Του Σπύρου Σιδέρη
Ο Πρωθυπουργός, συμμετείχε χτες στην πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Δημοκρατία, κάνοντας παρέμβαση με ένα βιντεάκι.
Βέβαια δεν συμμετείχε στη συζήτηση-μονόλογο υπό την προεδρία του Αμερικανού Προέδρου, αλλά στη δεύτερη συζήτηση-μονόλογο με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην διεύθυνση της.
Το αστείο του πράγματος, πέρα των άλλων που θα δείτε παρακάτω, ήταν ότι στην πλατφόρμα της τηλεδιάσκεψης των ηγετών, οι Αμερικανοί είχαν βάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίπλα στον εκπρόσωπο της Βόρειας Μακεδονίας. Τυχαίο; Μάλλον όχι.
Σ αυτή την συζήτηση λοιπόν για τη «Δημοκρατία», που όπως έγραφαν όλοι στην Ελλάδα δεν συμμετείχε ο Ερντογάν, συμμετείχε ο έτερος δημοκράτης Γουαϊδό, η γνωστή αμερικάνικη μαριονέτα στη Βενεζουέλα. Ένας αποδεδειγμένα «δημοκράτης» που πλέον δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες ως μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας.
Όμως ας προχωρήσουμε παρακάτω και να δούμε την «πεφωτισμένη» ομιλία σε βίντεο του Πρωθυπουργού, ο οποίος ασχολήθηκε με τη Δημοκρατία ως θεματοφύλακας της, «ουαί σοί υποκριτή».
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα, οι πολίτες ήταν καλά εκπαιδευμένοι, «επέλεγαν τους ηγέτες τους, τους κρατούσαν υπόλογους, δρώντας ως δικαστές και συμμετέχοντας ενεργά στον πολιτικό διάλογο.»
Όπως κάνει ακριβώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκπαιδεύει τους πολίτες σε μάχες σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ, στις πορείες που απαγορεύει, στις απεργίες που τείνει να τις καταργήσει, στο δημοκρατικό “αποφασίζομαι και διατάσσομαι”.
Συνεχίζοντας ο θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, έθεσε τους δύο θεσμικούς πυλώνες κάθε λειτουργικής δημοκρατίας. «Την ισότητα έναντι του νόμου, την οποία ονομάζουμε ισονομία, και το δικαίωμα όλων στον δημόσιο λόγο, το οποίο ονομάζουμε ισηγορία. Αντιστοιχούν σήμερα στο κράτος δικαίου και στην ελευθερία του λόγου» έτσι ακριβώς τα είπε.
Είναι γνωστή στα πέρατα της οικουμένης η ισονομία και η ισηγορία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ένας Πρωθυπουργός που καταθέτει ότι “πόθεν έσχες” θέλει χωρίς καμιά συνέπεια, αλλάζει τους νόμους για να διορίσει όποιον θέλει όπως για παράδειγμα στην ΕΥΠ, θεμελιώνει το ακαταδίωκτο σε μέλη ΔΣ που θα πάρουν αποφάσεις, όχι πάντα σύννομες, κάνοντας έτσι τους πολίτες να αισθάνονται ότι ζουν στον Παράδεισο της Δημοκρατίας και της ισονομίας.
Έχοντας καταφέρει να «θεμελιώσει» την ισονομία στην επικράτεια, αγωνίστηκε σκληρά για την ελευθερία του λόγου. Έτσι αποφάσισε να βοηθήσει τα μέσα ενημέρωσης με πολύ χρήμα από εκείνη την περιβόητη λίστα Πέτσα. Φυσικά όχι όλα τα μέσα, αλλά εκείνα που λιβανίζουν την κυβέρνηση, αποκρύπτουν ειδήσεις δημοσίου συμφέροντος και δεν αγγίζουν ποτέ τις υποθέσεις που άπτονται προσώπων φιλικών προς το Πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Προς επίρρωση όλων αυτών, συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέγοντας αυτό που πράττει. «Τότε, όπως και τώρα, οι ηγέτες ήταν θεσμικά και κοινωνικά υπόλογοι.» Αλήθεια είναι θεσμικά και κοινωνικά υπόλογος όταν σε μια απόφαση ανεξάρτητης αρχής ενάντια στην κυβέρνηση να διώκεται η αρχή από τους κυβερνώντες; Μάλλον ναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το τερμάτισε βέβαια με την επόμενη παράγραφο όπου όπως είπες «υπόκειντο σε αυστηρό νομικό έλεγχο, αντιμετώπιζαν ποινές εάν υπέπιπταν σε λάθη και στην προσωπική τους συμπεριφορά όφειλαν να ενσαρκώνουν τα δημοκρατικά ιδεώδη της ελευθερίας, της ισότητας αλλά και του αυτοελέγχου.»
Αυτό που ακριβώς δεν κάνει ο ίδιος, καθώς δεν δέχεται έλεγχο, ούτε από τους νόμους, ας θυμηθούμε την Πάρνηθα με το ποδήλατο, το τραπέζωμα στην Ικαρία, ούτε για τα λάθη και την προσωπική του συμπεριφορά, τη μεταφορά με ελικόπτερο στην Επίδαυρο, την Πρωτοψάλτη στην καρότσα έξω από το Μαξίμου κι άλλα πολλά, που θα χρειάζονταν σελίδες επί σελίδων για να απαριθμηθούν.
«Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους θεσμούς μας ότι θα ελέγχουν την εξουσία των εκλεγμένων εκπροσώπων» κατέληξε ο Πρωθυπουργός σ’ αυτή την παρέμβαση του στην πρωτοβουλία Μπάιντεν για τη Δημοκρατία, για να καταπλήξει τα πλήθη κι εμάς φυσικά που αν υπήρχε βραβείο Υποκρισίας σίγουρα θα είχε πάρει Όσκαρ.
Για την υποκριτική του όμως σίγουρα θα είχε λάβει το χρυσό βατόμουρο με μεγάλη διαφορά.#menoumespeedy