Γράφει η Μαρία Λίλα

 

Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, δεν σου φτάνει ένας Μπόρις να έχεις να γράφεις μια δεκαετία- αυτή του 90- καταφθάνει και δεύτερος, εξίσου απρόβλεπτος, γκαφατζής και φιλόδοξος, με την ίδια αγάπη στα τανκς και τα «παιχνίδια πολέμου».

Αδιαφορώντας ή αγνοώντας τη συμβουλή του Τσόρτσιλ «πως μια συνάντηση σαγόνι με σαγόνι είναι καλύτερη από έναν πόλεμο», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε σήμερα το πρωί την φοβερή δήλωση πως

«τα στοιχεία είναι αρκετά ξεκάθαρα και δείχνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία».

Βγήκε και η υπουργός των Εξωτερικών της χώρας του, Λιζ Τρας – που θα έπρεπε να είχε μείνει μετεξεταστέα στη Γεωγραφία για να μην γινόταν περίγελως διεθνώς στη συνάντηση με τον Λαβρόφ – και προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει μια εισβολή «σχεδόν αμέσως».

Η ίδια, μετά την έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη της Επιτροπής Cobra, απηύθυνε έκκληση στους Βρετανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, τώρα, όσο οι οδικές και αεροπορικές γραμμές, είναι ακόμα ανοιχτές, ενώ απείλησε ξανά τη Μόσχα με κυρώσεις.

Ανάλογη πολεμική ατμόσφαιρα εκπέμπεται και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς από τις 30 Οκτωβρίου του 2021, η Ουάσιγκτον προειδοποιεί, προβλέπει ή περιμένει επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν, στην ουσία, έναν πόλεμο προπαγάνδας και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τις εξελίξεις ασθμαίνοντας, όπως συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2014, όταν η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ είχε πει στον Τζέφρι Πάιατ (πρέσβης στο Κίεβο τότε) «να πάει να γ….η ΕΕ».

Σήμερα, λοιπόν, ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, γνωστός αρθρογράφος της «Washington Post» και για πολλούς η φωνή της CIA στον αμερικανικό Τύπο, δίνει μια άλλη διάσταση της κρίσης στην Ουκρανία.

Δεν είναι ζήτημα χρόνου, αλλά καιρικών συνθηκών, υποστηρίζει, η ρωσική εισβολή.
«Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο Πούτιν έχει στείλει εντολές στους διοικητές του να προετοιμαστούν για πιθανή μάχη μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας» γράφει, «όταν το έδαφος στην κεντρική Ουκρανία θα έχει παγώσει σε βάθος, μεγαλύτερο από ένα πόδι, επιτρέποντας τη γρήγορη προώθηση των ρωσικών τανκς».

Οι θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα, όμως, προβλέπονται σταθερά πάνω από το μηδέν. Το ίδιο προέβλεπαν και έπεσαν μέσα οι μετεωρολόγοι και την περασμένη εβδομάδα στο Ντονιέτσκ, καθώς και στο Κίεβο, τη Μόσχα και το Μινσκ.

Σίγουρα δεν θα υπάρχει παγωμένο έδαφος πουθενά ανάμεσα σε αυτές τις πόλεις για τα τανκς που βλέπουν από την Ουάσιγκτον.

Ο Αλεξάντερ Μαρκάρντ, επί του παρόντος στην Ουκρανία για λογαριασμό του CNN, το επιβεβαιώνει: «Δεν κάνω ο ίδιος μετρήσεις, αλλά όσον αφορά τη θεωρία του παγωμένου εδάφους, οι θερμοκρασίες ήταν ως επί το πλείστον πάνω από το μηδέν την εβδομάδα, που βρίσκομαι στην κεντρική και ανατολική Ουκρανία και όλη η λάσπη που έχω πατήσει είναι νωπή».

Ukraine crisis: Scholz heads to Kyiv amid fears invasion is imminent | Ukraine | The Guardian

Η κρίση στην Ουκρανία, όσο περνούν οι μήνες, μετατρέπεται σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολέμου προπαγάνδας, στον οποίο προβλέπονται ολοένα και πιο καταστροφικά δεινά, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει επιτόπου.

Για τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, η Ρωσία είναι μονίμως στα πρόθυρα της εισβολής στην Ουκρανία και οι πιο επιρρεπείς στις πιέσεις για να φουντώσει η προπαγάνδα του πολέμου είναι οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ.

Ένα κλασικό παράδειγμα τέτοιας πίεσης ήταν αυτό που συνέβη την περασμένη Πέμπτη όταν ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ανακοίνωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει ως δικαιολογία για την εισβολή στην Ουκρανία, την παραγωγή «ενός βίντεο με σκηνές ψεύτικων εκρήξεων – που θα απεικονίζει ψεύτικα πτώματα, ηθοποιούς στρατιώτες και συγγενείς θυμάτων που θα θρηνούν– εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών».

Όταν οι δημοσιογράφοι αντέδρασαν ο Πράις δεν δίστασε να θίξει τον πατριωτισμό τους!

«Αν αμφιβάλλετε για την αξιοπιστία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της βρετανικής κυβέρνησης, άλλων κυβερνήσεων και θέλετε να ξέρετε, να βρείτε παρηγοριά σε πληροφορίες που βγάζουν οι Ρώσοι, αυτό πρέπει να το κάνετε» είπε.

Η ευκαιρία να θεωρούνται αντιπατριώτες οι επικριτές μιας πολιτικής, είναι ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις επιθυμούν να καλλιεργούν την πολεμική υστερία.

Αυτό μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο προβάλλουν άγριες διεκδικήσεις και μιλούν για προοπτικές ενός νέου ευρωπαϊκού πολέμου.

Ο Μπάιντεν χρειάζεται απεγνωσμένα να ανακάμψει μετά την ταπεινωτική ήττα της Αμερικής από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την ίδια ανάγκη για πατριωτική ώθηση έχει, ακόμη πιο απελπισμένα, ο Μπόρις Τζόνσον καθώς παλεύει να επιβιώσει από το επερχόμενο κύμα σκανδάλων και παραιτήσεων.

Και ερχόμαστε στους 27 της ΕΕ

  • Εάν δεν υπάρχει σχέδιο εισβολής ή βομβαρδισμού από τη Ρωσία ή την Κίνα, ποια είναι η ανάγκη για το ΝΑΤΟ;
  • Ποια είναι η ανάγκη για τόσο μεγάλες αγορές αμερικανικού στρατιωτικού υλικού;
  • Και γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να θυσιάσουν τα δικά τους εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα στηριζόμενες αποκλειστικά σε εξαγωγείς και επενδυτές των ΗΠΑ;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσει σαφή πολιτική απάντηση η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέλει να ενισχύσει το ρόλο και την ισχύ της στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.