το σύνολο των αυξήσεων σε ρεύμα, μεταφορές και πρώτες ύλες, δεν έχει ακόμη περάσει στην τελική τιμή των προϊόντων. Μάλιστα, βιομηχανίες έχουν ζητήσει σε κάποια είδη λιανικές ανατιμήσεις από 10% έως και 30% με μέρος μόνο αυτών να έχει περάσει στον καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διψήφιο ποσοστό αύξησης αναμένεται έως το τέλος της χρονιάς, σε μία σειρά βασικών προϊόντων διατροφής όπως ξηροί καρποί και κατεψυγμένα λαχανικά, που ενδέχεται για καποιες μάρκες να υπερβούν το 25% και το 20% αντίστοιχα, απορρυπαντικά,  κατεψυγμένα ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, δημητριακά, ρύζι, φακές και άλλα, ενώ μικρότερες ανατιμήσεις, μεταξύ 5% και 10% αναμένεται να καταγράψουν μαρμελάδες, αλεύρι, ζάχαρη, και σε μικρότερα ποσοστά, αλλά πάντως με ανοδική τάση, καφές, φρυγανιές, μπισκότα, λοιπά (εκτός του ελαιόλαδου) βρώσιμα έλαια και κατεψυγμένα τρόφιμα.#menoumespeedy