NYT: Η σαπίλα στην Ελλάδα είναι πλέον εμφανής από όλους

Ένα άρθρο των New York Times από τον Alexander Clapp

 

«Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ξεκάθαρη σε όλους», με τον αρθογράφο Alexander Clapp (δημοσιογράφο με βάση την Αθήνα, που γράφει για την Ελλάδα και την περιοχή της Μεσογείου) να θυμίζει τις προ τριετίας υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει τέλος στον νεποτισμό και τη διαφθορά, και να ασκεί ουσιαστικά δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη «σκοτεινή πραγματικότητα» στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι γεμάτη συζητήσεις για εκβιασμό, Watergate και ένα μυστικό αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο, νόμιμο πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρσι για να ξεκινήσει, να επεκτείνει ή να διακόψει υποκλοπές σε αυτή τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Predator, ένα κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι New York Times σημειώνουν επίσης ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν ήταν ο μόνος στόχος, περιγράφοντας αναλυτικά πώς ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ και πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε το νόμο το 2021 για να μην μπορεί να ενημερωθεί κάποιος ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Όπως επισημαίνει «για δεκαετίες τώρα, οι υποκλοπές τηλεφώνων είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Όμως, επί κ. Μητσοτάκη, η εθνική παρακολούθηση έχει επεκταθεί σε μια, εν πολλοίς, ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία». Θυμίζει δε ότι μία από τις πρώτες ενέργειες του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να θέσει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό τον άμεσο έλεγχο του γραφείου του και στη συνέχεια «να τοποθετήσει —μέσω τροπολογίας – ένα πρώην στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας ασφαλείας ως διευθυντή της».

Ο αρθογράφος θέτει μία σειρά από ερωτήματα.

«Θα μπορούσαν οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, που ήδη διεξάγουν τεράστια εκστρατεία παρακολούθησης, να έχουν αναθέσει ακόμη πιο παρεμβατικές υποκλοπές σε μια σκιώδη ιδιωτική εταιρεία; Θα μπορούσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα;».

Η αμερικανική εφημερίδα, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο Guardian, τονίζει μάλιστα ότι το σκάνδαλο θυμίζει τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, ενώ το συνδέει με τις παρακολουθήσεις που αποκαλύπτονται στην Ευρώπη, με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus, του οποίου έχουν γίνει στόχος, όπως γράφει, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Δεν ξέρουμε, αλλά μια ένδειξη έρχεται από το γραφείο του πρωθυπουργού» απαντά ο ίδιος και αναφέρεται στον διορισμό Γρηγόρη Δημητριάδη «πρώην διευθυντή της προεκλογικής του εκστρατείας και ανιψιό του και τις αποκαλύψεις από Έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με τον ίδιο, με κυριότερο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε οικονομικές συναλλαγές με κύκλο επιχειρηματιών που είχε συναλλαγές και με τον ιδιοκτήτη της Intellexa».

Πηγή: nytimes.com