Αλ. Αυλωνίτης για την αποτυχία της Κυβέρνησης στο Ολοήμερο Σχολείο

Στη Βουλή φέρνουν την αποτυχία της Κυβέρνησης στο «πολυδιαφημισμένο» νέο Ολοήμερο Σχολείο με ερώτησή τους 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη και συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι το νέο Ολοήμερο θα πρέπει να αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα και όχι μια “παιδοφύλαξη”. Θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των παροχών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, σχολικούς νοσηλευτές, ΕΒΠ) και το Ολοήμερο να εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες που θα ελαφρύνουν στην πράξη τις οικογένειες και με ουσιαστική στήριξη, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και σχολικούς νοσηλευτές. Διαφορετικά, η όποια «μεταρρύθμιση» παραμένει προσχηματική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Εντελώς κατώτερο των προσδοκιών και με ελάχιστη συμμετοχή έχει αποδειχθεί στην πράξη το πολυδιαφημισμένο από την Κυβέρνηση νέο Ολοήμερο Σχολείο. Πολύ λίγα σχολεία κατορθώνουν να καλύψουν τον απαιτούμενο αριθμό των 10 μαθητών ως ελάχιστο όριο για σχηματισμό τμήματος και τα τελευταία δημοσιεύματα αναφέρουν πως 7 στα 10 Ολοήμερα παραμένουν χωρίς ζήτηση και χωρίς προθυμία από τους γονείς για να συμμετέχουν τα παιδιά τους. Παρά το ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα υπολόγιζε σε 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια τελικά μόνο 1.500 φαίνεται να έχουν κατορθώσει να σχηματιστούν, ενώ ακόμη κι αυτός ο αριθμός κινδυνεύει να μειωθεί ακόμη περισσότερο αφού η αποχώρηση ακόμη και ενός παιδιού στα περισσότερα τμήματα που έχουν οριακά εκπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό θα οδηγήσει στη διάλυση του τμήματος.

Παρά τις προειδοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Κυβέρνηση προχώρησε στο νέο Ολοήμερο χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι. Ακόμη εκκρεμεί να απαντήσει το Υπουργείο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που έχει κρούσει τον κώδωνα πως δεν έχει πόρους για να καλύψει τις δαπάνες για το νέο Ολοήμερο και το Υπουργείο παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια.

Παρά τις προειδοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Κυβέρνηση προχώρησε χωρίς να διασφαλίσει τις απαραίτητες υποδομές αφού δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος σίτισης, ούτε χώροι για να ξεκουραστούν τα παιδιά.

Παρά τις προειδοποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η Κυβέρνηση προχώρησε χωρίς το εξειδικευμένο προσωπικό που θα αποτελούσε και κίνητρο για τους μαθητές και τους γονείς και που θα στήριζε ουσιαστικά τις οικογένειες. Στα νηπιαγωγεία δεν υπάρχει το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ή Σχολικός Νοσηλευτής, δεν υπάρχει η υποστήριξη από σχολικούς Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Στα σχολεία απουσιάζουν όλες οι κρίσιμες ειδικότητες που θα καθιστούσε το Σχολείο ελκυστικό και χρήσιμο για να παραμείνει στο διευρυμένο ωράριο. Την ίδια ώρα το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε περικοπές στις σχολικές καθαρίστριες, αντί να υπάρχει αύξηση σχολικών καθαριστριών και μάλιστα πλήρους ωραρίου.

Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, το νέο Ολοήμερο θα πρέπει να αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα και όχι μια «παιδοφύλαξη». Θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των παροχών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, σχολικούς νοσηλευτές, ΕΒΠ). Θα πρέπει να εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες που θα ελαφρύνουν στην πράξη τις οικογένειες και με ουσιαστική στήριξη, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και σχολικούς νοσηλευτές. Διαφορετικά, η όποια «μεταρρύθμιση» παραμένει προσχηματική.

Κατόπιν των ανωτέρω:

1. Είναι σε θέση σήμερα το Υπουργείο να ανακοινώσει επίσημα σε αριθμούς τη συμμετοχή παιδιών και τμημάτων στο νέο Ολοήμερο Σχολείο;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για να προσληφθούν όλες οι απαραίτητες ειδικότητες που απουσιάζουν σήμερα από το νέο Ολοήμερο έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο για να εγγραφούν οι μαθητές;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών που είναι απαραίτητες στο νέο Ολοήμερο Σχολείο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος

Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αμανατίδης Γιάννης
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γιαννούλης Χρήστος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος