
Οι χρήστες οφείλουν να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διαχείριση και των διαμοιρασμό των δεδομένων τους online, αλλά και να προσέχουν κάθε τους κίνηση. Οι αναλυτές ασφαλείας τονίζουν ότι συνήθως θύματα κακόβουλων επιθέσεων και χακαρίσματος πέφτουν οι χρήστες που δεν ακολουθούν ούτε τους βασικότερους κανόνες προστασίας. Τι συστήνουν λοιπόν για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και τα data μας ασφαλή:
1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΑΣ
Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τουλάχιστον οι μισοί χρήστες δεν χρησιμοποιούν κωδικό εισόδου για το ξεκλείδωμα των φορητών συσκευών τους. Μην το θεωρείτε χάσιμο χρόνου. Η «ασφάλιση» του κινητού, του tablet, αλλά και του laptop με κωδικό ασφαλείας –ή ακόμη καλύτερα με τη χρήση κάποιας βιομετρικής μεθόδου αναγνώρισης (δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση ίριδας ή προσώπου)– θεωρείται απαραίτητη.
2. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
Κάθε φορά που πατάτε ‘Αποδοχή’ στους όρους χρήσης μιας υπό εγκατάσταση εφαρμογής στο smartphone ή τον υπολογιστή, να θυμάστε ότι αποδέχεστε όρους που ενδέχεται να απειλήσουν τα δεδομένα σας. Το ίδιο ισχύει και για apps ή παιχνίδια που λειτουργούν στο πλαίσιο άλλων εφαρμογών (συνηθέστερα στο Facebook), όπως διαπίστωσαν εκατομμύρια χρήστες κατά το πρόσφατο σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Συμφωνούμε, είναι βαρετό κι εκνευριστικό να διαβάζετε τα κατεβατά των όρων χρήσης, αλλά είναι επιβεβλημένο αν θέλετε να προστατεύετε τα αρχεία και την ιδιωτικότητά σας.
3. ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Φροντίστε να κατεβάζετε όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας για συσκευές και εφαρμογές. Οι hackers συνήθως εκμεταλλεύονται τα κενά ασφαλείας που συνήθως κρύβονται στις παλαιότερες (και προφανώς μη ενημερωμένες) εκδόσεις των προγραμμάτων. Αν και αυτό σας φαίνεται βαρετό, επιλέξτε την αντίστοιχη ρύθμιση της εκάστοτε εφαρμογής που επιτρέπει τις αυτόματες εγκαταστάσεις ενημερώσεων.
4. Ή ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΝΑΝPASSWORD MANAGER
Επειδή είναι λογικό να μη θυμάστε τόσα διαφορετικά password και PIN, ειδικά αν τα αλλάζετε με τη συχνότητα που προτείνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τα θυμάστε. Οι λύσεις είναι είτε να τα καταγράφετε σε κάποιο σημειωματάριο που θα έχετε διαρκώς μαζί σας (με τον κίνδυνο να το χάσετε), είτε να εμπιστευτείτε κάποιον από τους password managers που αναλαμβάνουν την ασφαλή σύνδεσή σας σε όλες τις υπηρεσίες και εφαρμογές, με την προϋπόθεση να θυμάστε μόνο έναν κωδικό. Προτείνουμε τη δεύτερη λύση, ως ασφαλέστερη και πιο βολική – μέχρι τουλάχιστον αποδείξεως του εναντίου.
5. Ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων
Εκτός από τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) στους λογαριασμούς σας, μπορεί να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Το 2FA απαιτεί να παρέχετε μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης, όπως έναν κωδικό που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας, εκτός από τον κωδικό πρόσβασής σας κατά τη σύνδεση σε έναν λογαριασμό. Αυτό συμβάλλει στην αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, ακόμη και αν κάποιος έχει αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασής σας. Πολλές διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν 2FA ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, οπότε φροντίστε να το ενεργοποιήσετε σε όσους λογαριασμούς το προσφέρουν. Η ενεργοποίησή του είναι μια απλή διαδικασία και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην προστασία των δεδομένων σας.
6. Να είστε προσεκτικοί με τις προσωπικές σας πληροφορίες που δημοσιεύεται
Όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να είστε επιλεκτικοί ως προς το τι μοιράζεστε και με ποιον το μοιράζεστε. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε να διαβάσετε χρήσιμα ερευνητικά κείμενα στην Washington City Paper, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα δώσετε εμπιστευτικά δεδομένα. Εξετάστε τις ρυθμίσεις απορρήτου στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φροντίστε να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες μόνο με έμπιστους φίλους και συγγενείς. Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί όταν παρέχετε προσωπικές πληροφορίες σε ιστότοπους ή εταιρείες, καθώς οι πληροφορίες αυτές μπορεί να πωληθούν ή να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη διαφήμιση. Φροντίστε πάντα να διαβάζετε τις πολιτικές απορρήτου οποιουδήποτε ιστότοπου ή εταιρείας πριν δώσετε προσωπικές σας πληροφορίες. Είναι επίσης καλή αναγκαίο να επανεξετάζετε τις προσωπικές σας πληροφορίες που είναι δημοσίως διαθέσιμες για εσάς στο διαδίκτυο, όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, και να αφαιρείτε τυχόν πληροφορίες που δεν θέλετε να είναι δημοσίως διαθέσιμες.
7. Χρησιμοποιήστε VPN
Το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) είναι ένα εργαλείο που κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο και αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας, καθιστώντας πιο δύσκολο για άλλους να παρακολουθούν τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα και να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες. Τα VPN είναι ιδιαίτερα χρήσιμα όταν χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi, καθώς αυτά τα δίκτυα είναι συχνά μη ασφαλή και μπορεί να σας αφήσουν ευάλωτους σε κυβερνοεπιθέσεις. Ως εκ τούτου, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να διατηρήσετε την ιδιωτικότητά σας ασφαλή. Ένα VPN μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατεύσετε το διαδικτυακό σας απόρρητο όταν χρησιμοποιείτε μια κοινή συσκευή, όπως έναν υπολογιστή σε μια βιβλιοθήκη ή ένα εργαστήριο υπολογιστών. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές VPN και είναι σημαντικό να κάνετε κάποια έρευνα και να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο.
8. Προσοχή στις απάτες phishing
Οι απάτες ηλεκτρονικού “ψαρέματος” είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες. Αυτές οι απάτες συχνά έχουν τη μορφή ψεύτικων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιστότοπων που φαίνονται νόμιμοι, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να σας εξαπατήσουν ώστε να δώσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Για να προστατευτείτε από απάτες phishing, να είστε επιφυλακτικοί σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνδέσμους από άγνωστες πηγές και να ελέγχετε δύο φορές τη διεύθυνση URL ενός ιστότοπου πριν εισαγάγετε προσωπικές σας πληροφορίες. Είναι επίσης πρέπον να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να αποκλείσετε τα μηνύματα “ψαρέματος” του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου.
9. Χρησιμοποιείστε κάποιο Antivirus
Η εγκατάσταση μιας εφαρμογής προστασίας από ιούς στον υπολογιστή μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να έχουν ισχυρή προστασία στον υπολογιστή της σχολής τους και να τον διαφυλάξουν από ιούς και άλλες μορφές επιβλαβούς λογισμικού που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητο των δεδομένων τους. Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι πάντα ενημερωμένο και ότι πραγματοποιείτε τακτικά σαρώσεις στο μηχάνημά σας για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να κατεβάζετε λογισμικό και εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές.
10 Χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων
Για να διατηρήσετε την επικοινωνία σας ιδιωτική, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση end-to-end, πράγμα που σημαίνει ότι τα μηνύματα που στέλνετε μπορούν να διαβαστούν μόνο από τον παραλήπτη στον οποίο απευθύνεστε και όχι από οποιονδήποτε άλλον, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της εφαρμογής. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μαθητές που συζητούν για ευαίσθητα θέματα ή μοιράζονται προσωπικές τους πληροφορίες. Ορισμένες δημοφιλείς εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων είναι οι εξής:
-
Signal
-
Telegram
-
Wired
-
Keybase
11. Χρησιμοποιήστε ένα μοτίβο οθόνης στη συσκευή σας
Όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα ιδιωτικό προστατευτικό οθόνης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους μαθητές που χρησιμοποιούν τις συσκευές τους σε πολυσύχναστους χώρους, όπως σε ένα λεωφορείο ή σε μια βιβλιοθήκη, όπου συχνά υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι γύρο σας. Ένα προστατευτικό οθόνης απορρήτου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του απορρήτου των δεδομένων σας, εμποδίζοντας τη θέα σε ανθρώπους που διαφορετικά θα μπορούσαν να δουν ευαίσθητες πληροφορίες που εμφανίζονται στην οθόνη σας.
Συμπέρασμα
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, οι μαθητές μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία του απορρήτου των δεδομένων τους και να διατηρήσουν τις προσωπικές τους πληροφορίες ασφαλείς. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνετε μέτρα για την προστασία σας, καθώς η αξιοπιστία των δεδομένων αποτελεί συνεχή ανησυχία στην ψηφιακή εποχή. Λαμβάνοντας απλές προφυλάξεις και επαγρυπνώντας, η προστασία της ιδιωτικής σας ζωής μπορεί να κάνει τις πληροφορίες των μαθητών απαραβίαστες και οι μαθητές να απολαμβάνουν τα οφέλη της τεχνολογίας χωρίς να ανησυχούν για την παραβίαση των προσωπικών τους πληροφοριών.