Δεν αποκάλυψε αν θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, σύμβουλος Επικοινωνίας και Στρατηγικής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερωτηθείς από τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», για έναν και μόνο λόγο, σημείωσε, γιατί σέβεται πάρα πολύ τη μυστικότητα της ψήφου που αποτελεί μια δημοκρατική τελετουργία.
«Όταν ήμουν στη ΝΔ κανείς δεν με ρώτησε αν θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία, τώρα, βοηθάω τεχνοκρατικά τον ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους στόχους του. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. (…) Ξέρετε πόσα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ξέρω που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές; Πάρα πολλά. Αλίμονο, αν τα έλεγα δημόσια» προσέθεσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Περιγράφοντας πώς έφτασε στην πόρτα της Κουμουνδούρου και πώς είναι η συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη, ξεκαθάρισε την πολιτική του ταυτότητα, θύμισε την πορεία της πολιτικής του διαδρομής και έκανε λόγο αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ για μια σχέση που βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης.
«Να θυμίσω ότι η πολιτική μου ιδιότητα, δηλαδή η ιδιότητα στην ενεργό κοινοβουλευτική δράση, έχει ανασταλεί εδώ και μία δεκαετία και από το σημείο αυτό, δηλαδή από το σημείο που παραιτήθηκα από βουλευτής, πράγμα το οποίο είναι και ασυνήθιστο για τα πολιτικά πράγματα της χώρας. συνήθως οι βουλευτές χάνουν εκλογές, δεν παραιτούνται, εγώ παραιτήθηκα και το λέω αυτό διότι έχει την αξία του, τη συμβολική και την ουσιαστική, έκανα μία, από εκείνο το σημείο και μετά, δική μου επαγγελματική διαδρομή στο χώρο της επικοινωνίας και στο χώρο της έρευνας. Ως εκ τούτου, όταν δέκα χρόνια δουλεύεις πάνω στο χώρο της επικοινωνίας και της στρατηγικής ανάλυσης και εταιρικά και όσον αφορά πρόσωπα, είναι λογικό ότι κάποια στιγμή αυτό θα σε φέρει κοντά και στο χώρο της πολιτικής επικοινωνίας» ανέφερε αρχικά.
Πάντα ήμουν στον χώρο του δημοκρατικού προοδευτικού κέντρου
«Στην προκειμένη περίπτωση έγινε αυτή η συνάντηση με την προσπάθεια που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης και με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θα μου πει κανείς, ωραία, ήρθε μία τεχνοκρατική συνεργασία, επαγγελματίας είσαι, λογικό είναι να προχωρήσεις από τη στιγμή που όλα τα υπόλοιπα τα έχεις αφήσει πίσω σου δέκα χρόνια και δουλεύεις μόνος σου. Ορθόν. Από την άλλη πλευρά όμως, γιατί δεν μου αρέσει να κρύβομαι, υπήρχε και μια προδιάθεση θετική όσον αφορά τις πολιτικές μου απόψεις. Διότι, εγώ έφυγα γι’ αυτό παραιτήθηκα οικειοθελώς, γιατί δεν συμφωνούσα με τη στροφή που έκανε η Νέα Δημοκρατία από το μεσαίο χώρο, που με κόπο και θυσίες κάναμε για να ανοιχτούμε στο χώρο του μεσαίου χώρου, έκανε ένα πισωγύρισμα, στα χρόνια του Αντώνη Σαμαρά στο πιο λαϊκό κομμάτι της Δεξιάς. Ήταν μια πολιτική του επιλογή. Από εκείνο το σημείο λοιπόν και μετά εγώ παρέμεινα στον μεσαίο χώρο. Δεν έφυγα και παρέμεινα αυτό που πάντοτε ήμουν. Δηλαδή, αν με ρωτήσει κανείς πώς προσδιορίζω τον εαυτό μου ταυτοτικά, τον προσδιορίζω στον χώρο του δημοκρατικού προοδευτικού κέντρου. Εκεί ήμουν πάντα. Γι’ αυτό το λόγο πίστεψα και τον Κώστα Καραμανλή όταν με κάλεσε ως τεχνοκράτη στην αρχή και μετέπειτα φυσικά είχα κι εγώ γιατί πίστεψα σε αυτόν, την πολιτική μου διαδρομή για να αγκαλιάσουμε τον μεσαίο χώρο. Εμένα, το δικό μου πνευματικό παιδί είναι ο μεσαίος χώρος» επισήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
«Όταν λοιπόν είσαι στο μεσαίο χώρο και βλέπεις ότι εκ των πραγμάτων η προσπάθεια που γίνεται από τον νέο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άνοιγμα από την αριστερή και ξεκάθαρη ταυτότητά του και προς το χώρο του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου και επιχειρεί διείσδυση στο μεσαίο χώρο, προφανώς λοιπόν αυτό το σημείο συνάντησης είναι εφαπτόμενο. Όταν λοιπόν σε αυτό το σημείο συνάντησης, ιδεολογικά και πολιτικά εφαπτόμενο, έρχεται και μια τεχνοκρατική συνεργασία, προφανώς ανταποκρίνεσαι και προφανώς αφήνεις αυτή τη σχέση να ωριμάσει. Και είμαστε ακριβώς σε αυτή τη φάση, που η σχέση ωριμάζει» συμπλήρωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιστορία, έχει τη δική του παρακαταθήκη και ένα κόμμα το οποίο δεν είναι δογματικό, διαρκώς εξελίσσεται και μετεξελίσσεται, σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Σπηλιωτόπουλος, με τον κ. Κασσελάκη να βάζει τη δική του προσωπική σφραγίδα και τη δική του πολιτική αξία σε αυτή την αέναη προσπάθεια ενός ζωντανού πολιτικού οργανισμού να απευθύνεται πιο πλατιά και να εκσυγχρονίζεται και να ανανεώνεται.
«Υπό αυτή λοιπόν την έννοια, προφανώς στηρίζω αυτή την προσπάθεια και τεχνοκρατικά και πολύ οικεία, γιατί σε πολιτικό επίπεδο, από τη στιγμή που ο κ. Κασσελάκης απευθύνεται σε έναν χώρο και προοδευτικό και δημοκρατικό του μεσαίου χώρου του κέντρου προφανώς τον ακούω και προφανώς αυτή τη στιγμή αισθάνομαι καλά με αυτό» τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
«Το αν είμαι Σύριζα ή όχι έχει να κάνει με δύο πράγματα. Αν είμαι μέλος του Σύριζα, δεν είμαι αυτή τη στιγμή. Δεν μου έκαναν την τιμή να μου προτείνουν κάτι τέτοιο. (σ.σ. Αν του προταθεί) τότε θα το σκεφτώ και αναλόγως θα πράξω. Αν πάντως όμως, αισθάνομαι ως πολίτης οικεία με την απεύθυνση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, ναι βεβαίως, με τον κύριο Κασσελάκη αισθάνομαι μια μεγαλύτερη οικειότητα στην απεύθυνση αυτή, χωρίς όμως να διαγράφω πολλά πράγματα και πολλά θετικά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σε καμία περίπτωση» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς κατά πόσο ανήκουν στον προοδευτικό χώρο φράσεις που έχουν ακουστεί από την τωρινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά», ή όπως το «θα τους ξεσκίσω, αν σας πειράξουν», ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε πως η σχετική συζήτηση δεν γίνεται με τον πήχη της πολιτικής ορθότητας. «Αν θέλουμε να συζητήσουμε, θα συζητήσουμε με έναν τρόπο που εκφράζεται οιοσδήποτε. Και εκεί υπάρχει μια διχογνωμία. Τι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί. Ότι το να εκφράζεσαι όπως εκφράζεται ένας νέος άνθρωπος ελεύθερα, αυτές είναι φράσεις που τις έχουμε ακούσει. Είναι κι αυτό ένα ζήτημα, κατά πόσο είναι κάποιος ειλικρινής. Πολλές φορές αυτά που λέμε στο σπίτι μας δεν τα λέμε δημόσια, είναι αλήθεια. Αλλά υπάρχουν και πολύ ειλικρινείς άνθρωποι που αυτά που λένε στο σπίτι τους τα λένε και δημόσια. Και αυτός είναι ένας αντισυμβατικός λόγος, ο οποίος ξενίζει τους μεγαλύτερους και ξενίζει αυτούς που αναζητούν την πολιτική ορθότητα. Αλλά, από την άλλη πλευρά προσεγγίζεις νέους ανθρώπους γιατί σου λέει επιτέλους ένας άνθρωπος μιλάει κανονικά, όπως θα μιλούσαμε εμείς όταν μιλάμε» ανέφερε.
Το “ιερατείο των τζακιών” της παλαιάς ΝΔ με σταύρωσε για ένα t-shirt
«Ρωτάτε εμένα που κάποτε το ιερατείο των τζακιών της παλαιάς Νέας Δημοκρατίας, με “σταύρωσε” μεταφορικά και κυριολεκτικά γιατί έδωσα μια συνέντευξη και η φωτογραφία ήταν με λευκό μακό μπλουζάκι, δεν φορούσα γραβάτα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα πράγματα από τότε που μας σταύρωναν γιατί φοράμε tshirt στα 29 μας, έως σήμερα έχουν αλλάξει. Κι εγώ αν ήμουν τώρα 29 μπορεί να έπαιρνα το σκύλο μου και να έπαιζα κάτω χωρίς να φοβάμαι μήπως τσαλακωθώ. Είμαστε σε μια εποχή που ένας άνθρωπος είτε είναι πολιτικός είτε όχι, είναι φυσιολογικός. Και τι πιο φυσιολογικό από το να παίζεις με το σκύλο σου, όλοι το κάνουμε αυτό και στο πεζοδρόμιο και στο γρασίδι και στον κήπο και στο γκαζόν. Δόξα το Θεό δηλαδή, γι’ αυτό έχουμε τους τετράποδους φίλους μας, για να χαιρόμαστε και να παίζουμε μαζί τους» συμπλήρωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Δεν κρίνεται και η πορεία της χώρας από τις Ευρωεκλογές
Σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα των επικείμενων Ευρωεκλογών αλλά και σε ό, τι αφορά τη «χρήση» της ευρω-ψήφου, σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο «προσφέρεται κατά κύριο λόγο για ψήφο διαμαρτυρίας ή επιδοκιμασίας.
«Θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης θα αγκαλιαστεί και θα του δώσουν τη δύναμη να προχωρήσει και για μια ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά και γιατί στο κάτω κάτω της γραφής εδώ μιλάμε για ευρωεκλογές, όπου η ψήφος είναι χαλαρή. Ο καθένας μπορεί να στείλει μήνυμα, είτε επιδοκιμασίας συμφωνεί με την κυβέρνηση, είτε αποδοκιμασίας αν τα προβλήματα της καθημερινότητας πραγματικά τον έχουν πλήξει. Δεν κρίνεται η πορεία της κυβέρνησης και στην πραγματικότητα δεν κρίνεται και η πορεία της χώρας. Εδώ σε αυτές τις εκλογές η ψήφος είναι για την Ευρώπη, αλλά προσφέρεται κατά κύριο λόγο για ψήφο διαμαρτυρίας ή επιδοκιμασίας» είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Καταλήγοντας και ερωτηθείς για την θέση που είχε εκφράσει ο κ. Κασσελάκης, ότι «ένα μέρος» της Χαμάς κάνει τρομοκρατικές ενέργειες που προκάλεσε και την αντίδραση του Ισραηλινού πρέσβη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σημείωσε πως δεν γνωρίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκφράστηκε η τοποθέτηση αυτή.
«Αισθάνομαι όμως, όπως μου το λέτε και αν αποδίδεται σωστά ότι προφανώς αναφέρεται, ότι σε κάθε οργάνωση, ακόμα και σε μια τρομοκρατική οργάνωση υπάρχουν οι πιο προσεκτικοί και οι πιο εξτρεμιστές. Προφανώς θα αναφέρεται στα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία που ωθούν σε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες τη Χαμάς» συμπλήρωσε.