Ποιούς επηρεάζει περισσότερο η ατμοσφαιρική ρύπανση; Η απάντηση μπορεί να εξαρτάται από το χρώμα του δέρματός σας, επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives διαπίστωσε ότι,οι έγχρωμοι άνθρωποι αναπνέουν περισσότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους ανεξαρτήτος προέλευσης.

Εξετάστηκαν έξι διαφορετικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, από το διοξείδιο του αζώτου, ένα αέριο του αυτοκινητόδρομου που ξεχύνεται από τις απολήξεις των φορτηγών και των αυτοκινήτων, μέχρι τη ρύπανση του όζοντος που σχηματίζεται από χημικά που εκτίθονται στον ήλιο.

Η ομάδα μοντελοποίησε τις συγκεντρώσεις ενός πλήθους διαφορετικών ατμοσφαιρικών ρύπων, από τις πόλεις μέχρι και τις γειτονιές. Στη συνέχεια υπολόγισε τον τρόπο σύγκρισης των επιπέδων έκθεσης για διαφορετικές φυλές.

Η έρευνα έδειξε, ότι η φυλή είχε μεγαλύτερη σημασία από το εισόδημα για τον προσδιορισμό του ποιος ζει με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Και ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη μείωση των θανατηφόρων ρύπων στον αέρα στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, οι φυλετικές ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, σύμφωνα με την εργασία μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (UW).

Οι φυλετικές ανισότητες ήταν γενικά μεγαλύτερες για τις αστικές περιοχές παρά για τις αγροτικές, διαπίστωσε η μελέτη. Η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη είχαν μερικές από τις μεγαλύτερες φυλετικές διαφορές.

Η μελέτη, διαπίστωσε ότι, ενώ οι ΗΠΑ συνέχισαν να σημειώνουν κέρδη στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τις δεκαετίες από την ψήφιση του νόμου για τον καθαρό αέρα το 1970, δεν έχει κλείσει το χάσμα των φυλετικών διαφορών.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, έχουν αυξηθεί. Μια σειρά από νέες μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής και επιβαρύνει την υγεία μας, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις που παλαιότερα πίστευαν ότι ήταν ασφαλείς. Νέες μελέτες έχουν συνδέσει τον μολυσμένο αέρα με πρόωρους τοκετούς, αποβολές, άνοια και Covid-19.

Οι προσπάθειες για έναν καθαρό αέρα, ολοένα και πληθαίνουν, όμως, έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην συνολική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πρέπει να επικεντρωθούμε στις ανισότητες.

Με πληροφορίες από το theguardian.com