Η κατάσταση που επικρατεί στο Λος Άντζελες σχετικά με τις πυρκαγιές είναι εξαιρετικά περίπλοκη, όπως εκτιμά ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή για να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι οι πυρκαγιές στο Λος Άντζελες είναι η πιο καταστροφική φυσική καταστροφή του 21ου αιώνα, με οικονομικές επιπτώσεις που έχουν φτάσει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που συγκρίνεται με τις ζημιές από το τσουνάμι στην Ινδονησία το 2004 και τον τυφώνα Katrina το 2005.

«Εκτός από την πολιτική ευθύνη για τη διαχείριση αυτών των καταστάσεων, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε τέτοιες καταστροφές», προσθέτει ο καθηγητής. Οι τρεις κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι οι ακραίοι καταβατικοί άνεμοι, η γεωμορφολογία της περιοχής και η παρατεταμένη ξηρασία.

Η ταχύτητα και η συχνότητα των ανέμων, γνωστών και ως «devil winds», ενισχύονται λόγω της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, η αστική ανάπτυξη συμβάλλει στην αύξηση της τρωτότητας των περιοχών, καθιστώντας την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι μεγάλες αστικές πυρκαγιές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς στις περιοχές όπου συνυπάρχουν δασικές και αστικές δομές, η καύσιμη ύλη είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή ενός δάσους. Αν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε γεωδυναμικά φαινόμενα, η πυρκαγιά αποτελεί μια πολύπλοκη καταστροφή που απαιτεί καλύτερη κατανόηση.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε αυτές τις συνθήκες είναι μια δύσκολη εξίσωση, γεμάτη άγνωστες παραμέτρους. Η έλλειψη έγκαιρης επέμβασης και πόρων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες, αν οι δυνάμεις αποτύχουν να ελέγξουν την κατάσταση από την αρχή.

«Πρέπει να κατανοήσουμε την εξέλιξη των φυσικών φαινομένων, καθώς είναι πιο περίπλοκα από ότι πιστεύαμε, και οι δευτερεύοντες κίνδυνοι μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση», καταλήγει ο καθηγητής.