Οι νέες σοβαρές απειλές της Ρωσίας έρχονται ένα 24ωρο μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου της, Moskva

Οι Ρώσοι καλούν με διάβημα στο οποίο προέβησαν αυτήν την εβδομάδα τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, προειδοποιώντας πως οι «συνέπειες» θα μπορούσαν να είναι «απρόβλεπτες» εάν δεν σταματήσουν αυτές οι αποστολές οπλικών συστημάτων, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post.

Το ρωσικό διάβημα προς την αμερικανική πλευρά πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα (άρα μάλλον πριν από τη βύθιση του ρωσικού πολεμικού πλοίου Moskva, αν και αυτό δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί – όπως θα γινόταν γνωστό αργότερα η αναγραφόμενη στο διάβημα ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου), με τη ρωσική πλευρά να καταγγέλλει πως η αποστολή «περισσότερο ευαίσθητων» οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από την πλευρά της Δύσης «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες».

Για μια ρωσική διπλωματική διακοίνωση δύο σελίδων κάνει από την πλευρά της λόγο η Washington Post, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά. Το ρωσικό έγγραφο εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Το ρωσικό διπλωματικό διάβημα, αντίγραφο του οποίου είδε η Washington Post, πραγματοποιήθηκε ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε νέες αποστολές όπλων προς την Ουκρανία: ένα πακέτο 800 εκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο περιλαμβάνονται Howitzers 155 mm για το πυροβολικό, drone, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά, αντιαρματικά κ.ά. Συνολικά, από τις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα, το ύψος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα 3 δισ. δολ.

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, επίσης, διευκολύνει και την αποστολή στην Ουκρανία συστημάτων αεράμυνας S-300 από τη Σλοβακία.

Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι τα οχήματα από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα θεωρήσει τα οχήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα στο ουκρανικό έδαφος ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, είχε δηλώσει προχθές, Τετάρτη, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες της Δύσης να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον στρατό της Ρωσίας ή στους αυτονομιστές συμμάχους της στην Ουκρανία θα «κατασταλθούν σκληρά» είχε προσθέσει ο ίδιος.

«Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε όλη την ουκρανική επικράτεια θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι», ανέφερε ο Ριάμπκοφ σύμφωνα με το TASS.

«Δίνουμε στους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες να επιβραδυνθεί η ειδική μας επιχείρηση, να προκληθεί η μέγιστη ζημιά σε ρωσικά σώματα και σχηματισμούς της DPR και LPR (Λαϊκές δημοκρατίες Ντόνετσκ και Λουχάνσκ) θα κατασταλεί σκληρά» συμπλήρωσε. 

CIA: Οι απανωτές ήττες ωθούν τον Πούτιν στη χρήση χημικών

Σημειώνεται πως η CIA διατείνεται ότι οι απανωτές ήττες με αποκορύφωμα το πλήγμα στο πολεμικό πλοίο Moskva ωθούν τον ρώσο πρόεδρο να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος, υποστήριξε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς.

«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι Ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος» είπε ο κ. Μπερνς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ατλάντα.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, αλλά «δεν έχουμε δει στ’ αλήθεια απτές ενδείξεις όπως ανάπτυξη (πυρηνικών όπλων) ή άλλα στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τις ανησυχίες μας», συνέχισε ο επικεφαλής της κυριότερης υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε με ακροατήριο φοιτητές του πανεπιστημίου Τζόρτζια Τεκ.

«Προφανώς είμαστε πολύ ανήσυχοι. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν είναι βαθιά ανήσυχος για τον κίνδυνο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί το να φθάσουμε σε ένα σημείο όπου θα γίνει πιθανός ο πυρηνικός πόλεμος» πρόσθεσε.

Η Ρωσία διαθέτει πολλά –γύρω στα 2.000, υπολογίζουν οι Αμερικανοί– λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, ισχύος μικρότερης από τη βόμβα που ερρίφθη στη Χιροσίμα, και το στρατιωτικό δόγμα της θεωρητικά δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος για την ανάκτηση του πλεονεκτήματος σε περίπτωση συμβατικού πολέμου με τη Δύση.

Ωστόσο η υπόθεση αυτή προϋποθέτει πως «το NATO θα επενέβαινε» στον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό «δεν είναι κάτι που προβλέπεται, όπως έχει πει με σαφήνεια ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν)» πρόσθεσε.