Η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα είναι γεγονός, ωστόσο οι πληγές του πολέμου είναι βαθιές και δύσκολα θα επουλωθούν.

Η σύγκρουση ξεκίνησε με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι οποίες οδήγησαν σε 1.200 θανάτους και 251 ομήρους. Η αντίδραση του Ισραήλ περιλάμβανε βομβαρδισμούς και χερσαία επιχείρηση, με αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά ο χάρτης της περιοχής.

Το Ισραήλ επιδιώκει να εξουδετερώσει τις στρατιωτικές ικανότητες της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Γάζα από το 2007. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς, πάνω από 46.600 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Οι κάτοικοι της Γάζας ελπίζουν ότι η εκεχειρία θα φέρει την ειρήνη, αλλά ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η αποκατάσταση της περιοχής μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες. Το BBC έχει αναδείξει τις δραστικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο πόλεμος στη ζωή των κατοίκων της Γάζας.

Η Εξάπλωση της Καταστροφής

Η εκστρατεία του Ισραήλ επικεντρώθηκε αρχικά στη βόρεια Γάζα, όπου οι μαχητές της Χαμάς κρύβονταν ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Η πόλη Μπέιτ Χανούν υπήρξε μία από τις πρώτες που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς και στις νότιες περιοχές, όπου κατέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, πολλές περιοχές είχαν μετατραπεί σε ερείπια, με τις καταστροφές να είναι εκτεταμένες.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το 60% των κτιρίων στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι πάνω από 90% των κατοικιών έχουν πληγεί. Περίπου 160.000 κτίρια έχουν καταστραφεί και άλλες 276.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η Ανθρωπιστική Κρίση

Η ζωή πριν τον πόλεμο ήταν ήδη δύσκολη για τους κατοίκους της Γάζας, με τον αποκλεισμό να περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε βασικά αγαθά. Σήμερα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική, με εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, με 133.000 να αντιμετωπίζουν καταστροφική κατάσταση. Οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν περιοριστεί δραματικά, με μόλις 50 φορτηγά βοήθειας να εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα.

Οικονομικές Επιπτώσεις

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει καταστροφή στην οικονομία της Γάζας, με την Παγκόσμια Τράπεζα να αναφέρει συρρίκνωση 86% στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Σχεδόν το 100% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ το κόστος βασικών αγαθών έχει εκτοξευθεί.

Η αποκατάσταση της οικονομίας θα απαιτήσει πολλά χρόνια, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι θα χρειαστούν 350 χρόνια για να επανέλθει στο επίπεδο του 2022, εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Περιβαλλοντική Καταστροφή

Η περιβαλλοντική ζημιά είναι επίσης σοβαρή, με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να προειδοποιεί για τη μακροχρόνια αποκατάσταση των υποδομών. Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών έχουν συσσωρευτεί και η αποκατάσταση των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης είναι σχεδόν αδύνατη.