Στα άκρα και ίσως χωρίς γυρισμό φτάνουν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες κατά την χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε μετ’ επιτάσεως να κινηθούν οι διαδικασίες για να διαγραφεί από το κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η κυρία Γεροβασίλη ισχυρίστηκε ότι η διαγραφή πρέπει να γίνει επειδή ο κ. Κασσελάκης δεν αποδέχεται το καταστατικό και τόνισε μάλιστα ότι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, που έχει αποφασίσει η κεντρική επιτροπή. Μάλιστα το είπε εμφατικά δύο φορές, επιμένοντας ότι πρέπει να μπει και στην απόφαση της πολιτικής γραμματείας.

Στην πρόταση της κυρίας Γεροβασίλη αντέδρασε έντονα ο Παύλος Πoλάκης, ο οποίος με κατηγορηματικό τρόπο της απάντησε «είπαμε ρε Όλγα, αλλά εσύ το… παρατράβηξες».
Η συζήτηση δεν επεκτάθηκε, αν και σόκαρε ορισμένους, μεταξύ των οποίων βέβαια και η υποστηρίκτρια του κ. Κασσελάκη, Θεοδώρα Τζάκρη.

Αν και σε ορισμένους ακραίους κύκλους των «87» η ιδέα περί διαγραφής μοιάζει γοητευτική ή και μοναδική λύση για να αποφευχθεί η επάνοδος του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία – αφού τελικά ο «έκπτωτος» κατά την ΠΓ – πρόεδρος επέλεξε να μην κάνει νέο κόμμα, ούτε να φύγει στις ΗΠΑ, τελικά τα μέλη της πολιτικής γραμματείας έκριναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ευθεία αναφορά στο ενδεχόμενο διαγραφής του Κασσελάκη – όχι αυτή την ώρα τουλάχιστον.

Προτιμήθηκε να σταλεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση με την εξής διατύπωση: “Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών”.

Η Όλγα Γεροβασίλη πρότεινε ότι η αναφορά πρέπει να είναι έστω “κάθε μέλος και στέλεχος πόσο μάλλον εκείνα που θέλουν να ηγηθούν του χώρου”. Απορρίφθηκε κι αυτό.

Έμπειρο μέλος του οργάνου με το οποίο συνομίλησε αργά το βράδυ το topontiki.gr έλεγε ότι δεν είναι λύσεις αυτές και πως χρειάζεται πολιτική απάντηση.

Επιμένει στην καταστατική ακροβασία η ΠΓ

Υπενθυμίζεται πως χρειάστηκε να συγκληθεί δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες, αυτή τη φορά εκτάκτως, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει στη βάση του κόμματος και στην κοινή γνώμη, που παρακολουθεί με απορία στα τεκταινόμενα, τις ακριβώς έκανε την περασμένη Κυριακή η κεντρική επιτροπή, που ενέκρινε πρόταση μομφής κατά του εκλεγμένου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Μέσα σε κλίμα έντονης δυσπιστίας για τα όσα έχουν μεθοδευτεί τις τελευταίες ημέρες, η Πολιτική Γραμματεία έδωσε την αναμενόμενη και επιζητούμενη από την πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής ερμηνεία ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σημαίνει πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος πρόεδρος.

Η απόφαση εγκρίθηκε με ψήφους 17 υπέρ, 1 κατά και 1 αποχή, εν μέσω της σφοδρής διαμάχης που έχει ξεσπάσει για το εάν έπρεπε μετά την έγκριση της πρότασης μομφής να παυθεί ή να παραμείνει στη θέση του, έστω και τύποις, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο. Καταψήφισε η Θεοδώρα Τζάκρη ενώ απούσα ήταν η Ολυμπία Τελιγιοριδου.

Σημειωτέον ότι τα μηνύματα από τη βάση δείχνουν ότι μεγάλο κομμάτι των μελών και στελεχών του κόμματος, αντιδρά στην απόφαση, τόσο για αυτή καθαυτή την πρόταση μομφής, όσο και για την ερμηνεία περί έκπτωσης, καθώς το καταστατικό παραπέμπει για οριστική λύση στο έκτακτο συνέδριο, αλλά με τις κινήσεις της η τωρινή πλειοψηφία – σε συνδυασμό με την αμηχανία της “κασσελακικής” πλευράς – μοιάζει να επιδιώκει την επιβολή μίας ντε φάκτο διαμόρφωσης καταστάσεων σε βάρος του κ. Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαίοι νομικοί, όπως ο Ξενοφών Κοντιάδης και ο Αντώνης Καραμπατζός επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το καταστατικό, η έγκριση πρότασης μομφής δεν σημαίνει και έκπτωση από το αξίωμα του προέδρου, ενώ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος των “87” παραδέχθηκε πως ο κ. Κασσελάκης παραμένει μέχρι το συνέδριο τύποις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η Πολιτικής Γραμματεία – που δεν έχει εδώ και καιρό, με ευθύνη και του κ. Κασσελάκη – κανονική σύνθεση, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου, επιδιώκει να σταματήσει τη σχετική συζήτηση, αντιλαμβανόμενη ότι όλα πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται οριακά ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων.

Η απόφαση της ΠΓ

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει: 

«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.

Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης υπεύθυνος για το κόμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συζήτηση στην έκτακτη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η Γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβιγκου ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης της έθεσε θέμα και για το αν είναι Πρόεδρος, κι οχι μόνο αν είναι υπεύθυνος φορολογικά και ποινικά.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης ο οποίος είπε ότι στη σχετική ερώτηση που του έκανε ο Κασσελάκης κατά την επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, για το ποιος είναι διοικητικά και φορολογικά υπεύθυνος, ο Μαυροκεφαλίδης του απάντησε ότι «εγώ ο Μαυροκεφαλίδης είμαι υπεύθυνος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Θεοδώρα Τζάκρη απείλησε ότι το θέμα της έκπτωσης Κασσελάκη θα φτάσει στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφορικά με το ποιος είναι νόμιμος εκπρόσωπος, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία μητρώου, είναι ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης για θέματα οικονομικά διοικητικά. Πολιτικά το κόμμα εκπροσωπείται από την Πολιτική Γραμματεία, την Γραμματέα της ΚΕ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα από τον πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά.