Γράφει η Μαρία Λίλα
Από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία εντείνεται η αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία
Έξι ρωσικά αποβατικά πλοία έφτασαν, πριν από τρεις ημέρες, στο λιμάνι Ταρτούς στη δυτική Συρία, που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA επιβεβαίωσε αυτή την είδηση και για την ιστορία, καλό είναι να σημειωθεί, πως τα αποβατικά πλοία είναι τεράστια ναυτικά σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν μικρότερα πολεμικά πλοία και αμφίβια οχήματα ενώ το λιμάνι στο οποίο αγκυροβόλησαν, είναι το μόνο της Μεσογείου, στο οποίο έχει πρόσβαση η Ρωσία.
Και έχει σημαντική στρατηγική αξία το λιμάνι της Ταρτούς για τη Ρωσία, ως ένα δυνητικό μέσο αντιμετώπισης της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.
Για το σκοπό αυτό, το Κρεμλίνο θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση μιας επικείμενης στρατιωτικής απειλής στη νότια πλευρά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία, αλλά και τη Γαλλία που βρίσκονται ή έχουν συμφέροντα στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου, να μην κρύβουν την ανησυχία τους.
Πέραν όμως των γεωπολιτικών λόγων, αυτό το λιμάνι των Ρώσων στη Συρία έχει και σημαντική εμπορική αξία μαζί με το οικονομικό πλεονέκτημα της συμφωνίας, που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα, Δαμασκός με τη Μόσχα, για συνεργασία της Ταρσούς, με τα λιμάνια της Κριμαίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Ρωσία εργάζεται, άλλωστε, για την επέκταση της ναυτικής εγκατάστασης στην Ταρτούς και από τον περασμένο χρόνο, ήδη, ο ρωσικός στρατός άρχισε να κατασκευάζει μια πλωτή αποβάθρα, εκεί.
Συνάντηση Πούτιν με Μακρόν στη Μόσχα
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο σήμερα ότι η Μόσχα και το Παρίσι έχουν κοινές ανησυχίες, σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη.
«Τι θα ήθελα ιδιαίτερα να υπογραμμίσω; Φυσικά, αντιλαμβάνομαι ότι οι ανησυχίες μας είναι κοινές, ως προς το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη»
δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος ευχαριστώντας τον Μακρόν, για την ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας στην επίλυση των ζητημάτων της ευρωπαϊκής ασφάλειας ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια και στις προσπάθειες που καταβάλλει προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Μακρόν σημείωσε, ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ρωσία, χρειάζονται μια χρήσιμη απάντηση για να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την Ουκρανία.
«Χαίρομαι, που θα μπορέσω λεπτομερώς να συζητήσω όλα τα ζητήματα και μπορούμε να αρχίσουμε να αναζητούμε μια συλλογική απάντηση, χρήσιμη για τη Ρωσία και όλη την Ευρώπη» είπε, ο Γάλλος πρόεδρος.
«Μια τέτοια απάντηση θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη για όλους» εξήγησε.
Αναφερόμενος στη σημασία του διαλόγου με τη Ρωσία ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι «ο διάλογος αυτή τη στιγμή είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Αυτός ο διάλογος είναι αναγκαίος, διότι μόνο αυτός θα εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο» προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια κρίσιμη κατάσταση στην Ευρώπη» και πως όλες οι πλευρές «πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα».
Την παραμονή του ταξιδιού του στη Μόσχα, ο Μακρόν είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Journal du Dimanche» ότι «ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι σαφώς η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συμβίωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Κατά την άφιξή του, μάλιστα, είπε στους δημοσιογράφους: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος, αλλά δεν πιστεύω σε αυθόρμητα θαύματα».
Το πρόβλημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά λέει ότι είναι έτοιμη να λάβει απροσδιόριστα «στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα» εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί ποτέ την Ουκρανία στη Συμμαχία και να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα, από την Ανατολική Ευρώπη.
Η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις, αλλά λέει ότι είναι πρόθυμη να μιλήσει για μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία η Μόσχα ανταπαντά πως είναι εκτός του πλαισίου, που έχει σαφώς θέσει.
«Τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξε τίποτα νέο στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία. Οι δυτικοί συνομιλητές μας προτιμούν να μην αναφέρουν αυτό το θέμα» είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπερασπιστούν την Ουκρανία με στρατιωτική δύναμη, αλλά λένε ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε εισβολή με κυρώσεις, αποστολές όπλων και ενίσχυση των χωρών του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται κοντά.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε σχεδόν 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες να αναπτυχθούν στην Πολωνία και τη Ρουμανία για την καλύτερη προστασία της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ ενώ Αμερικανός στρατηγός έφτασε στην Πολωνία το περασμένο Σάββατο και ο μεγαλύτερος όγκος των νέων δυνάμεων αναπτύχθηκε, σήμερα, εκεί.
Η Γερμανία ανακοίνωσε, εξάλλου, σήμερα ότι θα αναπτύξει 350 στρατιώτες στη Λιθουανία για να ενισχύσει μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται, ήδη, εκεί, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ, υποσχέθηκε κατηγορηματική υποστήριξη για την Ουκρανία, καθώς κατευθυνόταν στο Κίεβο, το δεύτερο ταξίδι της στην ουκρανική πρωτεύουσα, μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Η Γερμανία είχε υποσχεθεί, τον περασμένο μήνα, ότι θα στείλει 5.000 στρατιωτικά κράνη στην Ουκρανία – μια προσφορά που είχε χλευάσει, ο δήμαρχος του Κιέβου ως «αστείο», καθώς η Ουκρανία αναζητά, κυρίως, όπλα για να αμυνθεί.
Το Βερολίνο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής όπλων για ιστορικούς λόγους που προκύπτουν από τον ρόλο της Γερμανίας στους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα, αλλά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα έθιγε ξανά το θέμα στην Μπάερμποκ.
«Η Γερμανία έχει επανειλημμένα και δημόσια εξηγήσει αυτή την απόφαση. Θεωρούμε ότι αυτές οι εξηγήσεις σχετικά με την Ουκρανία είναι άδικες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ευρύτερος χώρος για τη Γερμανία να δράσει» υποστήριξε ο Κουλέμπα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, συναντά σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με πρώτο θέμα στην ατζέντα τους την κρίση στην Ουκρανία και θα επισκεφθεί το Κίεβο, την επόμενη εβδομάδα.
Στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι ρωσικές ανησυχίες για πιθανή επίθεση του ΝΑΤΟ ήταν «θεμελιωδώς αβάσιμες καθώς το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία στην καρδιά του». Είπε, ακόμη, ότι η Βρετανία θα ήθελε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για να της παράσχει διαβεβαίωση σε αυτό το σημείο.
Η Ρωσία, ωστόσο, βλέπει την προσθήκη 14 νέων μελών της Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου- πριν από τρεις δεκαετίες- ως καταπάτηση της σφαίρας επιρροής της και σοβαρή απειλή για την ασφάλειά της.