Τι κοινό μπορεί να έχουν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό; Άλλαξαν τον ίδιο αριθμό προπονητών την τελευταία δεκαετία, πασχίζοντας να βρουν τον νέο Φέργκιουσον και τον νέο Ομπράντοβιτς.

Αν ανατρέξουμε στις δεκαετίες 1991 – 2000 και 2001 – 2010 θα βρούμε δύο ομάδες στα λαοφιλέστερα αθλήματα που κυριαρχούσαν. Εντός και εκτός συνόρων. Δύο συλλόγους που λειτουργούσαν υπό την καθοδήγηση ανθρώπων οι οποίοι άφησαν τη σφραγίδα τους ανεξίτηλα στην ιστορία τους. Ναι για κάποιους η ποδοσφαιρική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο μπασκετικός Παναθηναϊκός μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Υπάρχει όμως ένα κοινό σε όλη την πορεία τους τα τελευταία 25-30 χρόνια. Ένας άνθρωπος σε κάθε πάγκο τους έκανε να κερδίσουν τον σεβασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σε εκείνον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε εκείνον του Παναθηναϊκού.

Πήγαν νέοι, νεότατοι. Έφυγαν με άσπρα μαλλιά. Τα κοινά τους δεν είναι μονάχα στο τι έχτισαν στα χρόνια που βρίσκονταν στους πάγκους των δύο συλλόγων. Αλλά κυρίως στο τι έχασαν οι ίδιοι οι σύλλογοι όταν ξημέρωσε η μέρα χωρίς εκείνους.

Πριν από λίγες μέρες ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε ακόμα μία αλλαγή προπονητή την τελευταία δεκαετία. Τέλος και ο Δημήτρης Πρίφτης, πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η σεζόν. Στη θέση του ο Γιώργος Βόβορας, στη… δεύτερη ευκαιρία του στον «πράσινο» πάγκο. Με την υποστήριξη του «πιστού στρατιώτη» του Παναθηναϊκού, Αργύρη Πεδουλάκη, σε ένα νέο πρότζεκτ που αποφάσισε ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, κρίνοντας πως το προηγούμενο απέτυχε.

Σήμερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε και επίσημα την επόμενη μέρα της. Αυτή θα βρει από το καλοκαίρι και μετά τον Ολλανδό, Έρικ Τεν Χαγκ στον πάγκο της. Τον άνθρωπο που έκανε τον Άγιαξ να θυμίζει την ομάδαρα προηγούμενων δεκαετίων. Που τον έφτασε μια ανάσα, ένα δευτερόλεπτο, ένα σουτ από τον τελικό του Champions League. Νέο πρότζεκτ και για τους «κόκκινους διαβόλους». Με την προοπτική να πετύχει. Διότι κανένα από τα πρότζεκτ της μετά – Φέργκιουσον εποχής δεν έφερε επιτυχίες στην πάλαι ποτέ κυρίαρχη ομάδα της Βρετανίας.

Καλοκαίρι του 2013 ήταν που ο Φέργκιουσον αποχαιρετούσε μια και καλή τον πάγκο της αγαπημένης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Προκαλεί ίλιγγο ο αριθμός των τίτλων που κατέκτησε μαζί της. 38 συνολικά. Πρωταθλήματα, Κύπελλα, Champions League. Τα πήρε όλα. Τα άξιζε όλα.

Καλοκαίρι του 2012 αποχαιρετούσε τον Παναθηναϊκό ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, στα οποία ο Σέρβος μετέτρεψε τους «πράσινους» στην κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Κατακτώντας πέντε ευρωπαϊκά μαζί. Και συνολικά 23 τρόπαια.

Τι συνέβη στη μετά – Φέργκιουσον εποχή; Ο Σερ Άλεξ έμεινε στον πάγκο της ομάδας 27 ολόκληρα χρόνια. Από το 1986 έως το 2013 στη Γιουνάιτεντ δεν τους πέρασε καν από το μυαλό να κοιτάξουν κάποια άλλη περίπτωση προπονητή. Για 27 χρόνια ένας και μόνο τεχνικός. Πόσοι πέρασαν τα τελευταία εννιά χρόνια; Εφτά! Ο Ντέιβιντ Μόγιες ήταν ο πρώτος που πήρε τον πιο δύσκολο ρόλο στην ιστορία της Premier League, την αντικατάσταση δηλαδή του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Έμεινε μόλις μερικούς μήνες. Ακολούθησε ως υπηρεσιακός για λίγο καιρό ο Ράιαν Γκιγκς, πριν δοθεί το χρίσμα το καλοκαίρι του 2014 στον Ολλανδό, Λουίς Φαν Χάαλ. Έμεινε μία διετία, τον διαδέχτηκε ο Ζοσέ Μουρίνιο που έκατσε στον πάγκο επίσης για δύο χρόνια, από το 2016 έως το 2018.

Η αποχώρηση του Μουρίνιο έφερε στη Γιουνάιτεντ έναν παλιό γνώριμο. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, έχοντας κάνει το… αγροτικό του στη Μόλντε, είχε τη στήριξη όλου του οργανισμού της Γιουνάιτεντ. Δεν άντεξε παρά μόνο δύο χρόνια και εκείνος. Ακολούθησε ο Μίκαελ Κάρικ για δύο αγώνες ως υπηρεσιακός, πριν έρθει ο Ραλφ Ράγκνινκ πριν μερικούς μήνες για να «τρέξει» την ομάδα έως το καλοκαίρι και να επιλέξει τον επόμενο τεχνικό. Η επιλογή του είναι ο Τεν Χαγκ και μοιάζει να αποτελεί ό,τι πιο σωστό έχει κάνει η Γιουνάιτεντ όλα αυτά τα χρόνια που ο Σερ Άλεξ παρακολουθεί τα παιχνίδια από τα επίσημα του «Ολντ Τράφορντ». Ο Ολλανδός θα είναι ο 8ος προπονητής που θα κάτσει στον πάγκο τα τελευταία εννιά χρόνια.

Όσοι έχουν κάτσει και στον πάγκο του Παναθηναϊκού εδώ και μια δεκαετία, από τότε δηλαδή που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποφάσιζε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του και υπέγραφε στην τουρκική Φενέρμπαχτσε. Τον αντικατέστησε ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα έχει βρεθεί τρεις φορές στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ενώ πλέον ανέλαβε ρόλο General Manager. Εκτός του Πεδουλάκη, στον Παναθηναϊκό ήρθαν από τότε μέχρι σήμερα ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο Τσάβι Πασκουάλ, ο Ρικ Πιτίνο (2 φορές), ο Γιώργος Βόβορας (δύο φορές), ο Όντεντ Κάτας και ο Δημήτρης Πρίφτης. Συνολικά οχτώ προπονητές, χωρίς κανένας τους να έχει μπορέσει να πετύχει τον μεγάλο στόχο: την επιστροφή του Παναθηναϊκού σε Final 4.