Έκθεση Εικαστικών των ΚΔΑΠ μεΑ Νεάπολης-Συκεών από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021
Σίμος Δανιηλίδης: «Η φροντίδα με αίσθηση ευθύνης και υπευθυνότητας για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί για μας στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ιδεολογία και καθημερινή πρακτική για πάνω από 25 χρόνια»
«Η φαντασία δεν μπαίνει σε καραντίνα… Ειδικά όταν κοιτάζεις με τα μάτια της ψυχής», είναι το αισιόδοξο μήνυμα που μας στέλνουν οι νέες και οι νέοι των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης-Συκεών μέσα από την ξεχωριστή ομαδική Έκθεση Εικαστικών με τίτλο «Κοιτάζοντας με τα μάτια της ψυχής», όπου θα παρουσιάσουν στο κοινό τις ομαδικές κατασκευές και τα έργα τέχνης που δημιούργησαν κατά την περίοδο της καραντίνας στους χώρους των δομών τους, που δεν σταμάτησαν να λειτουργούν και όλα συνεχίστηκαν κανονικά.
Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 και τα Εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, αύριο, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 11 το πρωί στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου, στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125).
«Η φροντίδα με αίσθηση ευθύνης και υπευθυνότητας για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί για μας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών ιδεολογία και καθημερινή πρακτική για πάνω από 25 χρόνια» σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «σήμερα, το ζητούμενο είναι να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις που εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αποτελεσματική και αξιοπρεπή κοινωνική φροντίδα των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και την απαίτηση των καιρών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να αναλάβει αυτό το στοίχημα».
Δομές- πρότυπο
Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν δυο δομές ΚΔΑΠμεΑ, στις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης και Συκεών, όπου συμμετέχουν συνολικά 100 άτομα με αναπηρίες, καθώς και τρία διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης. Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή, πιστή στη φιλοσοφία και στις αρχές της, θα λειτουργήσει με δικούς της επιπλέον πόρους τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Παράλληλα, γίνεται συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης της κοινότητας στα ζητήματα της αναπηρίας μέσα από ειδικές εκδηλώσεις, ενημερώσεις σε σχολεία και μέσα από την τακτική παρουσία στα μέσα μαζικής δικτύωσης.
Στα ΚΔΑΠμεΑ συνυπάρχουν άτομα με διαφορετικές αναπηρίες και γίνεται προσπάθεια για την εξατομικευμένη τους υποστήριξη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων έχει νοητική υστέρηση (το 43%), υπάρχουν πολλά παιδιά και έφηβοι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού (20%), ενώ το 16% των συμμετεχόντων είναι άτομα με κινητικές και αισθητηριακές αναπηρίες. Η ηλικία των συμμετεχόντων είναι κατά μέσο όρο 25 χρονών, ενώ το 37% είναι παιδιά και έφηβοι.
Το στελεχιακό δυναμικό περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές ειδικότητες: παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γυμναστές, ειδικούς παιδαγωγούς, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές και άλλες βοηθητικές ειδικότητες. Πέρα από την εξειδίκευση που ήδη διαθέτουν, επιδιώκεται η συνεχής επιμόρφωσή τους μέσα από προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία των δομών αυτών είναι η παροχή υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αρμόζουν στην ηλικία των αναπήρων και παράλληλα η υποστήριξή τους για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών, οι οποίες δε διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων ανθρώπων. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις δομές του δήμου περιλαμβάνουν:
- Δημιουργική Απασχόληση όπου διοργανώνονται τμήματα ανακύκλωσης χαρτιού και κατασκευών, εργαστήρια φωτογραφίας, περιοδικού και εκμάθησης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών,
- Κατάρτιση σε επαγγελματικές δεξιότητες και στη δια βίου εκπαίδευση. Ειδικότερα η λειτουργία της επαγγελματικής μονάδας πλυντηρίου αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα επαγγελματικής κατάρτισης και παράλληλης κοινωνικής ένταξης. Η μονάδα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και χαίρει εκτίμησης λόγω της άρτιας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών,
- Εξειδικευμένη και ατομική βοήθεια μέσω εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, μουσικοθεραπείας όπου απαιτείται,
- Ενισχυτική διδασκαλία ειδικότερα για τα μικρότερα παιδιά,
- Τακτικές έξοδοι, παρελάσεις, θεατρικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε εκθέσεις και μουσεία της πόλης για την κοινωνική ένταξη, επιμόρφωση και την ψυχαγωγία,
- Αθλητικές δραστηριότητες, κολύμπι στη θάλασσα (ΑμεΑ και θάλασσα),
- Συμβουλευτική και εκπαίδευση γονέων σε ψυχοκοινωνικά θέματα,
- Εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ – η οποία αφορά τους ίδιους τους συμμετέχοντες και την οικογένειά τους.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
-Διάρκεια Έκθεσης: 3 έως 10 Δεκεμβρίου 2021
-Ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή
-Ώρες λειτουργίας: 10 π.μ.-1 μ.μ. και 5 μ.μ.-8 μ.μ.
– Κατά την είσοδο είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου εξαμήνου