Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ και τη Χαμάς σχετικά με την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την επιθυμία του να ξεκινήσει η εφαρμογή της εκεχειρίας πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

Η έγκριση της συμφωνίας αναμενόταν να γίνει την Πέμπτη από το Ισραήλ, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι η Χαμάς ζήτησε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με αποτέλεσμα την αναβολή της έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο.

Η Χαμάς διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς, δηλώνοντας ότι παραμένει «δεσμευμένη» στην τήρηση της συμφωνίας. Ο Νετανιάχου φαίνεται να αντιμετωπίζει πίεση από τους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απειλούν να αποσυρθούν από την κυβέρνηση εάν εγκριθεί.

«Αν δεν είχαμε εμπλακεί σε αυτή τη συμφωνία, δεν θα κλεινόταν ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ σε podcast, προσθέτοντας ότι η αλλαγή της κατάστασης έγινε γρήγορα και με τη δική του παρέμβαση.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, η συμφωνία δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την πίεση του ίδιου και της ομάδας του, συμπεριλαμβανομένου του Στιβ Γουίτκο, του μελλοντικού ειδικού απεσταλμένου του για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος είχε σημαντική συνάντηση με τον Νετανιάχου.

Ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι δεν του αναγνώρισε την συμβολή του στη συμφωνία και ότι χωρίς την παρέμβασή του οι όμηροι δεν θα είχαν απελευθερωθεί ποτέ.

Η πίεση του Τραμπ στον Νετανιάχου

Ο Στιβ Γουίτκοφ, αν και δεν έχει αναλάβει επίσημα κάποιο αξίωμα, είχε τεταμένες συνομιλίες με τον Νετανιάχου, ασκώντας μεγάλη πίεση για να αποδεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν σχολίασαν ότι η επίδραση του Γουίτκοφ ήταν πιο ισχυρή από αυτή του Μπάιντεν.

Ο Ματ Ντους, εκτελεστικός αντιπρόεδρος στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής, σημείωσε ότι οι πιέσεις αυτές ίσως να είναι και πολιτικό θέατρο για τον Νετανιάχου. Ωστόσο, ο Νετανιάχου φαινόταν να περιμένει την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, ο οποίος είχε διαφορετική προσέγγιση από τον Μπάιντεν.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι ο Νετανιάχου απέφευγε τη συμφωνία εκεχειρίας από την αρχή του πολέμου, αλλά η πίεση του Τραμπ τον ανάγκασε να υποχωρήσει. Ο Τραμπ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επιρροή στον Νετανιάχου από ό,τι ο Μπάιντεν, ο οποίος διατηρεί σταθερή υποστήριξη προς το Ισραήλ.