Θ. Καράογλου: «Να αυξηθούν στο 60%-70% οι επιλέξιμες δαπάνες του αναπτυξιακού νόμου για τους αγρότες»

 

Να αυξηθούν στο 60%-70% οι επιλέξιμες δαπάνες του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 όσον αφορά στους αγρότες, ώστε να διευκολύνονται στην αγορά εξελιγμένων και σύγχρονων μηχανημάτων που θα τους βοηθούν να βελτιώσουν την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ζητά ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η τροποποίηση του άρθρου 6Α του νέου Αναπτυξιακού Νόμου κρίνεται επιβεβλημένη από τον Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, διότι όσον αφορά στις «επιλέξιμες δαπάνες της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής» και τα επενδυτικά σχέδια του τομέα της φυτικής γεωργικής παραγωγής οι ενισχυόμενες δαπάνες των παρελκόμενων στους ελκυστήρες μηχανημάτων κι εξοπλισμών δεν μπορούν να υπερβούν το 30% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Το ποσοστό αυτό, όπως παρατηρεί στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου, προβληματίζει τους υποψήφιους επενδυτές-αγρότες, καθώς το κόστος των πλέον σύγχρονων και εξελιγμένων μηχανημάτων που επιθυμούν να αποκτήσουν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις επιχειρηματικές τους μονάδες, είναι υψηλότερο συγκριτικά με το συνολικό επενδυτικό σχέδιο και τις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, ενδεχόμενος διπλασιασμός του ποσοστού που προβλέπεται για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων στα επενδυτικά σχέδια του τομέα φυτικής γεωργικής παραγωγής θα συμβαδίσει με τις ισχύουσες τιμές της αγοράς και θα διευκολύνει τους αγρότες να τα αποκτήσουν πιο εύκολα. Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι αναμένεται νέα πρόσκληση του Αναπτυξιακού Νόμου για τους αγρότες, ο κ. Καράογλου ζητά να ενημερωθεί εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εάν υπάρχει πρόθεση να οριστεί σταθερή ημερομηνία κατ’ έτος ώστε να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός εκ μέρους των αγροτών.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του: «Η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης, ιδίως από τη στιγμή που ο πρωτογενής τομέας αποτελεί καταλύτη ανάπτυξης για τη χώρα. Με τις εφαρμόσιμες κυβερνητικές πολιτικές καθιστούμε σαφές ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων, η επαναχάραξη του καλλιεργητικού αναπτυξιακού μοντέλου και η ενθάρρυνση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την αναβάθμιση της οικονομίας του αγροτικού τομέα».