Σειρήνες ήχησαν το Σάββατο (18/1) στο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ, μετά από την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Υεμένη. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είναι σε διαδικασία εξέτασης των λεπτομερειών της επίθεσης.
Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των IDF, η Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε τον πύραυλο, ενώ οι συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας τις σειρήνες που ήχησαν σε ολόκληρη την πόλη.
Η συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ ανακοίνωσε την απελευθέρωση 737 κρατουμένων στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα. Οι κρατούμενοι περιλαμβάνουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με την απελευθέρωσή τους να προγραμματίζεται για τις 16:00 τοπική ώρα της Κυριακής (19/1).
Ανάμεσα στους απελευθερούμενους είναι ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας του κόμματος Φατάχ, ο οποίος είχε αποδράσει από τη φυλακή το 2021 και θεωρείται ήρωας από τους Παλαιστίνιους. Επίσης, θα απελευθερωθεί η Χαλίντα Τζαράρ, αριστερή Παλαιστίνια νομοθέτης, η οποία κρατείται από τον Δεκέμβριο χωρίς κατηγορίες.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαίωσε ότι οι Γαλλοϊσραηλινοί πολίτες Οφέρ Καλντερόν και Οχάντ Γιαχαλόμι είναι στην πρώτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν. Οι απελευθερώσεις θα γίνουν σταδιακά, με τρεις Ισραηλινούς ομήρους να αναμένονται την Κυριακή.
Η δεύτερη και η τρίτη φάση της συμφωνίας για εκεχειρία
Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να κυκλοφορούν ελεύθερα στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τραυματίες θα μπορούν να μεταφέρονται για θεραπεία στο εξωτερικό, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί σε 600 φορτηγά ημερησίως.
Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ζωντανών ομήρων στο Ισραήλ και την απελευθέρωση αντίστοιχου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων. Η τρίτη φάση θα αφορά την ανταλλαγή σωμάτων και το σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, ενώ οι λεπτομέρειες για τη διακυβέρνηση της περιοχής παραμένουν ασαφείς.
Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστηρίζει την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής, ωστόσο το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτή την πρόταση.