«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη για την μη εφαρμογή της διάταξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την καταβολή πλήρους επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικους παλιννοστούντες ομογενείς. Οφείλει να δεσμευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση και να θεσπίσει την εθνική σύνταξη των ομογενών από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ στα δεκαπέντε χρόνια διαμονής.»
Α΄. Η κυβέρνηση της ΝΔ θεσπίζει κομματικά/πελατειακά κριτήρια στην επιλογή των προϊσταμένων του Δημοσίου.
– Από την πρώτη στιγμή, με το πρώτο νομοσχέδιο που ήρθε στη Βουλή μετά τις εκλογές του 2019, το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει ταυτιστεί με την κομματικοποίηση, την αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο, τις προσλήψεις που παρακάμπτουν το ΑΣΕΠ και τη σωρεία των απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία που έχουν ξεπεράσει πλέον το αστρονομικό ποσό των 6,7 δις.
– Η αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται ξεκάθαρα στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι είναι ένας τομέας που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όταν διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το 2014, με μία Υπουργική Απόφαση, νύχτα, λίγο καιρό πριν τις εκλογές και ενώ είχε ήδη δρομολογηθεί η πορεία προς αυτές, καθαίρεσε όλους τους προϊσταμένους των Υπουργείων και διόρισε χωρίς κρίσεις τους αντικαταστάτες τους.
– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 νομοθέτησε μια σειρά από ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης. Μέσα σε αυτές τις ρυθμίσεις, με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας και στήριξης του ΑΣΕΠ, θεσμοθέτησε τους όρους και τη διαδικασία για τις κρίσεις των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση με προεδρεύοντα του ΑΣΕΠ, με εκπρόσωπο του ΝΣΚ και φυσικά με αντικειμενικά μόρια. Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η δομημένη συνέντευξη με ισορροπία όσον αφορά τη συνολική μοριοδότηση, προκειμένου να μην παρακάμπτεται η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία.
– Μετά τις εκλογές του 2019, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος, έκανε την πρώτη αλλαγή όσον αφορά τις επιλογές προϊσταμένων και τις κρίσεις, και στη συνέχεια είδαμε μια σειρά Υπουργεία και φορείς να παρακάμπτουν τη θεσμοθετημένη διαδικασία.
– Μόλις πριν ένα μήνα είδαμε την πλέον κατάφωρη παραβίαση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, αλλά και του ίδιου του Συντάγματος με το νόμο για τον ΕΦΚΑ. Στο νόμο αυτό παραβιάζεται το άρθρο 103 του Συντάγματος με την θέσπιση της δυνατότητας να ορίζονται μετακλητοί ιδιώτες σε θέσεις προϊσταμένων, και μάλιστα με πλήρη παράκαμψη των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Στην πραγματικότητα η επιλογή προϊσταμένων γίνεται από τον ίδιο τον Υπουργό.
– Με το παρόν νομοσχέδιο, ο κ. Βορίδης θέτει κόφτη στην μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων μέσω της υπερμοριοδότησης της δομημένης συνέντευξης. Στην πραγματικότητα δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη δημόσια διοίκηση όσον αφορά στην αξιοκρατία στις κρίσεις των προϊσταμένων. Στην ουσία, η δομημένη συνέντευξη γίνεται ένα εργαλείο – κόφτης των αντικειμενικών κριτηρίων στην επιλογή των προϊσταμένων. Πρόκειται καθαρά για μια πρόβλεψη κομματικοποίησης, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας. Ως τέτοιο το αναφέρουμε, το καταγγέλουμε και πιστεύουμε ότι δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης σε αυτήν τη συγκυρία στη δημόσια διοίκηση, που ενδεχομένως ο κ. Βορίδης να έχει στο μυαλό του και μία μακρά ή πιο σύντομη προεκλογική περίοδο.
Β΄.Σε σχέση με το σημαντικό θέμα της εθνικής σύνταξης και του επιδόματος των ομογενών από την Αλβανία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ:
1. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι υπόλογη και οφείλει να δείξει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερήλικων παλιννοστούντων από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Αλβανίας.
Με ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019, θεσπίστηκε η δυνατότητα της πλήρους απόδοσης του επιδόματος στους ανασφάλιστους υπερήλικες παλιννοστούντες από την Αλβανία. Είχε υπάρξει και η αντίστοιχη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., κοντεύουν πλέον 3 χρόνια, ακόμα δεν έχει υλοποιήσει μία ρύθμιση που υπάρχει. Ούτε την καταργήσατε, για να δηλώσετε ότι διαφωνείτε. Την διατηρείτε, αλλά δεν την εφαρμόζετε. Αυτό το θέμα τέθηκε στη συνάντηση με του Αλέξη Τσίπρα με τις ενώσεις των ομογενών από την Αλβανία.
Επειδή σε αυτήν την διάταξη του 2019 δεν είχαν συμπεριληφθεί οι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, επανήλθαμε το 2020, στο σχέδιο νόμου του τότε υπουργού κ. Βρούτση για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», και με τροπολογία ζητήσαμε η διάταξη να διευρυνθεί, ώστε να καλύπτει και τους ανασφάλιστους παλιννοστούντες υπερήλικες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, ώστε να λαμβάνουν το αυτονόητο, ένα στοιχειώδες επίδομα, αναγκαίο πολύ περισσότερο σήμερα με την κρίση της ακρίβειας και την κοινωνική κρίση αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν με 120 ή 180 ευρώ. Δεν έχουμε πάρει σαφή κυβερνητική απάντηση σε αυτό το θέμα, δεν καταλάβαμε ποια είναι η θέση σας. Θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα για το οποίο σήμερα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα το λύσετε. Αυτή είναι η πρώτη τροπολογία που καταθέσαμε.
2. Όσον αφορά την εθνική σύνταξη των ομογενών: με τον ασφαλιστικό νόμο του 2016, για πρώτη φορά προβλέφθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετικά η δυνατότητα απόδοσης εθνικής σύνταξης στους ομογενείς, κάτω από τις μνημονιακές πιέσεις εκείνης περιόδου. Βγαίνοντας από τα μνημόνια πρόθεσή μας ήταν αυτή η ρύθμιση να βελτιωθεί. Εσείς είχατε υποσχεθεί τότε ότι θα το κάνετε. Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια και έρχεστε σήμερα καθυστερημένα και με ανεπαρκή τρόπο.
Από την πλευρά μας, το 2020 και ξανά τώρα, με την δεύτερη τροπολογία που καταθέσαμε, υποστηρίζουμε ότι για τους ομογενείς οι οποίοι ζουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας, από την Αλβανία και από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχουν ίδιο δικαίωμα, να μπορούν για λόγους ισονομίας, να λαμβάνουν στα 15 χρόνια διαμονής την εθνική σύνταξη.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι και σωστό και κοινωνικά δίκαιο. Στην ακρόαση των φορέων οι οργανώσεις των ομογενών έκριναν ότι τα 30 χρόνια που προτείνετε καλύπτουν ένα μέρος μόνο των ομογενών της Αλβανίας και αφήνουν ακάλυπτους τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Σας καλούμε να δώσετε λύση δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας όσον αφορά στο επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων παλιννοστούντων ομογενών και να βελτιώσετε περαιτέρω την ρύθμιση όσον αφορά την εθνική σύνταξη. Γι’ αυτό σας καλούμε να αποδεχθείτε τις τροπολογίες μας.
Επισυνάπτονται τα link της Ομιλίας:
https://www.youtube.com/watch?
και της Απάντησης στον Υπουργό Εργασίας:
https://www.youtube.com/watch?