Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα.
Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατηρώντας την ένταση με την Ελλάδα στο «κόκκινο».
Σε δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».
LIVE — FM Çavuşoğlu: Turkey may view Finland’s membership in NATO relatively more favorably, but both countries need to meet expectationshttps://t.co/bhm3F6lVzk pic.twitter.com/uGo8F4KF3Z
— DAILY SABAH (@DailySabah) May 31, 2022
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.
On possible operation in northern Syria, Turkish foreign minister vows to 'eliminate terrorist threat at home and abroad – in Syria and wherever it is'
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) May 31, 2022
Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα», είπε μεταλύ άλλων ο τούρκος ΥΠΕΞ.
Τα νησιά που έδειξε στον χάρτη να έχουν πρόβλημα o Τσαβούσογλου είναι τα εξής: Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Ψαρά, Σάμος, Πάτμος, Ικαρία, Λέρος, Κως, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Ρόδος και Σύμη. Παλαιότερα η Τουρκία είχε «γκριζάρει» περισσότερα νησιά στο Αιγαίο.
Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα
Σημειώνεται πως οι προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε χτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το ζήτημα της Τουρκίας, ενώ ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν, για το ίδιο θέμα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες, Δευτέρα, στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός:
«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα η οποία έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ενόχληση στην Άγκυρα για τις επαφές Μητσοτάκη
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία έχει προκαλέσει την οργή του τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του.
Η ενόχληση αυτή αποτυπώνεται όχι μόνο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και την έξοδο ενός ακόμη ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο αλλά και από την συνεχώς κλιμακούμενη ρητορική κατά της Ελλάδας.
Επιχειρώντας να «διαβάσει» πώς θα μπορούσε να κυλήσει το φετινό καλοκαίρι με τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις από αέρα, στεριά και θάλασσα, ο καθηγητής και αναλυτής διεθνών θεμάτων, Κωνσταντίνος Φίλης, τόνισε ότι υπάρχουν τρία σενάρια:
Στο «ήπιο» σενάριο: Θα ενταθεί η αμφισβήτηση την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών από την Αγκυρα μέσω της αποστρατιωτικοποίησης, θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, η έκδοση παράνομων Naftex και μία ελεγχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Στο «μέτριο» (αλλά πιθανό) σενάριο: Θα έχουμε την εκ νέου αποστολή σκάφους για σεισμικές έρευνες, την αποστολή γεωτρητικού στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμα και να προσπαθήσει να μπλοκαριστούν οι αεροναυτικές ασκήσεις.
Στο πιο «ακραίο» σενάριο: Θα δούμε την ενεργοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και ενδεχομένως τζαρτζαρίσματτα με αμορφή τα μεταναστευτικά. Παράλληλα, να μην ξεχνάμε ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούν πλέον οπλισμένα και κάνουν τις παραβιάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.