ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
«Το πρόβλημα της ακρίβειας αφορά οριζόντια όλους τους κλάδους και εφόσον δεν λαμβάνονται μέτρα ανάσχεσης θα δούμε νέα κόκκινα δάνεια, θα δούμε νέα χρέη στα ταμεία και στην εφορία»
Τα νοικοκυριά πέρα από τον περιορισμό των δαπανών σε βασικές κατηγορίες όπως ρούχα, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια κλπ. Πλέον περιορίζουν την κατανάλωση τροφίμων και για πολλούς καταναλωτές το καλάθι, γεμίζει με φθηνότερα προϊόντα προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά
Νέα έρευνας της Focus Bari αναφέρει πως οι μισοί Έλληνες δηλώνουν πως τους επόμενους 12 μήνες θα ξοδέψουν λιγότερα για την αγορά τροφίμων και ποτών. Το αντίστοιχο διεθνές ποσοστό είναι ένας στους τέσσερις.
Το Οικονομικό Επιτελείο εξαίρει διαρκώς τις επιδόσεις του στα οικονομικά, ωστόσο οι πολίτες αισθάνονται πιο φτωχοί αυτό φαίνεται στους πραγματικούς αριθμούς.
Η αύξηση των τιμών που ξεκίνησε από τον Αύγουστο οφείλεται στις βιομηχανίες και όχι στα σούπερ μάρκετ.
Η ακρίβεια είναι με διαφορά το πρώτο ανάμεσα στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με 69,2%. Ακολουθεί η οικονομία/ανάπτυξη με 28,4% και η εγκληματικότητα/βία με 18%.
Μάλιστα, το 89% των ερωτηθέντων, σχεδόν 9 στους 10, απαντούν ότι μειώνουν τις δαπάνες στην αγορά ρούχων και υποδημάτων, το 88,4% σε διασκέδαση και ψυχαγωγία, ενώ το 77.2% μειώνει ακόμη και τα τρόφιμα.
Η ακαθάριστη αποταμίευση των νοικοκυριών την περίοδο 2010- 2022 ήταν αρνητική Το 2022 είναι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης σε αυτή τη θέση.Αντιθέτως, θετική αποταμίευση παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις.