Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Στοκχόλμη από 6 έως 8 Μάϊου όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης παραμονής της η κ. Τζάκρη πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν επαφές και επισκέψεις στο σύνολο των φορέων και συλλόγων της Ελληνικής Ομογένειας στην Στοκχόλμη. Πιο συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 6 Μαϊού η κ. Τζάκρη είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας κ. Μωυσή Νικολαίδη από τον οποίο ενημερώθηκε για την ιστορία και την δράση της Ομοσπονδίας που φέτος κλείνει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και γιορτάζει  50 ολόκληρα χρόνια δυναμικής παρουσίας του οργανωμένου Ελληνισμού στην σουηδική κοινωνία, με πολλές κατακτήσεις  σε κάθε τομέα δράση της.

Την ίδια ημέρα η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε το Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη ΄΄Άγιος Ιωάννης Θεολόγος΄΄ στη Στοκχόλμη που αποτελεί δημιούργημα και κληρονομιά της πρώτης Ελληνορθόδοξης ενορίας που δημιουργήθηκε στη Σουηδία ήδη το 1953 και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Απόστολο Παπακώστα. Στα τέλη της 10ετίας του ’70 η ενορία του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου, απέκτησε στο κέντρο της Στοκχόλμης το κτίριο όπου στεγάζεται το σημερινό  Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», το οποίο ιδρύθηκε από την ίδια την ενορία και φέρει το όνομά της. Η Ελληνική Πολιτιστική Στέγη προικισμένη με αυτό το κτίριο στολίδι, που επιπλέον του αποφέρει έσοδα για να μπορεί να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις ποικίλων μορφών, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει πόλο έλξης και επαφής Ελλήνων και Σουηδών και βάση προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στη Σουηδία.

 

Η κ. Τζάκρη το πρωί του Σαββάτου 7 Μάϊου επισκέφτηκε το Σαββατιάτικο Ελληνικό Σχολείο Σουηδίας (Hellenic School of Sweden) όπου την υποδέχτηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ευαγγελία Παγιάντα και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πιο συγκεκριμένα o Αντιπρόεδροw κ. Φώτιος Πανίτσας, η Γραμματέας κ. Ναταλία Μπαρμπαλιού, το μέλος κ. Μυρτώ Βεϊκου, το μέλος κ. Αναστάσιος Γρηγοριάδης και το αν.μέλος κ. Ελισάβετ Μακρυνίκα Τόρτσενσσον και ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου όπου είχε συνομιλίες με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους συνεχάρη για το μορφωτικό επίπεδο του σχολείου και την ποιότητα του παιδαγωγικού έργου.

Το Hellenic School (Ελληνικό Σχολείο) ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2009 με κύριο στόχο την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και την προώθηση του πολιτισμού, έχει περίπου 260 μαθητές, και απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα ή θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους. Έχει μονάδες εκπαίδευσης στη Στοκχόλμη, τη Σόλνα, την Ουψάλα και την Τούμπα.

Διαθέτει 20 έμπειρους εκπαιδευτικούς, με μακρά προϋπηρεσία στη διδασκαλία παιδιών της αλλοδαπής, ένας εκ των οποίων είναι αποσπασμένος από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, καθώς και 1 δάσκαλο χορού και μια δασκάλα μουσικής. Το Hellenic School προσφέρει εκπαίδευση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), πρωτοβάθμιας (7-14 ετών) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (15-18 ετών).

 

Στο περιθώριο του Συνεδρίου των Ελληνικών Κοινοτήτων πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του επίσης Σαββατιάτικου Ελληνικού Σχολείο Στοκχόλμης (Grekiska Skolan) κ. Δημήτρη Σιώτη, από τον οποίο και ενημερώθηκε ότι το σχολείο αυτό ιδρύθηκε το 1966 με στόχο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας στα Ελληνόπουλα της παροικίας.

Σήμερα το σχολείο έχει περί τους 400 μαθητές και απασχολεί 18 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από την Ελλάδα και οι υπόλοιποι μισθοδοτούνται από το σχολείο. Η διδασκαλία γίνεται κάθε Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα τις καθημερινές σε διάφορες συνοικίες της Στοκχόλμης.

Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς και τους τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για την πρότασή για την πιστοποιημένη Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση που επεξεργάστηκε και παρουσίασε μέσα από την Επιτροπή ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ την οποία συντονίζει για το δίγλωσσο ελληνικό ψηφιακό σχολείο, πρότασή την οποία προσαρμοσμένη στο εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων θα παρουσιάσει σύντομα σε όλη την Ομογένεια της Σουηδίας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου η κ. Τζάκρη απηύθυνε χαιρετισμό στο 25ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου η κ. Τζάκρη πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Σουηδία κ. Ανδρέα Φρυγανά και την επίσης Πρέσβη σύζυγό του κ. Δέσποινα Πούλου, τον Έλληνα Πρόξενο στην Στοκχόλμη και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Σουηδία κ. Σόλων Σάββα.

Η κ. Τζάκρη είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο συνέδριο με την Ελληνίδα Βουλευτή του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας κ. Βασιλική Τσουπλάκη με την οποία συζήτησαν πιθανά θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο Ελληνίδων βουλευτών και των Επιτροπών στις οποίες μετέχουν.

Τον κ. Γιώργο Κοντορίνη, Αντιδήμαρχο του Δήμου Σόλνα και Αντιπρόεδρο του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών στην Αυτοδιοίκηση της Ευρώπης, μέλος της Επιτροπής ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου η κ. Τζάκρη είχε συνάντηση και με τον κ. Ανδρέα Μπούκα με τον οποίο συζήτησαν την πρότασή του για ένα Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού, υπό την μορφή αρχείου που θα συλλέγει υλικό απ’ όλο τον κόσμο.

Από το 2015 το περ. 50% του υλικού βρίσκεται αποθηκευμένο στην Ελλάδα και το άλλο 50% στη Σουηδία (μη προσβάσιμο πια).

Ο κ. Μπούκας ενημέρωσε την κ. Τζάκρη ότι ευελπιστεί πως σύντομα θα δοθεί χώρος στο Δήμο Δίου-Ολύμπου ώστε με βάση τις συλλογές του Ιδρύματος να λειτουργήσει (πιθανότατα ως Κοιν.ΣεΠ.) ένα Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού, υπό την μορφή αρχείου, που θα συλλέγει υλικό απ’ όλο τον κόσμο.

Πρόταση του κ. Μπούκα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το ΣΑΕ-ΠΕ το 1999, ανακοινώθηκε δε η σύστασή του και από τον τότε υφ. ΥΠΕΞ αλλά ως σήμερα δεν έγινε τίποτε.

Κατά την διάρκεια και των δύο ημερών του συνεδρίου η κ. Τζάκρη πραγματοποίησε συνομιλίες με τους όλους τους συνέδρους που βρέθηκαν εκεί από όλα τα μέρη της Σουηδίας για τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Ομογένεια της Σουηδίας.-