Η πτώση του καθετώτος Άσαντ έχει φέρει μαζικές απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων πολλών δεκαετιών. Ανάμεσα τους συγκλονίζει η ιστορία ενός πιλότου που απελευθερώθηκε μετά από 43 χρόνια στη φυλακή επειδή είχε παρακούσει τις εντολές του να βομβαρδίσει την Χάμα το 1980.

Σε μια σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος μιας από τις μακροβιότερες περιπτώσεις πολιτικής φυλάκισης στη Συρία, ο πρώην πιλότος της συριακής πολεμικής αεροπορίας Ραγκίντ αλ Τατάρι απελευθερώθηκε μετά από 43 χρόνια κράτησης, σύμφωνα με την Ένωση Κρατουμένων και Αγνοουμένων της φυλακής Σαϊντνάγια.

Η φυλάκιση του Αλ Τατάρι ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 όταν αρνήθηκε να ακολουθήσει τις στρατιωτικές εντολές για βομβαρδισμό στη Χάμα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πόλη. Η στάση αρχών του κατά της διεξαγωγής αυτών των επιχειρήσεων οδήγησε στην άμεση σύλληψή του και στη μετέπειτα πολυετή φυλάκισή του.

Ζήτησε άσυλο το 1981, αρχικά στην Ιορδανία και στη συνέχεια στην Αίγυπτο, επειδή φοβόταν για την ασφάλειά του στη Συρία μετά τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του. Το αίτημά του για άσυλο απορρίφθηκε και συνελήφθη σε ηλικία 26 ετών, ενώ προσπαθούσε να επανέλθει στη χώρα για να επιστρέψει στην έγκυο σύζυγό του στη Συρία.

Φυλακίστηκε χωρίς δίκη από τις συριακές αρχές το 1981. Μέχρι σήμερα, ο λόγος της σύλληψής του παραμένει μυστήριο. Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων The Syria Campaign πιστεύει ότι είναι ο μακροβιότερος πολιτικός κρατούμενος της χώρας.

Ο γιος του, Γουαίλ Τατάρι, ο οποίος γεννήθηκε λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή του, ζει σήμερα στο Κάλγκαρι. Έφυγε από τη Συρία το 2013 και πήγε στον Καναδά ως πρόσφυγας το 2019. Ο Τατάρι επικοινωνούσε με τον πατέρα του μέσω ενός δικηγόρου που τον επισκέπτεται περιστασιακά στη φυλακή. «Είναι πραγματικά δύσκολο να το περιγράψω», λέει ο Τατάρι για τα συναισθήματα που ένιωσε όταν άφησε πίσω τον πατέρα του. «Γιατί νιώθεις ότι υπάρχει ένα κομμάτι σου εκεί. Και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Ήμουν ανίσχυρος και μετά έπρεπε να φύγω».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της 43χρονης φυλάκισής του, ο Al-Tatari μεταφέρθηκε μεταξύ διαφόρων συριακών καταστημάτων κράτησης, προτού τελικά κρατηθεί στις κεντρικές φυλακές της Ταρτούς, όπου παρέμεινε μέχρι τη σημερινή απελευθέρωσή του.

Η απελευθέρωση αυτή έρχεται εν μέσω των ευρύτερων πολιτικών αλλαγών που εκτυλίσσονται σήμερα στη Συρία, αναδεικνύοντας μία από τις πολλές ανθρώπινες ιστορίες που αναδύονται από την πολύπλοκη πολιτική ιστορία της χώρας.