Μία νέα έρευνα αποκάλυψε πως υπάρχει ένας γεωλογικός κύκλος 36 εκατομμυρίων ετών στη Γη, ο οποίος τροφοδοτεί τη βιοποικιλότητα. Μία βαθύτερη ανάλυση σε απολιθώματα και γεωλογικά αρχεία, αποκάλυψε μία αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας που συμβαίνει κάθε 36 εκατομμύρια χρόνια, ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των τεκτονικών πλακών. Αυτό οδηγεί σε διαταραχή πολλών οικοσυστημάτων, προκαλώντας την εξαφάνιση πολλών ειδών, αλλά και τη δημιουργία νέων.

Γνωρίζαμε ήδη από τα αρχεία απολιθωμάτων πως η βιοποικιλότητα δεν είναι μία σταθερά και διακυμαίνεται δραματικά σε κλίμακα δεκάδων εκατομμυρίων ετών, με συμβάντα εξαφάνισης και την άνοδο νέων ειδών. Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο ήταν τι ωθεί αυτές τις αλλαγές. Αν δηλαδή κάθε συμβάν είναι ξεχωριστό ή αν υπάρχει ένας μηχανισμός που τα συνδέει.

Η ανάλυση πολλαπλών γεωλογικών αρχείων από τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια, σε συνδυασμό με προσομοιώσεις υπολογιστών και μοντέλα τεκτονικών πλακών, οδήγησε στο νέο συμπέρασμα. Ο φλοιός της Γης δεν είναι ποτέ ακίνητος. Αποτελείται από διαφορετικές τεκτονικές πλάκες οι οποίες κινούνται διαρκώς. Στις προσομοιώσεις τους οι επιστήμονες βρήκαν έναν κύκλο 36 εκατομμυρίων ετών στη βιοποικιλότητα της θαλάσσιας ζωής και αυτό συνέπεσε με τον κύκλο που βρήκαν στα τεκτονικά δεδομένα. Τα στοιχεία είναι αρκετά για να πούμε με σιγουριά πως οι τεκτονικοί κύκλοι της Γης παίζουν ένα καίριο ρόλο στους κύκλους βιοποικιλότητας και στη διαμόρφωση των οικοσυστημάτων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

Πηγή: https://unboxholics.com/